Tânăra care a murit la maternitatea din Botoșani nu a primit îngrijiri medicale 7 ore. Informații revoltătoare din raportul autorităților

Marti, 22 August 2023, ora 16:01
3023 citiri
Tânăra care a murit la maternitatea din Botoșani nu a primit îngrijiri medicale 7 ore. Informații revoltătoare din raportul autorităților
Tânăra era însărcinată în 3 luni FOTO Facebook

Tânăra de 25 de ani care a decedat vineri dimineaţă în Maternitatea din Botoşani nu a beneficia, timp de aproape şapte ore de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară".

Inspectorii sanitari au stabilit că ”de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.

”În intervalul orar 23,30 - 00,45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00,53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă. În intervalul orar 00,45 - 07,35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07,35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8,20 declarându-se decesul”, se precizează în raportul făcut public de DSP.

Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat că ”la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”.

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.

Potrivit oficialilor DSP, cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Petiție pentru pedepsirea vinovaților

Centrul Filia a distribuit o petiție prin care familia tinerei cere ca vinovații să fie trași la răspundere. Într-un mesaj publicat pe Facebook, reprezentanții centrului reclamă faptul că ”sexismul și lipsa de pregătire a personalului medical rezultă în suferința și moartea femeilor.”

”Zilele trecute Alexandra, o tânără de 25 de ani, a murit în Maternitatea din Botoșani după ce a fost ignorată de medici. Tânăra era însărcinată în 13 săptămâni și a ajuns la spital după ce a început să sângereze și să aibă dureri mari de burtă. Alexandra a scris în repetate rânduri medicului său curant, iar apoi medicului de gardă cerând ajutorul, însă a fost ignorată.

Ne-am săturat ca durerile femeilor să fie minimizate sau complet ignorate! Sexismul și lipsa de pregătire a personalului medical rezultă în suferința și moartea femeilor.

Avem nevoie de pregătirea constantă a personalului medical și alocarea de resurse în sistemul medical pentru a oferi acces echitabil la servicii medicale tuturor persoanelor.

Ne arătăm solidaritatea față de familia Alexandrei și față de toate femeile a căror suferință a fost minimizată și ignorată.

Vă încurajăm să semnați petiția lansată de familia Alexandrei prin care cer măsuri și sancționarea celor vinovați (link în comments)”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#tanara moarta, #maternitate botosani, #Alexandra Ivanov, #petitie , #deces