Garda de Coastă și Ocean Gate confirmă moartea pasagerilor din submarinul Titan. Rămășițele, localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului UPDATE

Joi, 22 Iunie 2023, ora 22:18
20655 citiri
Garda de Coastă și Ocean Gate confirmă moartea pasagerilor din submarinul Titan. Rămășițele, localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului UPDATE
Submersibilul Titan s-a scufundat duminică spre epava Titanicului FOTO Twitter/Nexta

Paza de Coastă americană a anunțat joi, 22 iunie, că un câmp de resturi a fost descoperit în Atlanticul de nord, în apropierea locaţiei unde se află epava transatlanticului Titanic, de către un robot submarin ce participă la căutarea submersibilului turistic dispărut duminică, transmite AFP.

A fost confirmată moartea pasagerilor.

UPDATE 22:32 Contraamiralul John Mauger a transmis că nouă vase se află acum în zonă pentru a afla mai multe informații.

Potrivit Gărzii de Coastă a SUA, sonarele nu au detectat niciun „eveniment catastrofic” în apă în timpul celor 72 de ore de căutări. Este încă prea devreme pentru a ști când a avut loc implozia, au precizat oficialii de la Garda de Coastă a SUA. Aceștia au adăugat că este puțin probabil ca trupurile celor cinci pasageri să fie recuperate, potrivit Știrile PROTV.

UPDATE 22:21 Un expert în adâncurile mărilor și oceanelor a anunțat că au fost găsite cinci piese diferite de resturi lângă Titanic, fiind vorba despre rămășițele submersibilului. Prima bucată care a fost găsită a fost conul din partea din spate a submersibilului. Ulterior a fost găsită o zonă mai mare cu resturi, între care partea din față a carcasei. Acesta a fost primul indiciu că un „eveniment catastrofal” a avut loc. Apoi a fost găsită încă o zonă cu rămășițe mai mică, unde se afla celălalt capăt al carcasei.

UPDATE 22:18 Garda de Coastă a confirmat, într-o conferință, atât faptul că rămășițele găsite sunt ale submersibilului, cât și moartea pasagerilor.

Fragmentele găsite în timpul căutărilor au fost evaluate ca fiind din corpul extern al submersibilului, potrivit unui raport citat de CNN. Rămășițele au fost localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului.

UPDATE 22:07 Societatea OceanGate, proprietara submersibilului Titan, crede că pasagerii sunt morţi, relatează BBC News.

„Credem că CEO-ul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet din nefericire au fost pierduți. Acești bărbați au fost adevărați exploratori care au împărtășit spiritul de aventurieri și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea apelor oceanelor. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în aceste vremuri tragice. Ne întristează pierderea vieților și a bucuriei pe care o aduceau tuturor celor din jur. Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri care sunt extenuați și întristați de pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru bărbații și femeile din multiple organizații ale comunității internaționale care au muncit atât de mult în această misiune. Apreciem implicarea lor în găsirea celor cinci exploratori și zilele și nopțile de muncă pentru a ajuta echipa noastră și familiile lor. Este o perioadă grea pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare membru al familiilor celor pierduți pe mare”, a transmis OceanGate.

UPDATE 21:16 Guillermo Söhnlein, Cofondatorul OceanGate - compania de care aparține submersibilul dispărut în Oceanul Atlantic - a declarat pentru BBC News că ar fi putut avea loc o ”implozie instantanee” a aparatului. El a fost intervievat după ce s-a anunţat că s-au găsit fragmente pe fundul Oceanului Atlantic, în apropiere de epava Titanicului. El a adăugat că nu ar fi surprins să se găsească fragmente şi la suprafaţă.

”Ştiu că protocolul nostru în cazul pierderii comunicaţiilor este ca pilotul să scoată submarinul la suprafaţă. Încă de la început m-am gândit că asta ar fi făcut, probabil, Stockton (n.red - Stockton Rush, CEO-ul OceanGate). În acest caz devine foarte dificil să găseşti submarinul, pentru că nava de la suprafaţă nu ar fi ştiut unde iese şi nu ar fi știut unde să caute”, a declarat el.

”Cea mai mare temere a mea în toate astea, privind desfăşurarea operaţiunilor, este ca ei să plutească undeva la suprafaţă şi că sunt, pur şi simplu, foarte greu de găsit”, a continuat el.

Guillermo Söhnlein a declarat că se poate să fi avut loc și o catastrofă.

”Ceea ce ştiu, indiferent de submarin, este că, atunci când operezi la adâncime, presiunea este atât de mare asupra oricărui submarin, încât, dacă există o defecţiune, ar avea loc o implozie instantanee. Dacă asta s-a întâmplat, s-ar fi întâmplat acum patru zile”, a declarat el.

Söhnlein, care a părăsit OceanGate în urmă cu zece ani, spune că nu ar fi acţionat altfel având în vedere circumstanţele.

”Indiferent cum ar fi, cred că trebuie să ne întoarcem să învăţăm din ceea ce se întâmplă, să aflăm ce s-a întâmplat, să tragem concluziiile şi să mergem înainte”, a declarat el, potrivit news.ro

UPDATE 20:36 ”Cadrul de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului” Titan fac parte dintre fragmentele găsite în apropiere de Titanic, relatează BBC News.

Anunțul a fost făcut de David Mearns, prieten al unui pasager de la bordul submersibilului. Acesta a declarat că informațiile au fost transmise de preşedintele Explorers Club (Clubul Exploratorilor), care are legături cu scufundători şi salvatori, potrivit news.ro

Informația nu a fost confirmată oficial.

Știrea inițială:

”Experţii examinează aceste informaţii” despre care se va vorbi într-o conferinţă de presă la Boston, în nord-estul SUA, joi după-amiază, conform mesajului postat pe contul de Twitter al Pazei de Coastă americane.

Acest mesaj vine după ce rezervele teoretice de oxigen aflate la bordul submersibilului au fost epuizate. Submersibilul Titan s-a scufundat duminică spre epava Titanicului având la bord 5 persoane şi dispunând de rezerve de oxigen pentru 96 de ore.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#submersibil disparut, #submersibil titan, #epava Titanic , #stiri internationale