Trump neagă că ar fi preluat expresii rasiste din cartea ”Mein Kampf” a lui Hitler: ”Imigranții distrug sângele țării noastre”

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 13:00
2212 citiri
Trump neagă că ar fi preluat expresii rasiste din cartea ”Mein Kampf” a lui Hitler: ”Imigranții distrug sângele țării noastre”
Fostul președinte al SUA Donald Trump FOTO / Hepta

Fostul preşedinte american Donald Trump, care acum este candidatul cu cele mai mari şanse la nominalizarea republicanilor pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat marţi că nu a citit niciodată cartea-manifest a lui Adolf Hitler "Mein Kampf" şi că nu îl citează pe dictatorul german când spune că imigranţii ilegali din SUA otrăvesc şi distrug sângele Americii, relatează Reuters.

Trump a repetat marţi la un miting în Iowa (centru) discursul despre imigranţi ilegali pe care l-a mai folosit la alte recente evenimente de campanie şi care a fost criticat ca fiind xenofob şi similar cu cel folosit de Hitler.

"E adevărat. (Imigranţii) distrug sângele ţării noastre", a declarat Trump în faţa unei mulţimi de susţinători. "Nu le place când spun asta. Nu am citit niciodată Mein Kampf", a adăugat el, explicând că Hitler a folosit această expresie "într-un fel mult mai diferit".

Adolf Hitler a scris în 1925 în "Lupta mea" că "toate marile civilizaţii ale trecutului au pierit pur şi simplu din cauză că rasa creatoare originară s-a stins prin otrăvirea sângelui". Hitler a fost dictatorul Germaniei din 1933 până când s-a sinucis, în 1945; a început Al Doilea Război Mondial şi a instigat uciderea în masă a numeroase minorităţi, inclusiv genocidul a şase milioane de evrei, cunoscut ca Holocaust, aminteşte Reuters.

Potrivit unui articol din 1990 din revista Vanity Fair recent repus în circulaţie, Ivana Trump, prima soţie a lui Donald Trump, i-ar fi declarat avocatului ei că acesta ţinea într-un sertar al noptierei o carte cu discursurile lui Hitler.

Trump a promis că va reprima imigraţia ilegală şi o va restrânge pe cea legală, dacă va fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

Referindu-se la imigranţii ilegali, el a afirmat marţi în Iowa că aceştia "vin din toate colţurile lumii. Pot fi sănătoşi, pot fi foarte nesănătoşi. Pot aduce boli care să se răspândească în ţara noastră".

Pe lângă folosirea termenului "otravă" la o serie de recente mitinguri de campanie, Trump a mai utilizat expresia "otrăvirea sângelui" într-un interviu acordat portalului de dreapta The National Pulse, publicat în septembrie, pentru care a fost criticat de liderul Ligii Anti-defăimare, Jonathan Greenblatt, acesta denunţând un limbaj "rasist, xenofob şi josnic".

Donald Trump, care a fost preşedinte între 2017 şi 2021, are cele mai mari şanse să se confrunte din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie 2024, care l-a învins în alegerile din noiembrie 2020.

Înainte de discursul de marţi al lui Trump din Iowa, echipa de campanie a lui Biden a difuzat un e-mail în care a citat expresii folosite de candidatul republican şi care amintesc de limbajul lui Hitler şi al dictatorului italian contemporan cu acesta Benito Mussolini.

"Donald Trump copiază autocraţi ca Hitler sau Mussolini, susţinând că imigranţii 'otrăvesc sângele ţării noastre' şi numindu-i pe adversarii săi politici 'paraziţi' ", se arată în e-mailul campaniei lui Biden.

Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
S-a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica după ce FCSB a luat titlul: ”Știe să dea cu cotul”
S-a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica după ce FCSB a luat titlul: ”Știe să dea cu cotul”
FCSB a câştigat titlul de campioană a României la fotbal, sâmbătă seara, după ce a învins-o pe Farul Constanţa cu scorul de 2-1 (1-0), pe Arena Naţională din Capitală, în etapa a...
#Trump, #SUA, #fost presedinte, #xenofob, #rasist, #discurs, #sange , #SUA