Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Anchetă penală în cazul morții turistului portughez, lovit de trăsnet pe un traseu periculos din Bucegi, zona Bucșoiu.
Clubul montan care a organizat excursia pe munte este acuzat că nu a anulat evenimentul, în condițiile în care sâmbătă au fost mai multe avertizări meteo de vreme severă. Poliția Prahova a anunțat că a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în rem.
Fabio Gomez, în vârstă de 35 de ani, se antrena pentru o ascensiune pe unul dintre cei mai înalți munți din lume. Potrivit unor surse, tânărul urma să plece în Himalaya. Se stabilise în București de o perioadă, iar în weekend a mers la Bușteni pentru a face un traseu, în grup organizat, însoțit de un ghid autorizat, plătit. Traseul abordat a fost în zona Bucșoiu, o ascensiune considerată dificilă mai ales în condiții de furtună, pentru că nu sunt adăposturi.
Tânărul portughez a urcat pe munte împreună cu alte 16 persoane, turiști, plus ghidul montan. Cerul era înnorat încă de dimineață, iar spre orele prânzului avertizările meteo de vreme severă s-au concretizat. O furtună puternică, însoțită de descărcări electrice, s-a abătut asupra Văii Prahovei.
Fabio Gomez se pare că a rămas în urma grupului cu care urcase pe munte. Martorii spun că l-au văzut în timp ce făcea fotografii. Atunci a fost momentul în care a fost lovit de trăsnet, trupul prăbușindu-se într-o prăpastie de unde cu greu a fost scos abia duminică seară, la o zi de la tragedie, de către salvamontiști. Momentul în care Fabio a fost lovit de trăsnet a fost surprins de unul dintre turiști care a sunat imediat la Salvamont. Ceilalți colegi de traseu, panicați, după cum au explicat salvatorii montani, au fost adăpostiți în cabana de al Vârful Omu, până ce furtuna s-a potolit.
Conform informațiilor postate pe pagina de Facebook a clubului montan care a organizat excursia în timpul căreia a murit tânărul portughez, exista posibilitatea de anulare a evenimentului în caz de condiții meteo nefavorabile, doar că organizatorii ar fi trebuit să dea banii înapoi participanților. Conform sursei citate, o drumeție de două nopți cu doi ghizi montani ca însoțitori de grup costă aproximativ 100 de euro de persoană.
”În cazul extrem în care aceasta se anulează sau amână (motive legate de furtună sau de condiții politico-sociale), organizatorii vor anunța individual fiecare participant, prin sms, în ziua de dinaintea plecării (vineri). În caz de amânare sau anulare a drumeției, fiecare participant va decide dacă va raporta avansul pentru altă drumeție (la alegere) sau dacă dorește banii înapoi. Lipsa oricărui tip de comunicări, se traduce prin faptul că drumeția SE VA ȚINE”, se arată pe pagina de Facebook a clubului.
Ce spune poliția
”În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că în timp ce parcurgeau traseul montan, cei 17 turiști, însoțiți de doi ghizi au fost surprinși de ploaie, bărbatul în vârstă de 35 de ani de origine portugheză rămânând în urmă să fotografieze peisajele, fiind lovit de trăsnet.
Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost ridicat din râpă de salvamontiști și transportat la Serviciul de Medicină Legală Prahova în vederea efectuării necropsiei pentru a fi stabilită cu exactitate cauza decesului.
În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, se arată într-un comunicat al IJP Prahova.
Potrivit unor surse judiciare, reprezentanții clubului montan (ghizii) urmează să fie audiați la poliție în acest caz.
Pe de altă parte, localnicii din Bușteni susțin că sunt zi de zi avertizați cu cel puțin două, trei mesaje de tip RO-Alert, din cauza apariției urșilor în localitate, încât au început să ignore avertizările care de multe ori nu se concretizează.