Cum ne protejam de tantarii care transmit virusul West Nile?

Luni, 30 August 2010, ora 20:41
7848 citiri
Cum ne protejam de tantarii care transmit virusul West Nile?
Foto: Glynncounty

Virusul West Nile, transmis de tantari, poate fi fatal, iar la noi in tara au murit deja doua persoane in urma infectarii. Exista insa moduri in care ne putem proteja de orice tantari, astfel incat sa nu fim expusi la riscuri.

Cele doua persoane care au murit dupa ce au fost infectate erau batrani la 74, respectiv 79 de ani si sufereau si de alte afectiuni. Batranii si persoanele care sufera de afectiuni cronice trebuie sa fie in mod special atente, in aceasta perioada.

Virusul este extrem de periculos: in peste 90% din cazuri, boala se manifesta fara simptome sau cu simptome asemanatoare unei gripe, astfel ca poate fi usor trecuta cu vederea de oricine.

Primele simptome apar dupa o perioada de incubatie de doua pana la opt zile: este vorba despre febra, dureri de cap, transpiratii, frisoane, diaree, oboseala, inflamatie a ganglionilor, ameteala si dureri la incheieturi.

In urma infectarii cu virusul se poate dezvolta encefalita sau meningita, boli potential fatale, extrem de periculoase mai ales pentru batrani, diabetici sau persoane cu alte boli cronice.

Tantarii au infectat 32 de persoane din Grecia cu virusul West Nile

Virusul se transmite cel mai des de la tantari la pasari, si ocazional la oameni, iar de la om la om se transmite doar prin trasfuzii de sange, transplant de organe sau intrauterin.

Cum te feresti de tantari

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice repelente de indepartare a tantarilor.

Pentru ca tantarii sa nu intre in case, puteti folosi plase tantari sau substante chimice, dar si sa indepartati recipientele cu apa statuta, unde acestia isi depun ouale. Cetatenii sunt indemnati sa se prezinte de urgenta la medic cand prezinta semne de boala: febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare.

Atentie la tantari! West Nile a omorat doi romani, sapte sunt infectati

In Romania, in anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa: in total s-au inregistrat 393 de cazuri. Incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent.

Numai anumite specii de tantari transmit boala, iar acestea de obicei nu traiesc in zonele temperate. Cu toate acestea, dupa cazurile care au aparut in nordul Greciei in aceasta vara, au inceput sa apara suspiciuni si in Bulgaria si in Romania.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat luni ca sapte persoane sunt infectate cu virusul West Nile. Este vorba despre persoane din Galati, Teleorman, Dolj, Bucuresti, Constanta, in sud, in comuna Baneasa de Dobrogea, Alba, Sibiu, Cluj, Valea Muresului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#tantari, #virus tantari, #virus West Nile, #protectie tantari , #tantari
Comentarii
Poza antim
antim
rank 5
"imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi"
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2