Senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie. El și soția sa au luat mită pentru a „avantaja Egiptul”

Sambata, 23 Septembrie 2023, ora 11:27
3489 citiri
Senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie. El și soția sa au luat mită pentru a „avantaja Egiptul”
Senatorul american Bob Menendez și soția sa Nadine/ FOTO: ABC News

Influentul senatorul american Bob Menendez, pus sub acuzare pentru corupţie, a demisionat temporar de la conducerea Comisiei pentru afaceri externe. Aceasta este a doua inculpare a sa în mai puţin de zece ani, anunţă vineri procurorul New Yorkului. Soţia sa Nadine Menendez a fost de asemenea inculpată.

Procurorii susțin că Menendez și soția sa au acceptat mită, inclusiv bani cash, lingouri de aur, plăți pentru ipoteca unei case și un Mercedes-Benz decapotabil de la trei bărbați din New Jersey: Wael Hana, Jose Uribe și Fred Daibes.

Senatorul și soția sa au acceptat banii pentru a „avantaja guvernul Egiptului”, susțin procurorii,citați de BBC.

Acuzațiile vin în urma unei investigații de ani de zile a Departamentului de Justiție.

Ei au făcut acest lucru în schimbul folosirii influenței și puterii lui Menendez în calitate de senator pentru a-i proteja pe cei trei oameni de afaceri și pentru „a aduce beneficii Republicii Arabe Egipt”, potrivit actului de acuzare.

Agenții federali au executat mandate de percheziție la domiciliul lui Menendez și au găsit dovezi ale acordurilor de mită, inclusiv peste 480.000 de dolari în numerar, mare parte din aceștia fiind „băgați în plicuri și ascunși în haine, dulapuri și un seif”, susțin procurorii.

Agenții au declarat că au găsit, de asemenea, un vehicul de lux plătit de Uribe, parcat în garaj, precum și lingouri de aur în valoare de 100.000 de dolari în casă, ale căror fotografii au fost incluse în rechizitoriu.

Rechizitoriul format din trei capete de acuzare, deschis vineri, 22 septembrie, susține că Menendez „a furnizat informații sensibile ale guvernului SUA și a ajutat în secret guvernul Egiptului”. A făcut presiuni asupra unui oficial al Departamentului pentru Agricultură al SUA pentru a proteja monopolul de afaceri în Egipt pentru unul dintre cei trei oameni de afaceri.

De asemenea, procurorii îl acuză pe democratul în vârstă de 69 de ani că și-a folosit biroul și influența pentru a întrerupe o anchetă penală din New Jersey asupra unui al doilea om de afaceri.

Procurorii mai susțin că Menendez i-a recomandat președintelui Joe Biden să nominalizeze o anumită persoană ca procuror al Statelor Unite pentru New Jersey, deoarece senatorul credea că acea persoană ar putea fi influențată de el pentru a perturba urmărirea penală a celui de-al treilea om de afaceri, Fred Daibes, care a strâns de multă vreme fonduri pentru senator.

În calitate de președinte al Comisiei pentru Relații Externe din Senat, Menendez a avut influență asupra deciziilor administrației privind vânzările militare și ajutor pentru Egipt.

Menendez s-a căsătorit cu Nadine, al cărei nume de fată este Arslanian, în octombrie 2020. Ea a fost „mulți ani” prietenă cu Hana, o tânără de 40 de ani originară din Egipt, potrivit rechizitoriului.

Menendez este președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului și a fost ales pentru un al treilea mandat în Senat în 2018.

În rechizitoriu, procurorii susțin că soția lui Menendez, Nadine, a lucrat cu unul dintre cei trei oameni de afaceri din New Jersey, Hana, pentru a-l prezenta pe senator unor oficiali egipteni din serviciile de informații și din armată. Hana – care este originară din Egipt – a schimbat mii de mesaje text cu soția lui Menendez, pe care aceasta le-a șters din telefonul ei mobil, potrivit procurorilor.

Aceasta nu este prima dată când Menendez se confruntă cu acuzații de mită. Senatorul, care este membru al Congresului din 2006, a fost pus sub acuzare în New Jersey în 2015 pentru acuzații că a acceptat mită – inclusiv vacanțe de lux – de la un oftalmolog bogat din Florida. Acel caz s-a încheiat fără verdict după ce jurații nu au reușit să ajungă la o unanimitate.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
#SUA, #senator, #bob menendez, #acuzare, #coruptie, #Egipt , #SUA