Piața neagră pentru dispozitivele Starlink este în creștere la nivel mondial, chiar și în țările neacoperite de sateliții lui Elon Musk

Marti, 26 Martie 2024, ora 23:07
7277 citiri
Piața neagră pentru dispozitivele Starlink este în creștere la nivel mondial, chiar și în țările neacoperite de sateliții lui Elon Musk
Truse Starlink. FOTO: zn.ua

O piață neagră a apărut în mai multe țări pentru terminalele de comunicații prin satelit Starlink de la SpaceX a lui Elon Musk, care pot fi achiziționate și activate ilegal, a constatat Bloomberg în investigația sa.

Pentru a utiliza comunicațiile prin satelit, explică Bloomberg, SpaceX trebuie să încheie acorduri cu guvernele naționale. Cu toate acestea, acolo unde nu există acorduri, oamenii folosesc Starlink în afara zonelor de acoperire oficiale. Publicația a găsit numeroase exemple de utilizare ilegală a terminalelor Starlink în Yemen, Sudan, Venezuela, Africa de Sud, Kazahstan și teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

În Sudan, comunicațiile prin satelit Starlink sunt folosite de soldații Forței de Reacție Rapidă, potrivit diplomaților occidentali. Trusele au fost înregistrate în Dubai, transportate în Uganda cu avionul și apoi duse în Sudan, au declarat proprietarii de afaceri locali pentru Bloomberg.

Terminalele Starlink sunt utilizate pe scară largă și în Venezuela, deși harta de acoperire de pe site-ul Starlink arată că țara nu este conectată la comunicații prin satelit. Cu toate acestea, pe rețelele de socializere se face publicitate ofertelor de pachete pentru echipamentele Starlink. Pentru Yemen, terminalele sunt achiziționate în țări precum Singapore sau Malaezia și apoi sunt activate în roaming.

În Africa, comunicațiile prin satelit sunt disponibile în mod legal doar în opt țări, dar în rest aceste servicii sunt oferite, de exemplu, de intermediari pe Facebook. Autoritățile de reglementare a comunicațiilor din țările în care Starlink nu a sosit oficial avertizează utilizatorii cu privire la raiduri din cauza utilizării ilegale a terminalelor. În Zimbabwe, scrie Bloomberg, prețurile pentru echipamentele Starlink de pe piața neagră au variat între 700 și două mii de dolari.

Utilizarea terminalelor Starlink de către armata rusă în teritoriile ocupate a fost raportată în februarie 2024 de serviciile secrete ucrainene și mai devreme de Defense One. Potrivit Defence One, terminalele ar putea fi furnizate Rusiei prin Dubai. Musk a negat categoric că vinde terminale către armata rusă.

Armata ucraineană, la rândul ei, folosește și Starlink, dar legal - SpaceX a furnizat această tehnologie Kievului în primele zile ale invaziei ruse. Mai târziu, Departamentul de Apărare al SUA a încheiat un acord cu Starlink pentru a furniza echipamente Ucrainei, dar termenii acestuia nu au fost dezvăluiți.

SpaceX nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor Bloomberg despre disponibilitatea terminalelor pe piaţa neagră. Cu toate acestea, conform publicației, compania promite unor țări că va colabora cu acestea pentru a se asigura că serviciile sale nu ajung în anumite zone. SpaceX a asigurat Israelul că poate geolocaliza și dezactiva terminalele individuale dacă detectează utilizarea ilegală, a spus oficialul israelian.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#SUA, #SpaceX, #starlink, #piata neagra, #vanzari, #Elon Musk , #SUA