El Mundo: Romania, in mlastina

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 14:37
3393 citiri
El Mundo: Romania, in mlastina
Foto: El Mondo

Romanii au fost pusi in fata unui plan sever de austeritate care i-a scos in strada. Prostestele sunt in cascada, iar viitorul este din ce in ce mai sumbru.

Comentariul si relatarile referitoare la Romania au fost publicate in editia de sambata a cotidianului El Mundo.

Cotidianul aminteste ca salariile functionarilor publici au scazut cu 25%, TVA-ul a crescut la 24%, iar protestele politistilor, profesorilor si functionarilor au speriat autoritatile, care s-au lansat imediat in promisiuni de "mai bine", incepand de anul viitor.

Opozitia, cot la cot cu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, avertizeaza insa ca acest "mai bine" este aproape imposibil, in actualul context economic si politic al Romaniei.

El Mundo noteaza ca cei care au aplicat masurile de austeriate sunt aceeasi politicieni care la inceputul anului dadeau asigurari ca Romania nu are probleme.

Mai tarziu, presedintele Traian Basescu a aparut la televiziune si a anuntat reducerile brutale: 25% din salariile functionarilor si 15% din pensii, pe langa o serie intreaga de masuri de economisire la celelalte ajutoare de la stat, inclusiv la cele primite de mamele care isi ingrijesc copiii.

Romania are probleme pe toate partile. Are probleme in tara, are probleme in Europa, romanii-tigani fiind tinta expulzarilor din Franta, si nu numai.

Executivul condus de partidul de centru-dreapta al lui Boc vrea sa obtina de la Fondul Monetar International alte deconturi din ajutorul financiar de 20 de miliarde de euro contractat in 2009. FMI cere in schimb un deficit public de sub 6,8% din PIB pe care Romania se chinuie sa-l atinga pe seama cetatenilor pe zi ce trece mai saraci.

O alta masura care a provocat critici a fost cea a cresterii impozitelor percepute celor care muncesc pe baza contractelor de drepturi de autor - mai ales jurnalistii si artistii - si lucratorilor liber profesionisti, care vor fi nevoiti sa plateasca mai multe impozite ca inainte, in ciuda faptului ca veniturile lor nu le dau dreptul la asigurari sociale, mai scrie El Mundo.

Saptamana trecuta, o manifestatie neautorizata impotriva reducerilor salariilor functionarilor publici s-a incheiat cu insulte grave din partea politistilor, fata de Basescu, iar scandalul a fortat demisia ministrului de Interne si a dus la o confruntare intre politie, pe de o parte, si presedinte si premier, care au renuntat la escorta fortelor de ordine.

Sindicatele anunta noi proteste, in vreme ce opozitia este din ce in ce mai critica, iar atmosfera devine din ce in ce mai tensionata.

Multi romani au senzatia ca banii ajung la companiile care apartin membrilor sau apropiatilor partidului de la putere, Partidul Democrat-Liberal, mai noteaza cotidianul spaniol, care nu uita sa aminteasca cum a fost adoptata legii pensiilor, si faptul ce presedintele Camerei Deputatilor a anuntat un numar de voturi mai mare decat al celor prezenti in sala.

El Mundo anunta ca situatia din Romania este departe de a se fi clarificat si ca viitorul este mai mult decat sumbru si mlastinos.

Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Vești groaznice pentru românii atrași de vacanțe externe: Dispar zilele cu soare în destinații turistice de top
Un studiu realizat de către experții de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite, publicat în Journal of Climate anunță vești groaznice pentru turiști, înclusiv...
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Protest uriaș pentru a împiedica premierul să demisioneze. De ce ia în calcul Pedro Sanchez să plece din fruntea guvernului spaniol VIDEO
Mii de susţinători ai Partidului Socialist spaniol s-au adunat sâmbătă, 27 aprilie, pentru a-i cere premierului Pedro Sanchez să nu demisioneze. S-a întâmplat cu mai puţin de 48 de ore...
#presa internationala, #El Mundo, #analiza economica, #analiza politica, #Romania, #Spania , #proteste