Cum îl apără republicanii pe Donald Trump, după declarațiile referitoare la NATO care au șocat Occidentul

Luni, 12 Februarie 2024, ora 10:17
6674 citiri
Cum îl apără republicanii pe Donald Trump, după declarațiile referitoare la NATO care au șocat Occidentul
Fostul presedinte al SUA, Donald Trump FOTO Twitter

Jurnaliștii New York Times au solicitat mai multor republicani influenți să comenteze declarația din weekend a lui Donald Trump, care a povestit un dialog pe care l-ar fi avut cu “un președinte al unei mari țări NATO” și căruia i-ar fi spus că îi va încuraja pe ruși “să facă ce dracu vor cu voi” dacă țara sa nu își va mări contribuția pentru apărare, arată Biziday.

Într-un interviu telefonic acordat duminică, senatorul Lindsey Graham a spus că “nimeni nu a invadat pe nimeni atunci când Trump era președinte. Cred că, în felul lui, scopul său a fost să-i convingă pe aliați să plătească”.

Senatorul Marco Rubio, cu rang înalt în Comisia de Informații din Senat, a adus același argument, într-o intervenție la CNN, susținând că Trump nu ar avea de gând să retragă SUA din NATO: “Nu am nicio îngrijorare, pentru că a mai fost președinte. Știu exact ce a făcut și ce va face cu alianța. Dar trebuie să existe o alianță, nu doar armata Americii cu o grămadă de mici parteneri juniori”, a spus Rubio.

Un alt senator republican, susținător al NATO, Tom Cotton, a sugerat că națiunile europene trebuie să facă mai mult pentru a-și susține propria apărare împotriva Rusiei. Atât Rubio, cât și Graham, l-au criticat în trecut pe Trump pentru pozițiile sale pro-Rusia și anti-NATO.

Mai mulți foști oficiali de securitate națională și politică externă din administrația Trump au refuzat să confirme că a existat într-adevăr dialogul pe care Trump l-a relatat cu un șef de stat european. Totuși, John Bolton, fostul său consilier pentru securitate națională, a spus că nu l-a auzit niciodată pe Trump amenințând un alt lider NATO că va încuraja o invazie rusă.

Bolton a avertizat, anterior, că Trump va retrage SUA din NATO dacă ar câștiga un al doilea mandat. Generalul în retragere H.R. McMaster, care a fost al doilea consilier pentru securitate națională al lui Trump, a evaluat printr-un singur cuvânt comentariile fostului său șef: “Iresponsabil”. Un alt fost oficial, care a vorbit cu NY Times sub condiția anonimatului, a descris povestea ca fiind “o parabolă”.

Dar Donald Trump depune de luni de zile eforturi pentru a bloca ajutorul militar pentru Ucraina, iar senatorii ar trebui să voteze luni aprobarea acestuia, după ce vineri un vot preliminar a indicat că s-ar putea strânge suficienți republicani care să voteze alături de democrați.

Ucraina nu este membră NATO, dar ajutarea Ucrainei să-și păstreze independența a devenit misiunea definitorie a alianței după invazia rusească din 2022. Trump îl laudă deseori pe Vladimir Putin și a descris invazia acestuia în Ucrainei ca fiind “opera unui geniu”.

Site-ul web al campaniei electorale a lui Donald Trump conține o singură propoziție cu referire la NATO, și aceea criptică: “Trebuie să încheiem procesul pe care l-am început sub administrația mea de reevaluare fundamentală a scopului NATO și a misiunii NATO”.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
#SUA, #Donald Trump, #NATO, #alianta , #stiri Donald Trump