Aproape 5 ani de închisoare pentru românca acuzată de propagandă teroristă. După pedeapsă, nu va putea deține arme sau părăsi România

Joi, 29 Februarie 2024, ora 13:56
3008 citiri
Aproape 5 ani de închisoare pentru românca acuzată de propagandă teroristă. După pedeapsă, nu va putea deține arme sau părăsi România
Un colaj cu fotografiile pe care Florentina Liliana Gîdea le-a postat pe rețelele de socializare. FOTO / Instagram / Facebook

O femeie acuzată de propagandă teroristă, aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 11 luni închisoare cu executare.

Este vorba de Florentina Liliana Gîdea, care a mai fost acuzată în trecut de fapte similare. Astfel, în iunie 2022, ea a fost condamnată în alt dosar de Instanţa supremă la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare.

ICCJ a mai stabilit că femeia nu are voie, după ce iese din închisoare, să părăsească teritoriul României pe o durată de 4 ani şi 3 luni. De asemenea, ea are interzis de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei.

Florentina Liliana Gîdea a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie.

Anchetatorii susţin că, aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, Florentina Liliana Gîdea a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste active în Orientul Mijlociu.

În cadrul materialelor accesate/diseminate de femeie erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, Florentina Liliana Gîdea a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia.

Procurorii menţionează că Florentina Liliana Gîdea a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-şi reluarea/continuarea activităţilor infracţionale la doar 6 zile după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Florentina Liliana Gîdea a declarat că nu recunoaște nicio autoritate a statului și nicio lege în afara Legii Sharia – „Calea Clară” – un sistem de norme derivate din Coran, dar interpretate după bunul plac de diverși extremiști, considerați „învățați”.

Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#terorism, #propaganda terorism, #terorism Romania, #incitare la ura, #radicalizare islam, #Justitie , #acuzatii