Rablele mai au trei ani de viata

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 09:05
2175 citiri
Rablele mai au trei ani de viata

Proprietarii a peste doua milioane de Dacii 1310 si Oltcituri au fost avertizati de premierul Calin Popescu Tariceanu ca, din 2011, ar putea fi nevoiti sa-si caseze masinile.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a avertizat, joi, pe proprietarii de masini non-Euro ca, in mai putin de trei ani, ar putea fi nevoiti sa-si arunce la fiare vechi autoturismele, relateaza, vineri, cotidianul Evenimentul Zilei.

"Este foarte probabil ca, la nivelul Uniunii Europene, si este o atentionare pe care o fac tuturor detinatorilor de masini poluante non-Euro, de la 1 ianuarie 2011 sa fie adoptata o directiva pentru scoaterea acestor masini din circulatie", a declarat premierul, in timpul unei audieri privind taxa auto.

Directiva UE pe acest subiect nu a fost inca aprobata si se afla in prezent in dezbaterea Comisiei Europene. In cazul in care se va aproba, proprietarii a peste doua milioane de masini inregistrate in prezent in parcul auto autohton vor fi nevoiti sa renunte le autoturismele lor.

Potrivit unui raport al Registrului Auto Roman (RAR), mai bine de 54% dintre masinile romanilor sunt in prezent non-Euro. Din categoria acestor autoturisme fac parte Daciile 1310 care au iesit din fabrica inainte de 1 ianuarie 1996, masinile Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett si Renault 5.

In prezent, in Romania exista peste 2,3 milioane de masini non-Euro inregistrate in baza de date a RAR.

Premierul Tariceanu a recunoscut ca taxa auto nu este o masura ce contribuie la innoirea parcului de masini. "Avem o problema care nu este de neglijat: proiectul actual nu are o reglementare pentru parcul existent, ci doar pentru ce intra ca vehicule", a afirmat Tariceanu.

Ministerul Mediului a aprobat, in urma cu cateva zile, ca un numar de 30.000 de masini sa intre in programul "Rabla", anul acesta. Prima de casare acordata la schimbarea unui autovehicul mai vechi de 12 ani cu unul nou va fi de 4.000 de lei. Programul va demara la mijlocul acestei luni.

Producatorii si importatorii de autoturisme au cerut, in urma cu cateva saptamani, majorarea la 100.000 a numarului de masini care sa beneficieze de prima de casare.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#rabla, #euro, #non euro, #Dacia, #Calin Popescu Tariceanu , #premier