Conflictul de munca din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, la final

Luni, 28 Februarie 2011, ora 20:23
1233 citiri
Conflictul de munca din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, la final
Foto: Arhiva

Conflictul de munca din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati s-a incheiat luni, cu 24 de ore inainte de greva de avertisment anuntata de sindicatele afiliate Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom, care au acceptat, la randul lor, oferta salariala a patronatului.

Liderii Sindicatului Siderurgistul, Sindicatului Liber si Independent al Otelarilor, Sindicatului Liber Depou si Sindicatului din Uzina de Piese de Schimb - organizatii afiliate FSS Metarom - au semnat, luni, actul aditional la Contractul Colectiv de Munca al unitatii, in forma acceptata deja de celelalte cinci grupari sindicale negociatoare.

"ArcelorMittal Galati anunta incheierea Contractului Colectiv de Munca pentru anul 2011, dupa ce ultimele patru sindicate au semnat astazi (luni, n.r.) acelasi document deja semnat de primele cinci sindicate in urma cu doua saptamani. Compania va aplica cresterile de salarii prevazute in acest Contract Colectiv de Munca incepand cu 1 februarie. Clauzele contractului sunt active dupa inregistrarea acestuia la autoritatile de munca si au efect imediat", a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Clauzele acceptate de organizatiile sindicale din combinatul galatean prevad o majorare a salariilor cu 8% plus 20 de lei pentru muncitori, maistri si personal TESA si de executie fara studii superioare si, respectiv, o crestere a lefurilor cu 4% plus un bonus mediu 2,5 la suta pentru personalul cu studii superioare. Documentul contine, de asemenea, majorarea primei de Craciun de la 120 la 200 de lei, daca unitatea incheie anul 2011 pe plus.

Aceasta oferta a fost respinsa initial de cele patru sindicate afiliate FSS Metarom. Cerand o crestere salariala de 18% si alte drepturi banesti, acestea au anuntat vineri ca pe 2 martie fac greva de avertisment si pe 10 martie declanseaza greva generala pe termen nelimitat in combinat. Contactat telefonic, presedintele FSS Metarom, a declarat ca, dupa ce au anuntat programul protestelor la sfarsitul saptamanii trecute, liderii sindicatelor afiliate federatiei si-au consultat din nou membrii de sindicat, iar acestia au spus ca nu mai sustin greva si i-au indemnat sa accepte oferta administratiei companiei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#protest galati, #angajati arcelormital galati protest , #proteste