SUA vor repune în funcțiune aerodromul din Pacific de unde au fost lansate bombardamentele atomice asupra Japoniei, pentru a contracara China

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 15:10
3775 citiri
SUA vor repune în funcțiune aerodromul din Pacific de unde au fost lansate bombardamentele atomice asupra Japoniei, pentru a contracara China
Aerodromul North Airfield de pe Insula Tinian/ FOTO: 6thbombgroup.com

Forțele aeriene americane intenționează să repună în funcțiune aerodromul de pe insula din Pacific de unde au fost lansate bombardamentele atomice asupra Japoniei, în încercarea de a-și lărgi opțiunile militare în cazul unor eventuale ostilități cu China, a spus un ofițer de rang înalt al armatei americane din Pacific, citat de CNN.

Generalul Kenneth Wilsbach, comandantul Forțelor Aeriene din Pacific, a declarat pentru Nikkei Asia, într-un interviu publicat săptămâna aceasta, că aerodromul North Airfield de pe insula Tinian va deveni o bază "extinsă" după ce vor fi finalizate lucrările de recuperare a acestuia din jungla care a crescut peste bază de când ultimele unități ale Forțelor Aeriene ale Armatei SUA au abandonat-o în 1946.

"Dacă veți fi atenți în următoarele câteva luni, veți vedea progrese semnificative, în special la Tinian North", a declarat Wilsbach. Forțele aeriene adaugă, de asemenea, facilități la Aeroportul Internațional Tinian din centrul insulei.

Tinian face parte din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, teritoriu al Statelor Unite din Oceanul Pacific aflat la aproximativ 6.000 de kilometri vest de Hawaii. Această insulă de 100 de kilometri pătrați are doar 3.000 de locuitori.

Tinian și insulele învecinate, Saipan și Guam, au o istorie marcată de operațiunile militare desfășurate de forțele aeriene americane.

Pivot în al doilea război mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toate cele trei insule ocupate de japonezi au fost cucerite de SUA și au fost mai apoi folosite pentru a lansa atacuri aeriene devastatoare cu bombardiere B-29 Superfortress asupra Japoniei.

Cel mai devastator raid aerian din întreaga istorie a conflictelor militare a fost lansat pe data de 10 martie 1945 de pe cele trei insule: în urma bombardamentului, care a vizat orașul Tokyo, au murit 100.000 de oameni și în jur de 1 milion au fost răniți. În timpul bombardamentelor neîncetate lansate asupra Japoniei în 1945, North Field din Tinian, o bază aeriană dotată cu patru piste de 2.400 de metri lungime și un personal de 40.000 de persoane, a devenit cel mai mare și aglomerat aeroport din lume.

North Field și-a câștigat pentru totdeauna locul în istorie pe data de 6 august 1945, atunci când la primele ore ale dimineții, bombardierul B-29 denumit „Enola Gay” a intrat pe Pista Able având la înarmată cu bomba atomică ce avea să fie aruncată asupra orașului Hiroshima câteva ore mai târziu și să ucidă 70.000 de oameni doar din explozia inițială, marcând momentul în care lumea a intrat în era nucleară. Trei zile mai târziu, un alt B-29 denumit „Bockscar”, avea să decoleze din Tinian și să arunce o bombă atomică asupra orașului Nagasaki, în urma exploziei inițiale având să moară alți 46.000 de oameni.

Un trecut plin de istorie, utilizări contemporane

Cererea de buget pentru anul fiscal 2024 a Forțelor Aeriene arată că s-au solicitat 78 de milioane de dolari pentru proiecte de construcție pe insula Tinian.

Proiectul de recuperare face parte din strategia Agile Combat Employment (ACE) a armatei americane, despre care un document doctrinar al Forțelor Aeriene spune că "mută operațiunile de la infrastructuri fizice centralizate la o rețea de locații mai mici, dispersate, care pot complica planificarea adversarului și pot oferi mai multe opțiuni pentru comandanții forțelor comune".

Cea mai mare parte a puterii aeriene americane din Pacific este concentrată în câteva baze aeriene mari, cum ar fi Andersen Air Force Base din Guam sau Kadena Air Base din insula japoneză Okinawa.

O lovitură asupra acestor baze ar putea paraliza capacitatea armatei americane de a riposta unui adversar, dacă prea multă putere aeriană americană ar fi concentrată acolo.

Și, pe măsură ce China, țara pe care Pentagonul o identifică drept "amenințare de ritm", își crește forțele de rachete, Forțele Aeriene caută locuri de dispersare a flotei sale pentru a face mai dificilă țintirea acesteia.

Potrivit unui document din 2022 al Universității Aeriene a Forțelor Aeriene, "ACE ajută la atenuarea amenințărilor (chinezești) prin dispersarea forțelor în tot teatrul de operațiuni folosind configurații de bază de tip "hub-and-spoke", oferind imprevizibilitate și obligâmd Armata Populară de Eliberare să cheltuiască mai multe rachete pentru a reduce efectele puterii aeriene a SUA".

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #Japonia, #pacific, #baza, #insula tinian, #aerodromul, #north airfield , #SUA