Recursul procurorilor DNA față de soluția prin care afaceristul Valentin Vișoiu a scăpat de dosarul mitei pentru Tudor Pendiuc. Instanța: Faptele există, dar s-au prescris

Duminica, 06 August 2023, ora 21:50
5656 citiri
Recursul procurorilor DNA față de soluția prin care afaceristul Valentin Vișoiu a scăpat de dosarul mitei pentru Tudor Pendiuc. Instanța: Faptele există, dar s-au prescris
Deținutul Tudor Pendiuc și afaceristul Valentin Vișoiu. FOTO: Ziare.com / ZiarulArgesul.ro

Procurorii DNA au atacat cu recurs în casație, pe rolul Înaltei Curți, decizia instanței ierarhic inferioare care i-a scăpat pe afaceristul Valentin Vișoiu și pe fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, de răspundere penală pentru acuzațiile de dare, respectiv luare de mită în Dosarul Publitrans. Calea extraordinară de atac a DNA vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că „marea prescripție” e contrară dreptului european.

Valentin Vișoiu este cel care i-a dat mită primarului Tudor Pendiuc un apartament de lux (130.000 de euro) pentru fiica acestuia, Ema Pendiuc, pentru ca afaceristul și oamenii lui să obțină o asociere cu firma Consiliului Local Pitești, Publitrans 2000, cea care opera transportul în comun.

În apel, Valentin Vișoiu a avut „bafta” să obțină două soluții de achitare pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” (pentru infracțiunile de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu) și o soluție de încetare a procesului penal (pentru dare de mită), ca urmare a intervenției prescripției.

La rândul lui, Tudor Pendiuc a beneficiat și el de prescripție pentru luare de mită, dar nu și pentru abuz în serviciu. Fostul edil al Piteștiului a prelungit în 2014 contractul de asociere al firmelor lui Vișoiu cu Publitrans, astfel că termenul de prescripție se împlinește abia anul viitor.

Asta înseamnă că atât Valentin Vișoiu cât și Tudor Pendiuc ar mai putea fi trași la răspundere pentru dare/luare de mită.

Vișoiu și Pendiuc au scăpat de pedepse grele prin „marea prescripție”

Pe fond, la Tribunalul București, Valentin Vișoiu fusese găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, primind o pedeapsă de 7 ani și 8 luni de pușcărie. La fel, Tudor Pendiuc a primit 8 ani de închisoare.

Faptul că Valentin Vișoiu a scăpat – în condițiile în care cel care a comis un abuz în serviciu în favoarea lui ajuns la pușcărie – nu înseamnă că afaceristul este întrutotul nevinovat.

E drept că judecătorii l-au achitat pentru două infracțiuni, dar cu privire la a treia- cea de dare de mită – Curtea de Apel București a reținut că afaceristul a comis-o, dar între timp fapta s-a prescris.

Constatarea prescripţiei în cazul lui Valentin Vișoiu pentru dare de mită a fost posibilă în urma aplicării deciziilor date de Înalta Curte și de Curtea Constituțională anul trecut, în urma cărora peste 5.500 de infractori au scăpat nepedepsiți.

Instanța de la Luxemburg (CJUE) a decis, pe data de 24 iulie, că toate toate aceste decizii de încetare a proceselor penale sunt contrare dreptului european.

„Soluțiile jurisprudențiale adoptate în România, din care rezultă că, timp de aproape patru ani, dreptul român nu a prevăzut nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, ar genera un risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile în discuție care nu este compatibil cu cerințele dreptului Uniunii”, a arătat CJUE.

DNA a anunțat în urma acestei hotărâri a CJUE că va formula căi extraordinare de atac în toate dosarele închise, inclusiv în Dosarul Publitrans, cu privire la Valentin Vișoiu.

Un recurs în casație al DNA cu privire la Valentin Vișoiu și Tudor Pendiuc, ca autori ai infracțiunilor de dare/luare de mită, a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți și a primit un prim termen de judecată pe 11 octombrie.

Instanța: Acuzațiile sunt probate întutotul, dar faptele s-au prescris

De altfel, judecătorii constată vinovăția lui Valentin Vișoiu pentru dare de mită chiar în motivarea deciziei definitive, însă argumentează că n-au ce-i face, deoarece hotărârile CCR și ICCJ sunt obligatorii.

  • „Sub acest aspect, Curtea constată că prima instanţă a reţinut în mod corect situaţia de fapt, în urma unei analize judicioase a mijloacelor de probă administrate în faza de urmărire penală, dar şi în faza de judecată.
  • Toate mijloacele de probă analizate susţin întru totul acuzaţiile de luare de mită, reţinută în sarcina apelantului- inculpat (Pendiuc Tudor – n.r.), complicitate la luare de mită reţinută în sarcina inculpatei (Pendiuc Emanuala Elena – n.r.) şi dare de mită, reţinută în sarcina inculpatului (Vișoiu Valentin – n.r.).
  • Astfel, în perioada în care la Primăria Municipiului Piteşti avea loc procedura de desemnare a operatorului privat care urma să se asocieze cu SC Publitrans 2000 S.A., la care era înscrisă şi firma la care (Vișoiu Valentin – n.r.) era acţionar, inculpatul (Pendiuc Tudor – n.r.) i-a pretins inculpatului (Vișoiu Valentin – n.r.) un apartament pentru fiica acestuia.
  • Având în vedere datele de încheiere a antecontractului de vânzare-cumpărare şi ale contractului de vânzare-cumpărare şi datele de finalizare a procedurii de licitaţie şi încheiere a asocierii în participațiune, împrejurarea că nici avansul şi nici preţul apartamentului nu a fost plătit în mod real, precum şi susţinerea inculpatului (Vișoiu – n.r.) că inculpatul (Pendiuc – n.r.) i-a solicitat să se ocupe de plata preţului apartamentului, acesta având reprezentarea că pretinsul împrumut nu va mai fi restituit, infracţiunea de luare de mită reţinută în sarcina inculpatului (Pendiuc Tudor – n.r.), şi infracţiunea corelativă de dare de mită, reţinută în sarcina inculpatului (Vișoiu Valentin – n.r.), există dincolo de orice îndoială rezonabilă şi au fost săvârşite cu vinovăţia cerută de lege de către cei doi inculpaţi”, se arată în motivarea CAB.

Acuzațiile DNA pentru Valentin Vișoiu și Tudor Pendiuc

În exercitarea atribuțiilor de serviciu (de îndeplinire / neîndeplinire / urgentarea îndeplinirii unui act, respectiv îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri), primarul Pendiuc Tudor a primit, la data de 18.02.2008, pentru fiica sa, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena, de la inculpatul Vișoiu Valentin, un apartament în municipiul București – Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia.

Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26.11.2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008, a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. și ulterior a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societății anterior amintite.

Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, inculpatul Vișoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea.

În calitate de beneficiar direct al contractului de participațiune, în condițiile în care asocierea era obligată să dețină mijloacele de transport în proprietate, inculpatul Vișoiu Valentin în calitate de acționar la SC Conarg S.A. a garantat contractele de leasing financiar încheiate de o societate specializată cu SC CNCD S.A., făcând posibilă folosirea mijloacelor de transport în cadrul asocierii. În această modalitate, inculpatul Vișoiu Valentin a sprijinit activitatea infracțională care a condus la încasarea, în mod nelegal, a subvenției de către asocierea SC CNCD/SC Girexim S.A.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Tudor Pendiuc, #Tudor Pendiuc DNA dosar transport, #autobuze, #luare de mita, #dare de mita, #DNA, #prescriptie , #justitie