Ce au găsit trupele israeliene sub spitalul Al Shifa. Principala unitate medicală din Gaza a rămas fără apă și oxigen VIDEO

Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 07:25
7031 citiri
Ce au găsit trupele israeliene sub spitalul Al Shifa. Principala unitate medicală din Gaza a rămas fără apă și oxigen VIDEO
Unii dintre ostatici au fost ţinuţi în principalul spital din Gaza FOTO Twitter

La spitalul Al Shifa din Gaza, soldaţii israelieni au găsit un tunel folosit de militanţii Hamas, a declarat armata, care a publicat o înregistrare video ce ar arăta intrarea într-un tunel.

Înregistrarea video, pe care Reuters precizează că nu a putut să o verifice imediat, arată o gaură adâncă în pământ, plină de moloz şi înconjurată de resturi de beton şi lemn şi nisip. Se pare că zona fusese excavată: un buldozer apare în fundal.

Armata a declarat că trupele sale au găsit, de asemenea, un vehicul în spital care conţinea un număr mare de arme.

Într-un interviu pentru CBS News, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul are "indicii puternice" că cel puţin unii dintre ostatici au fost ţinuţi în principalul spital din Gaza, acesta fiind unul dintre motivele pentru care armata a intrat în spital. Cu toate acestea, a adăugat el, "dacă au fost, ostaticii au fost scoşi".

El a mai spus că Israelul are "informaţii despre ostatici". Dar, a subliniat el, "cu cât spun mai puţin despre asta, cu atât mai bine".

Joi seara, Hamas a reacţionat la afirmaţiile Pentagonului şi ale Departamentului de Stat al SUA potrivit cărora gruparea foloseşte spitalul Al-Shifa în scopuri militare, spunând că "este o repetare a unui narativ vădit fals, demonstrat de performanţele slabe şi ridicole ale purtătorului de cuvânt al armatei de ocupaţie".

Statele Unite sunt încrezătoare într-o evaluare a propriilor agenţii de informaţii privind activităţile Hamas în spitalul Al Shifa şi nu o vor împărtăşi şi nici nu o vor detalia, a replicat un purtător de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby.

Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat că Israelul este aproape de a distruge sistemul militar al Hamas în nordul Fâşiei Gaza şi există semne că armata îşi va extinde campania şi în alte părţi ale enclavei de 2,3 milioane de locuitori. Israelul a distribuit broşuri în care le spune civililor să părăsească patru oraşe din sudul Fâşiei Gaza, zone despre care se spusese anterior că sunt sigure.

Oficialii israelieni au declarat că Hamas a ţinut o parte dintre cei 240 de ostatici luaţi de atacatori pe 7 octombrie în complexul spitalicesc Al-Shifa. Trupul unei femei ostatice a fost recuperat joi de către trupe într-o clădire din apropierea Al Shifa, a declarat armata. În clădire au fost găsite, de asemenea, echipamente militare, inclusiv puşti Kalaşnikov şi grenade propulsate de rachete, a precizat aceasta.

Directorul spitalului spune că unitatea sanitară a rămas fără oxigen şi apă, iar pacienţii „ţipă de sete”, relatează BBC.

Muhammad Abu Salmiya a spus că în spitalul Al-Shifa, unde erau peste 650 de pacienţi, 500 de angajaţi, personal medical şi 5.000 de persoane strămutate, condiţiile sunt „tragice”.

Tancurile israeliene au înconjurat spitalul din oraşul Gaza, a spus el, cu drone bâzâind deasupra clădirii şi cu soldaţii israelieni încă aflaţi interior, deoarece percheziţionare complexului a durat două zile.

Armata israeliană a transmis că operaţiunea sa împotriva Hamas se desfăşoară într-o „manieră discretă, metodică şi temeinică”. Cu toate acestea, un jurnalist blocat în spital, Khader, a relatat BBC prin telefon că trupele israeliene erau „pretutindeni, trăgând în toate direcţiile”.

Abu Salmiya a spus că trupele israeliene au aruncat în aer principala conductă de alimentare cu apă a spitalului Al-Shifa.

„Operaţiunile militare continuă, nimeni nu se poate deplasa dintr-o clădire în alta şi am pierdut comunicarea cu colegii noştri”, a spus el.

Joi, Khader a declarat pentru BBC că trupele israeliene „au luat cu asalt toate departamentele”, distrugând partea de sud a zidului clădirii şi zeci de maşini.

Înainte de a întrerupe linia telefonică a lui Khader, el a mai spus că au fost aduse buldozere blindate.

Într-o declaraţie pentru Al- Jazeera, el a declarat că unii dintre copiiii refugiaţi sunt înfometaţi, că un pacient cu probleme renale a decedat, în timp ce starea altora s-a agravat pentru că nu li s-a mai putut face dializă.

Ministerul Sănătăţii din Gaza controlat de Hamas raportează că buldozerele israeliene „au distrus părţi ale intrării de sud” a complexului medical.

Human Rights Watch a declarat că spitalele beneficiază de protecţie specială în conformitate cu dreptul umanitar internaţional. "Spitalele îşi pierd aceste protecţii doar dacă se poate demonstra că din incinta lor au fost efectuate acte dăunătoare", a subliniat Louis Charbonneau, director al organizaţiei de supraveghere la ONU.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, aflat în prima sa vizită în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, a cerut Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii din Gaza. "Vă înţeleg furia, dar permiteţi-mi să vă rog să nu vă lăsaţi consumaţi de furie", a declarat Borrell.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat că Hamas este de vină nu numai pentru atacul din 7 octombrie, ci şi pentru situaţia actuală a palestinienilor din Gaza.

Cele două companii de telecomunicaţii din Gaza au anunţat că toate sursele de energie care alimentează reţeaua s-au epuizat şi, prin urmare, toate serviciile din teritoriu au fost oprite. Israelul refuză importurile de combustibil, spunând că Hamas le-ar putea folosi în scopuri militare.

Cu comunicaţiile întrerupte şi în lipsa combustibilului, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, a declarat că este imposibil să coordoneze convoaiele de camioane cu ajutoare umanitare.

"Dacă nu vine combustibilul, oamenii vor începe să moară din cauza lipsei lui. Mai exact de când, nu ştiu. Dar va fi mai devreme decât mai târziu", a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.

Până joi seara târziu, nu se mai ştia nimic de la companiile Paltel şi Jawwal, ale căror reţele de internet, telefonie mobilă şi telefonie fixă au rămas nefuncţionale.

Civilii palestinieni au fost cei mai afectaţi de campania militară lansată de câteva săptămâni de Israel, ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Autorităţile sanitare din Gaza, considerate de încredere de către Naţiunile Unite, afirmă că cel puţin 11.500 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise în bombardamentele israeliene şi invazia terestră - dintre care peste 4.700 de copii.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
#tunel, #descoperire, #spital, #al shifa, #Gaza, #intrerupere, #apa, #Oxigen , #Razboi Gaza