Ce s-a întâmplat în salonul groazei de la Ploiești. Lanțul de erori și superficialități care au cauzat încă o tragedie

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 21:45
5895 citiri
Ce s-a întâmplat în salonul groazei de la Ploiești. Lanțul de erori și superficialități care au cauzat încă o tragedie
Incendiul din spitalul de la Ploiești a fost stins în trei minute de pompieri FOTO ISU Prahova

O lungă serie de incertitudini planează asupra tragediei care s-a produs joi dimineață, 11 noiembrie, la secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești.

Doi pacienți au murit carbonizați pe patul de spital, o infirmieră a fost arsă pe mâini și pe picioare și o întreagă clădire, recent renovată, a fost distrusă de flăcările care au izbucnit din neant.

Incendiul a izbucnit, potrivit informațiilor oficiale, joi la ora 04.16, iar două minute mai târziu se primea apel la numărul unic de urgență 112. Pompierii au intervenit în forță, în regim de plan roșu, în curtea secției de boli infecțioase.

Focul a fost stins în trei minute, iar în următoarele 40 de minute toți pacienții din clădirea afectată de flăcări au fost transferați în clădirea centrală a spitalului județean. 13 pacienți fost internați în secțiile rezervate bolnavilor de COVID, în stare bună, fără să fie afectați de foc sau de fum. Un alt pacient, o femeie, a rămas internată la ATI. Era oricum în stare critică, dar din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Alți patru pacienți au refuzat transferul la secția centrală a spitalului și au rămas la secția de infecțioase.

Această secție exterioară a SJU funcționează în clădiri de tip pavilionar, în cartierul Nord din Ploiești. Sunt printre cele mai vechi construcții din oraș dar nimeni nu poate dovedi cu acte anul exact al construcțiilor, pentru că nu se mai găsește certificatul de edificare a clădirilor. Se spune că o parte dintre aceste construcții datează din perioada interbelică, anii 1920, altele fiind construite după anul 1970 (1075-1976).

Unitate etalon

Corpurile de clădire - pavilioanele - au fost renovate recent și dotate cu echipamente medicale dar și cu instalații tehnice și electrice de ultimă generație. Ultima intervenție de acest tip avut loc în vara acestui an, în așteptarea celui de-al patrulea val de pacienți bolnavi de COVID-19.

Bogdan Nica, managerul SJU Ploiești, în subordinea căruia se află secția de boli infecțioase, a explicat imediat după producerea incendiului că, spre sfârșitul acestei veri, la unitatea medicală care a luat foc joi a fost montată o stație nouă de oxigen, un stocator de oxigen, “iar acum oxigenul vine pe rampă. Oxigenul a fost montat de o firmă autorizată, verificarea a fost făcută la sfârșitul verii, înainte de valul patru. Instalația electrică a fost făcută de o firmă autorizată tot în vară, avem toate documentele și nu s-a găsit niciun fel de problemă”, a precizat Bogdan Nica în timpul conferinței de presă susținute joi la Ploiești.

Până în luna noiembrie a anului trecut, oxigenul era adus pacienților internați la infecțioase Ploiești în butelii, care erau introduse pe geam. A mărturisit asta tot directorul spitalului. Tehnic și medical, susține Nica, secția de infecțioase era unitatea etalon a SJU. Și totuși a luat foc.

Unde și cine a greșit. Sunt două întrebări la care nimeni din conducerea spitalului, ISU, Poliție sau chiar Ministerul Sănătății nu a răspuns. Acum se fac presupuneri. Urmează să vorbească actele și expertizele tehnice.

Povestea incendiului pe scurt

Joi, 11 noiembrie, la ora 4 dimineața, asistenta și infirmiera care erau de gardă au mers în pavilionul rezervat pacienților critici. Într-unul dintre saloane erau internați doi bolnavi, unul în vârstă de 74 de ani și colegul de cameră, cu un an mai mare. Ambii erau infectați cu SARS-CoV-2 și aveau nevoie de oxigen pentru a putea respira. Unul dintre cei doi bărbați era agitat, a explicat managerul spitalului. La controlul de la ora 4 dimineața, asistenta l-a găsit cu masca smulsă de pe față și într-o stare de agitație. A încercat să-i pună masca, nu a reușit, apoi a plecat să aducă în salon un aparat pentru măsurarea saturației de oxigen (un pulsoximetru). Cât timp asistenta a fost plecată, în încăpere a rămas infirmiera pentru că bolnavul continua să fie agitat și avea nevoie de supraveghere. De la acest moment sunt două variante ale poveștii:

- Pacientul agitat a mișcat patul care a atins priza cu cadrul metalic

- Asistenta a mutat patul de lângă perete pentru a ajunge la priză, pulsoximetrul având nevoie de curent electric pentru a funcționa.

