Contracandidatul lui Toader la sefia universitatii din Iasi critica dur activitatea fostului ministru: Ambasadorii europeni au inceput sa ne evite!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 03 Martie 2020, ora 14:35
11751 citiri
Contracandidatul lui Toader la sefia universitatii din Iasi critica dur activitatea fostului ministru: Ambasadorii europeni au inceput sa ne evite!
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Conferentiarul universitar doctor Adrian Muraru, candidat pentru functia de rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, dezvaluie in proiectul sau de management ca ambasadorii statelor UE, prezenti la Iasi cu diverse ocazii, au inceput sa evite sa faca obisnuitele vizite de curtoazie la institutia de invatamant superior, dupa ce Tudorel Toader s-a intors din postul de ministru al Justitiei.

"Merita observat ca habitualele vizite de curtoazie la UAIC, ca institutie de invatamant superior reprezentativa local, ale ambasadorilor statelor UE prezenti la Iasi cu diverse ocazii aproape ca au disparut dupa cea de-a doua revenire in universitate a rectorului ales in 2016.

Desigur, exista o contrapondere: absenta rectorului UAIC, in aceeasi perioada, de la intalnirile academice nationale sau de la festivitatile oficiale de anvergura nationala," scrie conferentiarul universitar.

Sursa: Proiectul de management

Alegerile de la UAIC

In proiectul sau de management, Adrian Muraru, profesor la Facultatea de Filosofie si Stiinte Socila - Politice, face un adevarat "rechizitoriu" la adresa mandatului de rector al lui Tudorel Toader, care ocupa aceasta functie din 2016.

Toader s-a autosupendat din aceasta functie in perioada exercitarii mandatului de ministru al Justitiei.

Pe 11 martie 2020, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" au loc alegeri pentru functia de rector, iar pentru aceasta pozitie candideaza Tudorel Toader si Adrian Muraru. Candidatura unui al treilea pretendent la aceasta functie, studentul doctorand Emanuel Man Silvian, presedinte de onoare al Ligii Studentilor din Iasi, a fost invalidata de membrii Biroului Electoral Central al UAIC Iasi.

Scandalul din Universitate

Respingerea candidaturii lui Emanuel Man Silvian s-a lasat insa cu un mic scandal in cadrul UAIC. El a acuzat ca dupa ce si-a depus candidatura ar fi fost ridicat de catre agentii de paza ai universitatii si dat afara din corpul principal al institutiei.

"Asa au primit dispozitie de sus, adica de la rectorat. Brusc, mi-au cerut sa ma legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. Dupa 8 ani in UAIC, trebuie sa fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva.

Este cel putin a patra oara cand Tudorel Toader foloseste agentii de paza pentru a ma indeparta din institutie si a-mi bloca accesul in universitate, desi ar trebui sa am acces la toate spatiile. Va dati seama ce penibil ma simt cand trebuie sa ajung la vreo biblioteca sau la vreun birou si efectiv nu am cum?!," scrie Silvian pe Facebook, iar alaturi posteaza si fotografii doveditoare.

Emanuel Man Silvian a contestat decizia de invalidare a candidaturii sale.

Foto: Facebook/ Silvian-Emanuel Man

Proiectele de management

Cel mai probabil, finala pentru fotoliul de rector urmeaza sa fie intre Toader si Muraru. Ambii si-au postat pe site-ul UAIC proiectele de management.

Adrian Muraru critica mai multe lucruri care s-au intamplat la UAIC. Cum ar fi promovarea unor rude ale sefilor universitatii, inclusiv cazul lui Ionut Alexandru Toader, angajat ca asistent universitar. Cum vor fi acestia evaluati de sefi?

"Si tot in randul premierelor, in ultimii 4 ani a fost titularizat (cadru didactic) un fiu al rectorului UAIC. Dar si sotie de prorector, in domeniul pe care sotul il vegheaza in universitate.

Premiera este, in 2020, decizia rectorului UAIC de a realiza evaluarea periodica a personalului didactic prin aplicarea unui regulament specific. Astfel, se realizeaza o evaluare colegiala a cadrelor didactice, la care iau parte toate cadrele didactice: cum se vor evolua tatal si fiul, sotul si sotia?," se intreaba amuzat Adrian Muraru.

O premiera este si modul in care Tudorel Toader a decis sa se autospende din functia de rector, in care abia fusese ales in 2016, pentru postul in Executiv: "de fiecare data cand a avut de ales intre a continua sa conduca universitatea nostra si a-si asuma alte functii, a optat pentru alte functii. Este o premiera nu doar pentru universitatea noastra: nu exista un alt rector al vreunei universitati autohtone care sa fi procedat astfel."

Situatia masinilor primite de la SRI si CCR

Profesorul Muraru critica subutilizarea unor resurse ale universitatii. El face trimitere la cele doua autoturisme primite de UAIC de la SRI si Curtea Constitutionala.

"In ultimii patru ani, a devenit pentru toti, cadre didactice si studenti, manifesta subutilizarea unor resurse UAIC: cele doua autovehicule parcate ilegal in fata Palatului Universitar (cele ajunse la UAIC in 2016 de la SRI, respectiv Curtea Constitutionala) au fost folosite extrem de rar, optiunea pentru inmatricularea lor cu numele JUS fiind bizara. Desigur, parcarea celor doua autovehicule va fi avut si rol in strategia de comunicare a conducerii universitatii: in lungul rastimp in care nu a existat rector in exercitiu la UAIC, acestea si-au pastrat locul de onoare."

Pe de alta parte, Muraru critica si modul in care se comporta paznicii din universitate.

"Premiera este si adoptarea unor practici protocolare, la nivelul conducerii UAIC, care nu sunt specifice unei universitati: in 2019 a aparut un dispozitiv format din paznici care asigura - emuland oarecum modelul SPP - protectia rectorului universitatii, dupa cum pare a exista si un protocol aparte al controlului medical, pentru rectorul institutiei, care presupune internarea acestuia pentru efectuarea analizelor medicale periodice," se mai arata in proiectul de management.

Situatia doctoranzilor din Israel

Conferentiarul mai critica faptul ca imobilele UAIC nu sunt reconditionate si atrage atentia asupra patrimoniului universitatii.

"A aparut, intr-un raport privitor la starea universitatii prezentat in ultimii 4 ani, si numele unei firme de intermediere din Israel, care livreaza UAIC studenti doctoranzi. Nu sunt insa clare baza legala a acestui contract, clauzele acestuia, avand in vedere exigentele legale ale parcurgeii unui ciclu doctoral in Romania," sustine Adrian Muraru.

Programul si documentele pentru alegerile pentru functia de rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, mandatul 2020-2024, pot fi accesate pe site-ul institutiei.

Quarterly Report - Editia 4

Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Rareș Hopincă avertizează că Sectorul 2 suferă prejudicii de milioane de euro din cauza conflictului dintre primarul de sector Radu Mihaiu și Nicușor Dan
Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, îl acuză marți, 28 mai, pe Nicușor Dan că va distruge lucrările făcute în campania electorală de Radu Mihaiu pe strada...
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, cupris de febra campaniei electorale: „Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei” FOTO/VIDEO
Nicolae Ciucă, președintele PNL a afirmat că Nicolae Robu este cel mai bun candidat pentru primăria Timişoarei și că acest lucru este demonstrat de faptele și rezultatele sale. Liderul...
#Tudorel Toader iasi, #rector Tudorel Toader, #Adrian Muraru Toader , #justitie