Copilul intrat in coma la dentist e in moarte cerebrala. Respira doar sustinut de aparate

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 15:20
6273 citiri
Copilul intrat in coma la dentist e in moarte cerebrala. Respira doar sustinut de aparate
Foto: Arhiva Ziare.com

Copilul de patru ani care a intrat in coma in urma unei anestezii generale efectuata la dentist este in moarte cerebrala, el fiind tinut in viata doar de aparate.

On prezenta parintilor sai, s-a efectuat ElectroEncefaloGrama, care a aratat lipsa activitatii cerebrale.

"Copilul respira doar sustinut de aparate si este in moarte cerebrala", conform medicilor de la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Copilul a ajuns luni seara la Spitalul "Grigore Alexandrescu", fiind transferat din Pitesti. El a intrat in coma dupa ce, la dentist, i s-a facut anestezie generala.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, inspectorii DSP au inceput sa faca verificari la clinica respectiva, pentru a vedea daca s-au respectat protocoalele medicale. Ei au aflat ca medicii de aici nu aveau voie sa faca anestezie totala pentru ca in autorizatia de functionare nu reiese faptul ca acest cabinet are o sectie de ATI. Inspectorii DSP au amendat clinica cu 20.000 de lei.

Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti s-au autosesizat in acest caz.

"S-a adminsitrat o sedare intravenoasa, deci generala, pe care a administrat-o un medic de anestezie si terapie intensiva, deci nu un stomatolog, a fost o echipa practic. Din experienta va spun ca, daca a fost o problema, a fost o problema legata de aceasta anestezie general", a declarat presedintele Colegiului Medicilor Dentisti, dr. Dragos Stanciu.

Politistii au deschis si ei o ancheta in acest caz.

Referitor la acest caz, ministrul Sanatatii, Victor Costache, a afirmat, marti, ca procedura de anestezie a fost ilegala in cazul copilului intrat in coma, intrucat aceasta interventie se poate face doar in unitatile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.

"Anestezia generala pe vena este o procedura care devine sigura cand este practicata la o institutie sanitara, unde exista intotdeauna riscul ca aceasta anestezie daca nu este monitoriza, pacientul sa trebuiasca sa fie intubat rapid. Cum poti intuba un pacient intr-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator", a explicat Victor Costache.

Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a facut anestezia copilului de patru ani, a spus ca a respectat toate protocoalele medicale si ca a folosit in cazul copilului de patru ani o analgo-sedare pe care a mai folosit-o in trecut de multe ori.

"Am o experienta de peste 400 de copii care au efectuat anestezia in aceasta forma, familia pacientului si-a dat acordul pentru aceasta clinica, lucrurile au decurs normal pana la un moment dat. Am instituit resuscitarea cardiopulmonara rapida, si pacientul a plecat din clinica stabilizat. Consider ca in momentul in care am avut un astfel de incident si o complicatie am actionat in parametrii profesionali", afirma medicul anestezist Adrian Dinescu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#copil dentist moarte cerebrala , #spitale