Cenzură la cărți în SUA: Aproape 2.500 de volume care tratează teme despre rasism și LGBTQ, în atenția republicanilor

Vineri, 15 Martie 2024, ora 11:16
1613 citiri
Cenzură la cărți în SUA: Aproape 2.500 de volume care tratează teme despre rasism și LGBTQ, în atenția republicanilor
Biblioteca Națională se va închide cu două săptămâni mai devreme FOTO Facebook

Tot mai mulți americani vor un control absolut asupra valorilor copiilor, iar unii părinți vor să scoată din educația lor orice elemente legate de rasism sau teme LGBTQ+. Mai multe cărţi au fost interzise în 2023 în şcolile şi bibliotecile din SUA decât în orice alt an, a anunţat joi, 14 martie, Asociaţia Bibliotecarilor Americani (ALA), potrivit The Guardian.

Multe dintre cărţi au fost vizate pentru că se refereau la probleme legate de comunităţile LGBTQ+ sau de rasă, deşi lista a fost vastă, incluzând romane predate în mod obişnuit, precum „Împăratul muștelor” (William Golding) şi „Să ucizi o pasăre cântătoare” (Harper Lee).

Grupul a documentat 4.240 de titluri unice de cărţi vizate de cenzură în 2023, mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc: 2.571 în 2022 şi 1.651 în 2021. A existat o creştere de 65% în 2023 faţă de 2022.

De asemenea, anul trecut a înregistrat 1.247 de cereri documentate de interzicere a diferitelor cărţi de bibliotecă, materiale didactice şi alte resurse.

Emily Drabinski, preşedinta ALA, a calificat interdicţiile de carte drept „un atac la libertatea noastră de a citi”. „Cărţile vizate se concentrează din nou asupra persoanelor LGBTQ+ şi a celor de culoare”, a spus ea. „Comunităţile noastre şi ţara noastră sunt mai puternice datorită diversităţii. Bibliotecile care reflectă diversitatea comunităţilor lor promovează învăţarea şi empatia pe care unii oameni vor să le ascundă sau să le elimine”.

Numărul titlurilor vizate de cenzură a crescut, de asemenea, cu 92% în bibliotecile publice şi cu 11% în şcoli.

Care sunt cărțile cele mai vizate de cenzură

ALA a declarat că va publica lista celor mai des vizate cărţi în aprilie, dar unele dintre cele mai contestate titluri de cărţi în 2022 au fost Gender Queer: „A Memoir” (Maia Kobabe), „All Boys Aren't Blue” (George M Johnson), „The Bluest Eye” (Toni Morrison) şi „The Perks of Being a Wallflower” (Stephen Chbosky).

Mişcarea de interzicere a cărţilor a luat amploare în ultimii ani în SUA, în special în statele conduse de republicani, pe măsură ce activismul politico-religios capătă forţă, iar educația suprapolitizată devine tot mai extremă.

În şaptesprezece state au existat tentative de interzicere a peste 100 de cărţi: Colorado, Connecticut, Florida, Idaho, Illinois, Iowa, Kentucky, Maryland, Missouri, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Utah, Virginia şi Wisconsin.

„Bibliotecile sunt instituţii vitale pentru fiecare comunitate din această ţară, iar profesioniştii din biblioteci, care şi-au dedicat viaţa protejării dreptului nostru la lectură, se confruntă cu ameninţări la adresa locurilor de muncă şi a bunăstării lor”, a declarat Drabinski.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #cenzura, #Scoala Americana, #educatie suprapolitizata , #SUA