Presa de azi: Revolta "caschetelor" in fata Cotroceniului

Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 08:20
3723 citiri
Presa de azi: Revolta "caschetelor" in fata Cotroceniului
Foto: Jurnalul National

Protestele politistilor care au marsaluit vineri pe strazile Capitalei, dar si ignoranta cu care au fost tratati acestia de presedintele Traian Basescu si ministrul Vasile Blaga sunt principalele subiecte ce tin prima pagina a ziarelor centrale de sambata.

In timp ce Gandul ne anunta ca cei 6.000 de politisti de la Cotroceni au scandat "Du-te, Basescu, dupa Ceausescu!", Adevarul comenteaza cum "Basescu a refuzat baia de politieni".

Gandul: 6.000 de politisti, la Cotroceni: "Du-te, Basescu, dupa Ceausescu!"

"Iesi afara, javra ordinara", a fost cea mai des folosita scandare a politistilor din sindicatul Cartel Alfa care au protestat vineri in fata Palatului Cotroceni. Mitingul, programat pentru ora 12:00 in Piata Victoriei, s-a transformat intr-un mars spontan, conform sindicalistilor, catre Palatul Cotroceni.

Cei 6.000 de protestatari care s-au strans in Piata Victoriei s-au intors cu spatele la cladirea Guvernului, dupa care au solicitat presedintelui Basescu sa vina sa discute cu ei, scrie Gandul.

Conform sindicalistilor, mesajul lor pentru presedinte ar fi urmat sa fie transmis acestuia de catre angajatii serviciilor secrete pe care ii suspectau ca se afla printre ei. Politistii doreau ca salariile sa revina la nivelul la care erau la aceeasi data, anul trecut, solicitand si suplimentarea numarului de angajati pentru a putea face fata sarcinilor de serviciu.

In marsul lor catre Cotroceni, supervizat de jandarmii care nu au intervenit, avand promisiunea ca nu vor fi incidente, celor aproximativ 6.000 de protestatari li s-au mai adaugat in jur de 1.500 - 2.000 de persoane, care, la ora 13.30 ajunsesera in Piata Leul, de langa Palatul Cotroceni.

Reprezentantii Cartel Alfa au fost asteptati la palat de consilierul prezidential Gabriel Piscociu. In timpul in care acestia discutau in interiorul palatului, manifestantii scandau de-afara "La puscarie!", "Jos Basescu", "Demisia" sau "Iesi afara, javra ordinara".

Puterea: Politistii, la Cotroceni: "Iesi afara, javra ordinara!"

Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) Prahova, Florian Ionita, a declarat, dupa discutia cu Gabriel Piscociu, consilier de stat pe probleme cetatenesti, ca acesta este "inceputul sfarsitului pentru ei", el facand referire la guvernanti.

"Ar trebui acum sa vina toti bugetarii si tot Bucurestiul langa noi", a spus Ionita dupa ce a iesit de la discutii, citat de citat de Puterea.

Acesta a facut referire la legea pensiilor, spunand ca este "cea mai mare greseala", care "fura pe fata". "Acesta este inceputul sfarsitului pentru ei. Nu asa se negociaza", a sustinut liderul prahovean.

El a spus ca Piscociu a incercat sa traga de timp, pana a vazut ca oamenii sunt hotarati si atunci consilierul i-a transmis presedintelui acest lucru. "Si atunci, Basescu a trecut la pozitia de forta, ca actiunea este ilegala", a declarat Ionita.

Jurnalul National: Revolta "caschetelor" in fata Cotroceniului

In timp ce Capitala era luata cu asalt de oamenii in uniforma, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat la Targu Mures, ca politistii care au participat la protestul sindicatelor aveau de respectat niste reguli, iar organizatorii marsului spontan vor raspunde legal.

"Ei aveau de respectat niste reguli. Este prima manfestatie la care se incalca aceste reguli. Nu este nicio problema, cei care au organizat marsul vor fi trasi la raspundere in fata legii", a spus Blaga.

Bossul de la Interne a declarat ca vrea sa le spuna politistilor care au iesit in strada nemultumiti de diminuarea cu 25% a salariilor, ca salariile in Politie nu sunt mari, dar comparativ cu restul bugetarilor nu sunt cele mai mici, comenteaza Jurnalul National.

"Salariile in Politie nu sunt mari, dar compartiv cu restul bugetarilor nu sunt cele mai mici. Discutam de venituri, nu de salarii. Eu ii rog sa isi faca datoria si sa isi aduca aminte ca anul trecut nu au avut platit niciun drept si am reusit cu eforturi foarte mari ca sa le platesc drepturile de chirie pe care domnul Nica nu le platise, al 13-lea salariu, drepturile de echipament, toate am reusit sa le platesc", a mai zis el.

Adevarul: Basescu a refuzat baia de politieni

Intre timp, pe traseul strada Buzesti - strada Berzei - Pod Eroilor - Academia Militara - Cotroceni mai bine de jumatate dintre sindicalisti au abandonat marsul, in fieful presedintelui Basescu ajungand circa 2.000 de protestatari.

In jurul orei 13.00, politistii au ajuns la intrarea oficiala a Palatului Cotroceni, avand in fata cordoane de jandarmi si echipaje ale SRI. Manifestantii au inceput sa strige "Iesi afara javra ordinara" si au aruncat cu sticle, caschete si lumanari.

Mai glumeti, unii dintre protestatari l-au invitat in mijlocul lor pe presedintele Traian Basescu pentru a face o baie de multime. Manifestantii au adus cu ei mai multe cruci pe care le-au inscriptionat cu "siguranta cetateanului" sau "demnitatea politistului".

Dupa un ceas, o delegatie a sindicalistilor a intrat in Palatul Cotroceni, invitata de consilierul de stat pentru Relatia cu autoritatile publice si societatea civila, Gabriel Piscociu, informeaza Adevarul.

La iesire, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat: "Traian Basescu ne-a transmis prin consilierul Piscociu ca in opinia sa manifestatia este ilegala si ca presedintele nu vine sa discute cu noi in aceasta situatie".

La ora 16.00, liderii sindicalistilor negociau de zor cu manifestantii, incercand sa-i determine sa plece acasa. Au reusit abia dupa ce le-au promis ca vor organiza un protest de trei zile, incepand cu 7 octombrie. In total, mitingul politistilor a durat sase ore.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#protest Cotroceni, #politisti Basescu, #protest Piata Victoriei , #proteste
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Totdeauna mi-a fost frica de militieni... in timpul lui Ceausecu cand dadeai ochii cu unul prost facut gramada, ii pputea gura a cepa ca sa nu se simta mirosul de alcol si trebuia sa hlizesti cu toata gura ca sa vada cat te bucuri ca te-ai intalnit cu el