Ambele variante sunt la această oră presupuneri bazate pe descrierea asistentei care, atunci când a revenit în salon, a mărturisit că a văzut infirmiera care avea echipamentul de protecție în flăcări, în zona picioarelor. Asistenta a luat un extinctor, a stins flăcările de pe combinezon și a ieșit afară din salon împreună cu colega ei. Cei doi pacienți au rămas în paturile lor, în salon și au murit arși. Ulterior, alte cadre medicale au sărit în ajutor și au încercat să stingă focul până la venirea pompierilor.

Ce atribuții avea infirmiera

Revenind la greșeli, se ridică problema dacă infirmiera avea în atribuții să ofere asistență medicală unui pacient, dacă avea voie să mute patul din locul în care era poziționat inițial și dacă avea voie să manevreze echipament medical. Pe de altă parte, nimeni nu a răspuns până acum la întrebarea: de ce a fost nevoie ca patul să fie repoziționat pentru ca asistenta/infirmiera să aibă acces la priză.

Aceste aspecte urmează să fie lămurite de procurori care au început deja ancheta pentru ucidere, vătămare corporală și distrugere din culpă, dar și pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Supoziții care sunt luate în calcul

Mână criminală. Oficial nu au fost făcute declarații în sensul unei incendieri intenționate, dar autoritățile au discutat despre această posibilitate. Clădirea care a luat foc se află într-o zonă destul de izolată, iar accesul se poate face din exterior în curte, printr-un loc neluminat. La intervenție, pompierii au găsit geamul întredeschis (rabatat) și se pare că așa fusese toată noaptea, tocmai pentru a se asigura ventilația la interior. Nu au fost puține cazurile când rude ale unor pacienți care au murit la spitalul județean să amenințe cu acte de violență și chiar să acționeze agresiv. Au fost geamuri sparte, uși dărâmate, ambulanțe cu parbrizul spart.

Totuși la cercetarea la fața locului nu au fost găsite urme ale unei incendieri intenționate.

Încărcarea electrostatică, este o altă variantă a cauzei incendiului care de asemenea nu a fost expusă public, dar care este luată în considerare.

Atât asistenta cât și infirmiera erau echipate în combinezon din plastic. Prin frecarea picioarelor, în mers sau la mișcări repetate, nu este exclus să se fi produs o scânteie. Medicul Bogdan Nica susține că în salon era o încărcătură mare de oxigen, iar acea scânteie ar fi putut să producă “flama” care să fi aprins echipamentul fabricat din material extrem de inflamabil. Este esențială informația potrivit căreia focul a izbucnit de jos în sus, infirmiera având arsuri pe picioare și pe brațe.

Potrivit unor surse judiciare, la fața locului nu au fost identificate urme care ar fi putut fi provocate de o flamă. Este și motivul pentru care procurorii au chemat la Ploiești specialiștii de la INSEMEX Petroșani.

Nu au fost găsite nici cabluri de la încărcătoare de telefon sau de la alte echipamente electrice, nu au fost găsite nici lumânări, dar nici alte rămășițe (petarde, de exemplu, în cazul în care se merge și pe varianta unei mâini criminale) care să indice cauza incendiului.

Mai există varianta unui scurtcircuit provocat de mișcarea bruscă și forțată a mobilierului (patului) care să fi dislocat priza din perete. Nu există probe în acest sens până acum, dar este varianta cel mai mult luată în calcul. În acest sens urmează audierea infirmierei și a asistentei, singurele persoane despre care se știe la acest moment că au fost în salon cu puțin înainte de izbucnirea incendiului.

Secția nu era dotată cu detectoare de fum

Deși s-a spus că secția de boli infecțioase era echipată cu “tot ce trebuie” pentru a se evita o astfel de tragedie, în saloane nu există sisteme de detectare a fumului. Totuși, buteliile de oxigen aveau un sistem de protecție, de alarmă, care funcționează cu baterie. Nu este clar la acest moment dacă acesta a funcționat. În mod normal ar fi emis un sunet de avertizare. Urmează să se verifice și acest aspect. Directorul Bogdan Nica a mărturisit că ventilația în salon se făcea exclusiv pe geam și pe ușă. Salonul era la parterul clădirii și avea ușă de acces direct afară.

Audierile vor începe cel mai probabil săptămâna viitoare, iar în cazul personajului cheie, infirmiera, se va aștepta mai mult ca sigur ca femeia să fie externată din spital. Aceasta se află în stare bună, este conștientă, iar arsurile i-au afectat mai puțin de 20 la sută din suprafața corporală, nu 50 la sută cum s-a anunțat inițial.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
#incendiu spital, #incendiu ploiesti, #decese, #spital , #spitale