Un student palestinian, bursier al statului român, expulzat pentru apartenență la gruparea teroristă Hamas. Ce a descoperit SRI

Autor: N.G.
Joi, 27 Aprilie 2023, ora 13:20
3449 citiri
Un student palestinian, bursier al statului român, expulzat pentru apartenență la gruparea teroristă Hamas. Ce a descoperit SRI
Studentul era ”fan” ala grupării Hamas FOTO Twitter

Un student palestinian, bursier al statului român, a fost declarat indezirabil pe o perioadă de 10 ani și propus pentru expulzare, fiind adeptul organizației teroriste Hamas.

Este vorba despre M.M. Abumuaileq, care a studiat Limba Română în 2021, la universitatea din Alba Iulia, iar apoi a devenit student al Universității ”Transilvania” din Brașov.

Ofițerii SRI au strâns informații care să ducă la convingerea că studentul se afla într-un amplu proces de autoradicalizare teroristă față de ideologia grupării Hamas și că, mai mult de atât, ar fi existat suspiciunea rezonabilă că ar intenționa să execute activități teroriste în favoarea Teritoriilor Autonome Palestiniene.

SRI a cerut ca acesta să nu mai intre în țară pentru o perioadă de 15 ani, dar instanța a admis doar o perioadă de 10 ani. Procesul a început în 10 martie 2023, iar în 5 aprilie magistrații au admis cererea Serviciului Român de Informații.

Din examinarea documentelor clasificate secret de stat de nivel Strict Secret, ce au fost puse la dispoziţie de către Serviciul Român de Informaţii – U.M. 0198 Bucureşti, autoritate cu competenţe în domeniul securităţii naţionale, a rezultat că numitul M.M. Abumuaileq, cetăţean palestinian, se află într-un stadiu avansat al procesului de (auto) radicalizare, a desfăşurat, desfăşoară şi există indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că intenţionează să desfăşoare activităţi subversive în favoarea unor organizaţii teroriste active în Teritoriile Autonome Palestiniene”, se precizază în hotărârea Curții de Apel București.

Potrivit celor de la SRI, studentul este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţia teroristă Hamas şi se află într-un stadiu avansat de radicalizare, precum şi că are înclinaţii spre violenţă cu valenţe teroriste împotriva evreilor şi israelienilor, fiind influenţat de evenimentele securitare din Teritoriile Autonome Palestiniene.

Dintre posibilitățile evocate de cei de la SRI erau executarea unui atac terorist în România, respectiv atragerea de noi adepţi la cauza palestiniană prin utilizarea violenţei, vizând radicalizarea altor palestinieni prezenţi în România.

Se apreciază că activităţile derulate de numitul M.M. Abumuaileq sunt elemente generatoare de ameninţări la adresa securităţii naţionale pe profil antiterorist, iar profilul psihocomportamental şi de risc al acestuia este potenţat de actuala situaţie de securitate din mai multe țări.

În ceea ce priveşte statutul juridic pe teritoriul României a numitului M.M. Abumuaileq, cetăţean palestinian, reclamantul precizează că acesta a accesat teritoriul naţional în cursul anului 2021 în baza unei vize de studii la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a efectuat anul pregătitor de limba română. Ulterior, şi-a continuat studiile la Universitatea „Transilvania” din Brașov, specializarea inginerie mecanică, unde locuieşte şi în prezent”, se mai precizează în document.

Decizia poate fi contestată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
#student, #Palestina, #Hamas, #terorism, #expulzat , #justitie