Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanţa de iarnă STUDIU

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 13:04
1340 citiri
Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanţa de iarnă STUDIU
Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun Foto: revista22.ro

În urma unui sondaj, realizat de o fundație interesată de bunăstarea tinerilor de sărbători a reieșit faptul că peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanţa de iarnă, chiar dacă le-ar plăcea să poată face asta.

Fundația lansează de Moș Nicolae campania “Iarna pe o altfel de uliţă” prin care va oferi la 2.500 de copii din mediul rural o primă altfel de experienţă de sărbători.

”Şase din zece copii de la sate (58.8%) nu au avut ocazia să viziteze un târg de Crăciun, deşi îşi doresc acest lucru, iar un sfert dintre adolescenţii din mediul rural (25.8%) vor să meargă pentru prima dată la un astfel de târg”, arată datele studiului "Adevăruri ale Crăciunului la sat pentru copii şi adolescenţi", realizat de World Vision România.

Potrivit studiului, trei sferturi dintre copiii de la sate (peste 75%) nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun, dar ar fi încântaţi să o facă, iar aproape jumătate dintre adolescenţi (45.2%) împărtăşesc aceeaşi dorinţă.

”În plus, mai mult de şapte din zece copii din mediul rural (76.5%) nu au avut niciodată ocazia unei excursii în vacanţa de iarnă, iar peste jumătate dintre adolescenţi (peste 53%) sunt la rândul lor dornici să trăiască această experienţă de sărbători. Acelaşi sondaj arată că mai mult de opt din zece copii (peste 86%) nu au fost niciodată la cinematograf în vacanţa de iarnă, iar peste şase din zece adolescenţi (60.6%), de asemenea, nu au trăit această experienţă”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Printre emoţiile copiilor şi adolescenţilor de Crăciun: stres, tristeţe, plictiseală

Potrivit organizaţiei, şapte din zece copii şi adolescenţi se simt trişti sau plictisiţi în vacanţa de iarnă, din diferite motive.

Majoritatea copiilor şi adolescenţilor se gândesc că nu se mai pot juca ca altă dată cu zăpadă, nu au prieteni cu care să joace, dar şi pentru că în satul lor nu se păstrează tradiţiile de sărbători ca odinioară.

Doi din zece copii (19%) sunt trişti în perioada sărbătorilor pentru că îşi văd părinţii stresaţi din cauza banilor.

Mai mult de unu din zece copii (14.5%) de la sate se simt trişti sau plictisiţi în perioada de sărbători pentru că nu au nimic distractiv de făcut, iar 12.7% sunt abătuţi la gândul că nu vor avea nimic interesant de povestit când se vor întoarce la şcoală.

Doar 1% dintre adolescenţi spun că nu au motive de stres în perioada sărbătorilor de iarnă.

Restul de 99% dintre adolescenţi sunt stresaţi pentru că:

Pentru peste 60% dintre adolescenţi, temele încărcate reprezintă un factor de stres în perioada vacanţei de iarnă.

Pentru patru din zece adolescenţi (37.6%) treburile din gospodărie în preajma sărbătorilor reprezintă un alt motiv de stres.

Unu din cinci adolescenţi (17.2%) se simte trist sau stresat în vacanţa de iarnă pentru că vede pe social-media tineri care se distrează mai mult decât ei.

Pentru (peste 15%) dintre adolescenţi dinamicile conflictuale în familie (între nepoţi, părinţi, şi bunici) reprezintă un motiv de anxietate în perioada sărbătorilor.

Tradiţiile de iarnă nu se mai păstrează nici la sat.

De asemenea, potrivit organizaţiei, doi din zece părinţii spun despre copiii lor că sigur sau cel mai probabil nu vor merge la colindat iarna aceasta.

În rândul adolescenţilor, mai puţin de o treime (30.2%) plănuiesc să meargă cu uratul de aceste sărbători (cu colindul, pluguşorul sau alte tipuri de urături).

Dorinţele adolescenţilor în perioadă sărbătorilor de iarnă: mai puţin alcool şi risipă alimentară, egalitate de gen la treburi în gospodările şi soluţii prietenoase cu natura.

Aproape jumătate (45%) dintre adolescenţi şi-ar dori să fie mai puţină presiune în privinţa cheltuielilor.

O treime (31.8%) vor să se consume mai puţin alcool la mesele de sărbători.

Bărbaţii să ajute mai mult femeile la treburile gospodăreşti (38.3%).

Patru din zece adolescenţi (39.4) şi-ar dori ca sărbătorile de iarnă să fie mai prietenoase cu natura (să tăiem mai puţini brazi, podoabe reciclabile etc.).

Aproape jumătate (46%) şi-ar dori mai puţină risipă alimentară.

Unu din doi (peste 48%) dintre adolescenţi şi-ar dori mai multe evenimente culturale la ei în sat/comunitate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 825 de părinţi, dintre care 89% sunt din mediul rural, iar restul sunt din comunităţi urbane dezavantajate. De asemenea, au participat 535 de adolescenţi, dintre care 83.4% sunt din mediul rural, iar restul sunt din alte comunităţi urbane vulnerabile.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#studiu copii, #zona rurala, #sarbatorile de iarna, #craciun, #vacanta de iarna, #spectacol Craciun, #excursie , #Studiu