Dupa aparitia imaginilor care arata ca autobuzele Societatii de Transport Bucuresti (STB) care vor sa urce pe podul Ciurel, inaugurat sambata, 19 septembrie, sunt obligate sa urce pe trotuar pentru ca nu au loc pe drum, Primaria Capitalei a gasit solutia de rezolvare a problemei: a demontat stalpisorii care delimiteaza sensurile de circulatie.
Imaginea care dovedeste ca breteaua de urcare pe podul Ciurel este prea ingusta pentru autobuze a fost publicata pe Facebook, de Sorin Ionita. "Dupa ce filmuletul a devenit viral, azi au scos de urgenta popicele de pe mijloc, ca dovada ca nu avea loc. Se va merge la mica intelegere, dai flash si intri pe contrasens. Ceea ce e ok, in urmatorii 10 ani nu are cine sa coboare pe sensul celalalt, fiindca podul nu duce nicaieri", a scris Sorin Ionita in mesajul care insoteste fotografia.
In filmarea publicata pe Facebook se remarca cum soferul unui autobuz 601, care circula pe traseul Semanatoarea-Piata Rosetti, este nevoit sa urce pe trotuar pentru a realiza virajul la dreapta, ceea ce indica faptul ca breteaua podului este prea ingusta pentru flota de transport in comun din Capitala.
Autorul filmarii a facut urmatoarea prezentare pe Facebook: "Noul pod de la Ciurel, dat in folosinta sambata, 19 septembrie, cu surle si trambite obliga transportul in comun sa urce pe trotuar pentru a putea lua curba la urcare. Bretelele sunt inguste ca naiba si sunt curios cum o sa ajute acest lucru cand un tir sau un camion cu dubla remorca va dori sa foloseasca acelasi traseu"
Circulatia rutiera pe podul Ciurel a fost inaugurata sambata, 19 septembrie. Podul cu trei pasaje supraterane si noua bretele rutiere ar trebui sa simplifice legatura intre soseaua Virtutii si splaiul Independentei.
Cu toate acestea, singura utilitate a constructiei incepute in timpul mandatului fostului primar Oprescu este ca face transferul de pe splaiul Independentei pe soseaua Virtutii. Chiar si asa, masinile raman blocate la capatul pasajului din cauza ca se sugruma circulatia de pe trei benzi pe una singura.