Ziare.com

Unde au ajuns banii din coplata in 2013? Ce "afacere" au facut spitalele

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 22:43

   

Unde au ajuns banii din coplata in 2013? Ce "afacere" au facut spitalele
Coplata impusa de Ministerul Sanatatii in 2013 a adus niste fonduri spitalelor, insa prea putine, drept pentru care, de la anul, s-ar putea renunta la aceasta.

In cele mai multe dintre cazuri, banii au fost directionati catre achizitia de materiale sanitare de stricta necesitate, precum spirt sau seringi, informeaza Digi24. Drept urmare, Ministerul Sanatatii va face o evaluare in 2014, pentru a vedea daca taxa si-a atins scopul, respectiv de a scadea numarul de internari.

Daca rezultatul va fi unul negativ, coplata ar putea fi eliminata.

Din coplata, la Spitalul de Urgenta Floreasca s-au strans, in 2013, 60.000 de de lei. La Spitalul Sf. Maria din Bucuresti, suma stransa a fost de 40.000 de lei, iar la Spitalul Universitar din Capitala au ajuns aproape 130.000 de lei.

La Iasi, doar 15% dintre pacienti platesc coplata, ceilalti fiind inclusi in categorii care sunt scutite de coplata, a explicat Bogdan Cojocaru, manager la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon.

Tot in Iasi, la Spitalul de Recuperare, s-au strans din coplata circa 50.000 de lei, care au fost folositi pentru fondul de dezvoltare al spitalului. Concret, au fost achizitionate echipamente pentru baza de tratament.

Coplata a fost introdusa cu intarziere, in aprilie, in final stabilindu-se o plata simbolica, la externare, de cinci pana la zece lei, taxa stabilita de fiecare spital in parte.

Dispare coplata? Ministrul Sanatatii ar putea renunta la masura impusa chiar de el

Coplata a fost o masura ceruta de creditorii externi ai Romaniei inca din timpul guvernarii Boc, astfel incat sistemul medical sa fie mai bine contolat financiar si sa aiba mai multi bani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....ceea ce demonstreaza incaodata ca cetateanu menisthrru' al ...

...bolnitelor patriei si boalelor cetatenilor - uslamistu' PeNaL jenea niciolaiescu, de mesehrrie socotitohrr de izmene, sihrretuhrri si maieuhrri de uz melitahrr este un incompetent si habahrrnamist total ca doahrr iel a phrropus chestia asta de sa scoata cetatzianu' paraua din buzunahrr cand prrimeste belentu' de iesihrre din spital.

 

@Carrandash- *** nu citesti articolul?

"Coplata a fost o masura ceruta de creditorii externi ai Romaniei inca din timpul guvernarii Boc, astfel incat sistemul medical sa fie mai bine contolat financiar si sa aiba mai multi bani. "
din ce rezulta de aici, banii au fost folositi pentru spitale, suma a fost simbolica, deci, nu foarte oneroasa pentru pacienti, nu prea vad de ce ar renunta la ea!10 lei, e mai putin decat un pachet de tigari! adunat de la mai multi, inseamna ceva! au mai cumparat aia niste spirt si niste vata, tot e bine! sigur ca nici dr,a,cu nu se impiedica de 10 lei, in ce priveste zilele de internare!desigur, e infinit mai putin decat spaga pe care o dau doctorilor si asistentelor! Dar in orice caz, nu poate trece in contul lui Nicolaescu!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor