Motivele pentru care un caz Snowden nu ar fi posibil in Romania, dezvaluite de seful SIE

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 08:53
3503 citiri
Motivele pentru care un caz Snowden nu ar fi posibil in Romania, dezvaluite de seful SIE

Teodor Melescanu, directorul Serviciului de Informatii Externe, este de parere ca este imposibila aparitia unui caz "Snowden" de scurgere masiva de informatii in serviciul pe care il conduce.

Pentru Melescanu nu este surprinzator ca Angela Merkel a fost interceptata si nu exclude varianta ca oficiali romani sa fi fost interceptati, daca au vorbit de pe telefoane mobile obisnuite in strainatate. Declaratiile au fost facute joi seara, la Digi24.

Melescanu spune ca tot ceea ce s-a intamplat incepand de la cazul Snowden dovedeste ca orice persoana este vulnerabila, oricat de sofisticate ar fi mijloacele tehnice folosite.

"Problema mare cu NSA este ca pe langa partea tehnica pe care au dezvoltat-o foarte bine, va fi nevoie si de masuri care sa asigure, intr-adevar, ca oamenii care au acces la ele prezinta garantiile necesare pentru a nu crea asemenea situatii. Ar trebui sa lucreze serios la resursele umane. Nimeni nu e atat de infantil incat sa-si inchipuie ca nu se asculta.

Evident ca se asculta. Evident ca una din sursele cele mai importante de informatii pentru un serviciu, inclusiv la noi, sunt semnalele radio, audio. 95% din satelitii care se invart in spatiul extra-atmosferic pentru studierea pasnica a cosmosului sunt sateliti de spionaj", a spus Teodor Melescanu.

Intrebat daca ar putea sa apara un caz Snowden in Romania, Teodor Melescanu a raspuns ca a invatat din politica, in general, ca nu se poate intampla ceva.

"Masurile si procedurile pe care le avem, nu vorbesc de alte servicii, la Serviciul de Informatii Externe fac, din punctul meu de vedere, practic imposibila in sistemul nostru. Nu avem magnitudinea pe care o au serviciile americane, nu avem contractori externi. Nu lucram cu firme externe. Avem o serie de proceduri care fac, din punctul meu de vedere, imposibila. In afara de faptul ca este interzis sa le avem asupra noastra, in institutia noastra nu se pot folosi niciun fel de sisteme de inregistrare.

Nu e voie sa intri cu memorie externa, nu poti folosi CD-uri, absolut nimic. Daca incerci sa introduci un asemenea lucru intr-un calculator, automat se activeaza o alarma si vine peste tine. Asta cu tras pe stick-uri la noi nu merge. Se poate intampla, lumea mai vorbeste, dar sa extragi o asemenea cantitate de informatii, care se poate face numai pe memorii externe, la noi este exclusa si va spun asta cu foarte mare seriozitate", a explicat acesta

Directorul SIE nu a fost surprins ca Angela Merkel a fost interceptata, pentru ca "tot ce este semnal digital, audio, video care circula in atmosfera este interceptat fara niciun fel de probleme" si "este doar problema daca poti sa le decriptezi".

"Este imposibil la ora actuala sa dai cuiva garantia ca tot ceea ce vorbeste pe un telefon care merge printr-un satelit sau printr-un site de socializare prin Internet ca nu este interceptat. El poate fi, o fac si altii, o facem si noi fara niciun fel de problema", a mai aratat acesta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Teodor Melescanu ascultare SIE, #Melescanu SIE interceptari , #SIE
Comentarii