Ca să scape de eticheta de oligarh, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, renunță la afacerile din media

Marti, 12 Iulie 2022, ora 22:29
3306 citiri
Ca să scape de eticheta de oligarh, Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, renunță la afacerile din media
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina și patronul echipei de fotbal Sahtior Donețk/ FOTO: Twitter

Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, anunță că va ieşi din afacerile din media pentru a se conforma legislaţiei adoptate anul trecut, menită să limiteze influenţa „oligarhilor”, relatează Reuters.

Într-un comunicat trimis Reuters, Ahmetov a precizat că Media Group Ukraine, una dintre companiile sale, va preda licenţele pentru canalele de televiziune şi presă scrisă statului ucrainean şi că va pune capăt şi activităţilor online.

Ahmetov a spus că firma de investiţii SCM nu a reuşit să vândă afacerea în condiţiile actuale de piaţă, din cauza războiului din Ucraina şi a termenului de şase luni prevăzut de legislaţia anti-oligarhi pentru vânzarea activelor din media.

„Fiind cel mai mare investitor privat din economia ucraineană, am afirmat în mod repetat că nu am fost niciodată şi nici nu voi fi un oligarh”, a mai menţionat Ahmetov.

Ucraina a adoptat anul trecut o lege menită să limiteze influenţa oligarhilor, „să prevină riscurile pentru securitatea naţională legate de influenţa excesivă” a acestora. Persoanele identificate drept „oligarhi” de Consiliul de securitate naţională nu au voie să finanţeze partidele politice şi să participe la privatizarea marilor companii.

Pentru a nu intra pe listă, oligarhii ar fi trebuit să înceteze să mai finanțeze partide politice, să renunțe la folosirea trusturilor lor mass-media în scopuri politice și să nu participe la viitoarele privatizări. Aveau termen până în martie pentru a se conforma.

Această lege anticorupție a fost pusă în așteptare odată cu războiul, dar președintele nu i-a uitat...

În ajunul ofensivei rusești, președintele i-a reunit pe șefii celor mai mari companii din țară. Cei mai puternici fugiseră deja, cu avioane private, dar câțiva dintre ei s-au întors foarte repede. Cu toții au fost chemați să susțină cauza națională.

Criterii pentru a fi declarat oligarh

Oligarh este considerat oricine îndeplinește trei din patru criterii enumerate de lege, anume: proprietate cu scop de profit asupra unei companii de monopol, influență semnificativă asupra presei, participare la activități politice și o avere de peste 2,4 miliarde de hrivne (cam 87 de milioane de dolari).0

Organismul care desemnează cine e oligarh este Consiliul Național de Securitate și Apărare, condus de șeful statului.

Legea cere oficialilor (inclusiv președintelui, premierului, guvernatorului Băncii Naționale) să declare orice „contact” cu o persoană desemnată drept oligarh.

Potrivit AFP, printre cei care ar putea fi vizați de noua lege se numără cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, magnatul Igor Kolomoiski sau fostul președinte Petro Poroșenko.

Ambasadoarea britanică la Kiev, Melinda Simmons, scris pe Twitter, anul trecu, că noua lege ar putea ajuta la reducerea „efectelor nocive ale intereselor ascunse”, dar pentru asta „va trebui aplicată în mod legal și apolitic”.

„O transparență sporită, măsuri hotărâte anti-monopol, competiție reală în sectorul energetic, o radioteleviziune publică puternică și, desigur, reforma judiciarului, toate acestea vor fi necesare pentru a face din acest pas o realitate durabilă”, a mai apreciat ambasadoarea.

Majoritatea oligarhilor ucraineni au adoptat o poziție clară împotriva Rusiei: cel puțin 16 dintre cei mai bogați 20 de oameni din Ucraina. Ei investesc pentru a susține efortul de război și, mai ales, se implică din punct de vedere umanitar.

Cel mai bogat dintre ei, Rinat Ahmetov, s-a întrecut pe sine în declarații și acțiuni caritabile începând cu 24 februarie. Azovstal, complexul său metalurgic din Marioupol, a fost bastionul rezistenței ucrainene, iar astăzi este distrus și se află în mâinile rușilor.

Originar din Donețk, mult timp pro-rus, Ahmetov se distanțase de Rusia lui Putin încă din 2014. Atunci și-a diversificat investițiile în Occident, la fel ca mulți dintre colegii săi.

Viktor Pinciuk și fostul președinte Petro Poroșenko, oligarhii care dețin cele patru mari grupuri media din țară, și-au pus antenele la dispoziția guvernului.

Diferența față de oligarhii ruși

Nivelul de bogăție al oligarhilor ucraineni: este mult mai mic decât cel al omologilor ruși. Și relația lor cu puterea. Oligarhii ruși au făcut avere în timpul președinției lui Boris Elțîn, apoi au fost puși la punct de Vladimir Putin. Afacerile lor sunt condiționate de supunerea față de Kremlin, în timp ce în Ucraina ei pot corupe deputați sau miniștri pentru a-și satisface interesele. Înainte ca armata rusă să-și lanseze ofensiva, lupta împotriva oligarhilor a fost mama tuturor bătăliilor pentru președintele Zelenski. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după război.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#Ucraina, #razboi, #oligarhi, #Rinat Ahmetov, #afaceri media, #Sahtior Donetk , #Razboi Ucraina