Poetul Traian T. Cosovei a murit la varsta de 59 de ani

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 13:22
7228 citiri
Poetul Traian T. Cosovei a murit la varsta de 59 de ani
Foto: agentiadecarte.ro

Poetul Traian T. Cosovei a incetat din viata miercuri, 1 ianuarie 2014, la varsta de 59 de ani.

Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Traian T.Cosovei apartinea generatiei literare '80.

El s-a stins din viata in urma unei grele suferinte, la Spitalul de nefrologie "Dr. Carol Davila". Potrivit familiei, poetul va fi inmormantat sambata, la ora 13:00, cel mai probabil in Cimitirul Bellu, pe Aleea scriitorilor, informeaza Agerpres.

"Traian T. Cosovei a fost un mare prieten, scria poezii cum respira, avea o privire melancolica, livresca, proaspata. Era luminos, invidiat si iubit. A fost unul din cei mai straluciti poeti pe care i-am avut. Cine ii citeste versurile de acum 35 de ani constata ca ele sunt vii, proaspete, ca-n ziua in care au fost scrise. Era bolnav, dar suferinta nu i-a fost atat de indelungata", a declarat poetul Florin Iaru pentru Realitatea.net.

Si criticul literar Alex Stefanescu deplange moartea poetului. "A fost unul din cei mai straluciti poeti ai generatiei 80: inventiv, exuberant, traind bucuria de a scrie. Parea sa ramana vesnic tanar (...) Regret foarte mult ca a murit mult mai devreme decat ar fi avut dreptul sa traiasca. Lumea literara are foarte mult de pierdut. Stia sa fie grav si sa se joace, era un scriitor complet care stia nu doar sa scrie, ci si sa citeasca. Iubea literatura si literatura l-a iubit pe el. Cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce este sa-i citim cartile", a declarat si criticul literar Alex Stefanescu pentru sursa citata.

Traian T.Cosovei este fiul poetului Traian Cosovei. S-a nascut la data de 28 noiembrie 1954, in Bucuresti, si a absolvit in 1978 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia romana - engleza).

In anii '80, a activat in cenaclul condus de criticul literar Ovid S. Crohmalniceanu si in Cenaclul de Luni al lui Nicolae Manolescu. Impreuna cu poetii Florin Iaru, Ion Stratan si Mircea Cartarescu a creat primul nucleu elitist al Generatiei '80 (Generatia in blugi).

Traian T. Cosovei a debutat publicistic in revista "Romania literara" (1978) cu poezie. Debutul editorial are loc in 1979, cu volumul de versuri Ninsoarea electrica.

A colaborat la revistele "Romania literara", "Luceafarul", "Amfiteatru", "Viata studenteasca", "Familia", "Vatra", "Echinox", "Convorbiri literare", "Cronica", "Timpul", "Astra" si altele.

Pentru activitatea sa, a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1979), premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1994), premiul Academiei "Carpatica" (1996), Marele Premiu "Ion Vinea" (1996) si premiul Academiei Romane (1996).

C.B.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Traian Cosovei murit, #Traian Cosovei poet deces , #morti