Fostii ministri liberali nu si-au declarat averile obtinute la guvernare

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 11:08
1854 citiri
Fostii ministri liberali nu si-au declarat averile obtinute la guvernare

Fostii ministri liberali au "uitat" sa isi depuna declaratiile de avere de final de mandat, iar acestea mai pot fi aflate doar cu ajutorul Agentiei Nationale de Integritate.

Cei 15 sefi ai portofoliilor ministeriale nu si-au depus declaratiile de avere in momentul in care au parasit ministerele pe care le-au pastorit, iar data-limita a expirat marti, 5 ianuarie, informeaza Gardianul.

Se pare ca la o analiza scurta averile acestora au sporit in timpul celor patru ani de guvernare, iar acest lucru se vrea trecut sub tacere. Desi fostul ministru pentru IMM Ovidiu Silaghi, de exemplu, sustine faptul ca a inaintat Secretariatului General al Guvernului (SGG) declaratiile de avere in data de 21 decembrie 2008, acestea nu au fost de gasit nicaieri. Din cei 15 titulari ai portofoliilor de ministri, doar sase nu au reusit, odata cu noile alegeri parlamentare, sa obtina in noua legislatura parlamentara functii de deputati sau senatori.

Averea lui Tariceanu s-a inmultit de patru ori

Calin Popescu Tariceanu, fostul premier al Romaniei, a parasit functia din Palatul Victoria cu o avere de aproape patru ori mai mare decat cea pe care o avea la mijlocul mandatului sau.

Daca in decembrie 2006 activele financiare ale lui Tariceanu erau de 385.700 de lei (reprezentand conturi de 80.000 de euro, 37.800 de dolari si respectiv 11.133 de lei), la 15 decembrie anul trecut, activele lui Tariceanu totalizau 1.600.000 de lei (reprezentand conturi de 21.000 de euro, 563.500 de lei si respectiv 327.500 de dolari). Pe de alta parte, plasamentele financiare reprezentate de actiuni sau parti sociale la societati comerciale au resimtit din plin efectul crizei economice, toate scazand.

Tariceanu are actiuni la BRD, SIF 2, 3 si 5, dar si la Banca Transilvania, la toate acestea valoarea la zi a actiunilor detinute de acesta scazand fata de valorile de la finele lui 2006. Pierderile sunt insa incomparabile fata de valoarea dividendelor obtinute de Tariceanu la firma AutomotiveTrading Services SRL. Insa veniturile lui Tariceanu au fost mult mai mici decat ale sotiei sale. In 2008, salariul premierului a fost de 62.000 de lei, fata de cel al Ioanei Tariceanu, care a castigat 238.000 de lei.

Cristian David, mai sarac la final

Singurul perdant este Cristian David, fostul ministru de Interne, care are o avere mai mica decat atunci cand a intrat la guvernare. Cat despre fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, datoriile s-au pastrat. Nu s-au diminuat, dar nici nu au crescut. Nici Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor, nu a iesit in pierdere. Acesta si-a dublat depozitele in banci in cei patru ani de guvernare.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#declaratie avere, #fosti ministri, #omite depunere, #dubla avere, #Calin Popescu Tariceanu , #guvern Tariceanu