Ce spera Hillary Clinton legat de vizele pentru romani (Video)

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 20:41
4273 citiri
Ce spera Hillary Clinton legat de vizele pentru romani (Video)

Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat speranta ca in cursul administratiei Obama se vor face schimbari in legislatie privind modul in care functioneaza programul Visa Waiver.

Ea a spus ca a avut o discutie aprofundata pe aceasta tema cu ministrul Teodor Baconschi.

Clinton a dat asigurari ca Romania nu este singura tara pentru care SUA incearca sa schimbe criteriile din Visa Waiver, oferind exemplul Poloniei.

Ea a precizat ca se va colabora strans cu Bucurestiul pentru acordarea de asistenta tehnica in vederea imbunatatirii sistemului in Romania, pentru a asigura o scadere a ratei de refuz a vizelor.

Romania, alaturi de Bulgaria si Polonia, sunt singurele tari membre UE ai caror cetateni mai au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite. De la 1 iulie 2009, pentru ca o tara sa intre in programul Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de refuz a vizelor sub 3%, dupa ce anterior pragul fusese de 10%, ceea ce a permis majoritatii statelor UE foste comuniste sa obtina intrarea in Visa Waiver.

In timpul fostei administratii Bush, au existat la un moment dat discutii ca pentru aliati de nadejde in razboiul din Irak si Afganistan, cum sunt Romania si Polonia, sa se faca o exceptie de la prevederile legale pentru calificarea in Visa Waiver. Aceste propuneri nu s-au materializat insa.

Romania a avut anul trecut o rata de refuz a vizelor de 24,8%, in scadere cu 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.

La sfarsitul lunii mai, presedintele american Barack Obama a anuntat, la Varsovia, ca doreste o modificare in ceea ce priveste criteriile de intrare in Visa Waiver, prin care nu va mai fi luata in considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proportia de persoane care depasesc sederea legala in Statele Unite. Proportia acestor persoane nu va trebui sa depaseasca 3%.

Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a aratat, intr-o conferinta de presa, ca in cazul in care aceasta lege va trece in Congres in forma sustinuta de presedintele Obama, "ar putea avea o implicatie pozitiva" asupra participarii Romaniei la programul Visa Waiver.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Hillary Clinton vize Romania, #Clinton Visa Waiver , #vize
Comentarii
Poza AlmanahePeNaLe
AlmanahePeNaLe
rank 3
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Vizele vor fi pastrate pentru uslamistii fanatici