Juriştii americani spun că Donald Trump ar trebui exclus din cursa pentru Casa Albă. Ce argumente aduc?

Luni, 21 August 2023, ora 23:19
2891 citiri
Juriştii americani spun că Donald Trump ar trebui exclus din cursa pentru Casa Albă. Ce argumente aduc?
Unul din procesele fostului președinte al SUA va începe în primăvara anului 2024 FOTO Twitter

Specialiști în drept conservatori proeminenți ridică din ce în ce mai mult un argument constituțional conform căruia candidatul republican din 2024, Donald Trump, ar trebui exclus de la președinție din cauza acțiunilor sale de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale anterioare.

Cea mai recentă salvă de argumente a venit sâmbătă în revista The Atlantic, de la profesorul de drept liberal Laurence Tribe și de la J. Michael Luttig, fostul judecător federal de apel și conservator proeminent, care susțin că al 14-lea amendament îl descalifică pe fostul președinte de a reveni în Biroul Oval.

„Oamenii care au scris al 14-lea amendament nu au fost proști. Ei și-au dat seama că, dacă cei care au încercat să răstoarne țara, care au încercat să scape de tranzițiile noastre pașnice de putere sunt din nou puși la conducere, acesta ar fi sfârșitul națiunii, sfârșitul democrației”, a declarat, duminică 20 august, Tribe la CNN.

Luttig, care a devenit un critic puternic al acțiunilor lui Trump după alegeri, a cerut oficialilor să se uite cu atenție la calificările sale pentru a fi pe buletinul de vot.

„Toți oficialii, federali și de stat, care au responsabilitatea de a prezenta candidații la președinția Statelor Unite ale Americii sunt obligați, conform Constituției, să stabilească dacă Donald Trump se califică pentru a fi trecut pe buletinul de vot”, a spus Luttig.

Nu toți membrii comunității juridice sunt de acord cu argumentul constituțional al celor doi – și ceea ce propun sepecialiștii în drept ar trebui testat în instanță.

Luttig și Tribe dar și alții își bazează argumentele pe o prevedere din cel de-al 14-lea amendament, o dispoziție post-război civil care exclude din viitoarea funcție pe oricine care, anterior, în calitate de funcționar public care a depus jurământ, „s-a angajat în insurecție sau rebeliune... sau [a avut ] a dat ajutor sau susținere inamicilor” guvernului.

Cei doi specialiști în drept scriu: „Eforturile fostului președinte de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020 și atacul care a rezultat asupra Congresului SUA îl plasează pe deplin în domeniul de aplicare al clauzei de descalificare și, prin urmare, nu este eligibil să mai devină președinte”.

Tribe a extins acest mesaj într-un interviu comun cu Luttig la CNN sâmbătă seara, numind-o „o problemă monumentală, cea mai importantă problemă constituțională a zilelor noastre”.

Curtea Supremă ar putea decide dacă Tramp poate candida pentru un nou mandat de președinte

Săptămâna trecută, doi membri ai Societății Federaliste, o organizație juridică care are o influență substanțială în rândul juriștilor conservatori, au publicat un articol de revizuire a legii care aduce un argument similar.

„În opinia noastră, pe baza dosarului public, fostul președinte Donald J. Trump este descalificat din punct de vedere constituțional de a fi din nou președinte (sau de a ocupa orice altă funcție publică) din cauza rolului său în încercarea de răsturnare a alegerilor din 2020 și a evenimentelor care au condus la atacul din 6 ianuarie”, au scris profesorii de drept William Baude și Michael Stokes Paulsen pentru University of Pennsylvania Law Review.

Profesorii de drept au susținut că actualii și foștii deținători de funcții care au participat la susținerea sau la planificarea eforturilor de a anula alegerile pentru Trump ar trebui, de asemenea, să fie „controlați cu strictețe” în conformitate cu Constituția, în cazul în care ar solicita viitoare funcții publice.

Baude și Paulsen au remarcat, de asemenea, că „conduita generală a lui Trump îl descalifică” de la eligibilitate de candidat, indiferent dacă este condamnat pentru acuzații penale legate de alegerile din 2020 – cu care se confruntă acum la Curtea statului Georgia și în tribunalul federal – sau dacă este tras la răspundere într-un proces civil major pentru conspirație legat de atac.

Cei doi au analizat, de asemenea, intențiile istorice ale predederii celui de-al 14-lea amendament, care le-a interzis confederaților după Războiul Civil să mai dețină funcții.

„De la Războiul Civil nu a existat o amenințare atât de gravă la adresa fundațiilor republicii constituționale americane”, au scris Baude și Paulsen despre atacul de la Capitoliu și despre încercarea ilegitimă a lui Trump de a păstra puterea.

Ei spun că mai mulți oameni au murit și au fost răniți ca urmare a atacului din 6 ianuarie 2021 decât în ​​bătălia din 1861 de la Fort Sumter, care a declanșat Războiul Civil.

În timp ce articolele jurnaliștilor reprezintă opinii în acest moment, este posibil ca sistemelor judecătorești din diferite state americane să li se ceară să analizeze viabilitatea lui Trump drept candidat în 2024 – mai ales dacă secretarii de stat sau alți oficiali îl descalifică pe Trump de pe buletinele de vot.

Luttig și Tribe recunosc că întrebarea dacă Trump să apară pe buletinele de vot în 2024 ar putea fi decisă în cele din urmă de Curtea Supremă.

Anterior, grupurile de advocacy au folosit cel de-al 14-lea amendament pentru a contesta capacitatea membrilor republicani ai Congresului, Marjorie Taylor Green și Madison Cawthorn, de a fi candidați alegerile din 2022, din cauza sprijinului lor vocal față de participanții la revolta de la Capitoliu. Dar judecătorii au decis că niciunul nu poate fi descalificat.

Cu toate acestea, un participant la revoltă care a fost condamnat, Couy Griffin, a fost îndepărtat de un judecător dintr-un birou districtual ales în New Mexico.

Trump nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale Partidului Republican

Fostul preşedinte american Donald Trump a confirmat că nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale Partidului Republican, prima dintre acestea urmând să aibă loc miercuri, relatează luni AFP.

"Publicul ştie cine sunt şi ce preşedinţie de succes am avut, cu independenţa energetică, graniţe şi o armată puternice, cele mai importante reduceri de impozite şi reglementări, fără inflaţie, economia cea mai puternică din Istorie şi multe alte lucruri", a afirmat Trump pe platforma sa Truth Social.

"DECI NU VOI PARTICIPA LA DEZBATERI!", a adăugat el, susţinând că beneficiază de 62% din intenţiile de vot în alegerile primare republicane, având 46 de puncte procentuale înaintea celui mai important rival al său, guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis.

Cu cinci luni înainte de începerea alegerilor primarelor, care îl vor nominaliza pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane din 2024, Donald Trump se bucură de un sprijin mai puternic ca niciodată. Dar eşecurile sale în plan judiciar aruncă o umbră asupra încercării de a reveni la Casa Albă.

Miliardarul republican este acuzat de presiuni electorale în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020, de gestionare neglijentă a unor documente confidenţiale şi de plăţi suspecte către o fostă actriţă de filme porno.

Fostul preşedinte a pledat nevinovat în toate aceste cazuri, pe care le descrie drept o "vânătoare de vrăjitoare", condusă de administraţia Biden.

Prima dezbatere republicană este programată să aibă loc miercuri la Milwaukee, în nord-estul Statelor Unite.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
#SUA, #alegere prezidentiale 2024, #candidati, #Donald Trump, #descalificare, #republicani , #alegeri SUA