De ce n-a vrut premierul Israelului sa se intalneasca cu Titus Corlatean (Video)

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:18
6636 citiri
De ce n-a vrut premierul Israelului sa se intalneasca cu Titus Corlatean (Video)
Foto: Zimbio

Cancelaria premierului israelian a respins o cerere facuta de staff-ul ministrului roman de Externe, care a dorit sa se intalneasca cu Beniamin Netanyahu.

Cererea adresata de Titus Corlatean a primit aviz negativ, sub pretextul ca programul incarcat din acea zi al premierului nu a permis o astfel de intalnire, relateaza Ha'aretz.

Surse din MAE roman citate de Mediafax precizeaza ca Titus Corlatean a solicitat o intrevedere cu Netanyahu, cu cateva zile inainte de a sosi in Israel. S-a solicitat in mod repetat aceasta intalnire, atat inainte, cat si in timpul vizitei, ministrul roman fiind dispus sa isi modifice programul astfel incat sa se plieze pe programul lui Netanyahu.

Ministrul israelian de Externe a contactat apoi biroul premierului si a pledat pe langa consilierii lui Netanyahu ca acesta sa aiba o intalnire cu Corlatean, chiar daca ar fi una scurta, datorita intereselor politice ale Israelului.

Ministerul israelian de Externe incearca sa castige sprijin european pentru a dejuca tentativa palestiniana de a obtine recunoastere ca stat la viitoarea Adunare Generala a ONU, precum si pentru a impiedica o legislatie prin care bunurile originare din Cisiordania sa fie etichetate in supermarketurile din UE.

O sursa din cadrul Ministerului israelian de Externe a subliniat ca Romania este unul dintre statele UE cele mai prietenoase fata de Israel, atat in discutiile dintre statele membre, cat si la ONU. Orice stat care ajuta Israelul este important, adauga sursa citata.

Totusi, biroul premierului a refuzat intalnirea, sub pretextul ca programul incarcat al lui Netanyahu de marti nu ii permite acestuia o astfel de reuniune.

In schimb, Corlatean s-a intalnit, marti, cu presedintele statului, Shimon Peres, care a subliniat rolul israelienilor originari din Romania in construirea statului modern.

Potrivit unui comunicat al MAE remis Ziare.com, discutiile au pus in evidenta rolul deosebit, in consolidarea relatiilor bilaterale, care revine comunitatilor evreiesti si israelienilor originari din Romania in consolidarea relatiilor bilaterale, comunitate despre care presedintele Shimon Peres a afirmat ca este "una dintre cele mai mari care a supravietuit Holocaustului si care a contribuit la construirea statului evreu modern".

Titus Corlatean s-a intalnit cu Mahmoud Abbas

Cei doi oficiali au sustinut importanta cooperarii in domeniul educatiei, pentru a pune in valoare rolul pe care comunitatea romaneasca il are in consolidarea atitudinii comune in combaterea unor manifestari antisemite in lumea contemporana, cu referire si la comemorarea Zilei Nationale a Holocaustului.

Netanyahu a convocat, miercuri, alegeri anticipate in Israel, pentru inceputul anului viitor. Premierul Israelului a fost tinta criticilor Opozitiei, dupa ce bugetul pe 2013 nu a reusit sa treaca de Parlament, in timp ce Netanyahu a acuzat partidele din Opozitie ca au creat acest blocaj.

Netanyahu anunta alegeri anticipate in Israel

Proiectul de buget pentru 2013, pregatit de catre ministrul de Finante Youval Steinitz, prevede masuri de austeritate severe care nu au practic nicio sansa sa fie adoptate de catre diferitele partide ale majoritatii odata cu apropierea alegerilor programate peste un an.

Practic, alegerile anticipate sunt o sansa sigura pentru Netanyahu de a ramane la putere, premierul clasandu-se pe primul loc in sondajele de opinie.

M.M.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Corlatean Netanyahu refuzat intalnire, #Corlatean Israel vizita , #ministru de Externe