Dan Șova, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, este cadru didactic la Facultatea de Drept

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 16:30
4274 citiri
Dan Șova, condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, este cadru didactic la Facultatea de Drept
Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova FOTO Hepta

Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova predă la Facultatea de Drept a Universității București disciplina Drept Fiscal. Șova a fost condamnat miercuri, 17 noiembrie, la patru ani de înschisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul „CET Govora”.

Este vorba despre dosarul în care Dan Şova a mai fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după şase luni, pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, iar la rejudecare instanţa i-a aplicat lui Şova o pedeapsă mai mare, respectiv 4 ani cu executare, însă decizia nu e definitivă.

Șova, printre beneficiarii deciziilor CCR date împotriva ICCJ

Fostul senator PSD Dan Șova a fost printre primii inculpați condamnați care au ieșit din pușcărie în decembrie 2018-ianuarie 2019, în contextul în care Curtea Constituțională a României a decis că o serie de completuri de la ICCJ au fost nelegal constituite.

Mai exact, Completurile de 5 judecători fuseseră compuse fără a respecta legea, deoarece președintele nu era tras la sorți, la fel ca în cazul celorlalți judecători. O altă decizie a CCR a vizat completurile de fond de la ICCJ, mai exact nelegalitatea acestora sub aspectul specializării judecătorilor în infracțiuni de corupție.

Ca urmare a acestor două decizii ale CCR, inculpații condamnați deja au formulat contestații în anulare. Urmarea a fost că unii, care erau deja în închisoare – cum este cazul lui Dan Șova – au fost eliberați, iar alții au obținut anularea deciziilor de fond.

Printre dosarele care au fost afectate de cele două decizii ale CCR se numără cel al Elenei Udrea – Gala Bute (în care fostul ministru al Dezvoltării fusese condamnată la 6 ani cu executare) sau cel al senatorului-șpăgar Constantin Niță (4 ani cu executare).

Dan Șova s-a ales cu un proces suspendat (Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost achitat alături de Victor Ponta), iar altul trimis spre rejudecare de la zero (Dosarul CET Govora).

Suspendarea Dosarului Turceni-Rovinari – la fel ca suspendatea dosarului Elenei Udrea (Gala Bute) – a fost dispusă pentru ca judecătorii de la ICCJ să primească răspuns din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea de la Strasbourg va stabili ce anume se aplică cu precădere: deciziile CCR, ori prevederile UE cu privire la protecția fondurilor europene. CJUE a fost sesizată în 2018, iar de atunci este așteptată pronunțarea.

Pe data de 20 iunie 2018, Instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe fostul senator Dan Şova la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influenţă. De asemenea, Mihai Bălan, fostul director al CET Govora a primit muncă în folosul comunităţii.

Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#Dan Sova DNA, #Ministrul Transporturilor, #curtea de apel , #stiri juridice