De ce bombardează rușii barajul de pe râul Inguleț din orașul natal al președintelui Zelenski?

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 22:15
7032 citiri
De ce bombardează rușii barajul de pe râul Inguleț din orașul natal al președintelui Zelenski?
Pagube aduse barajului de pe râul Ingulet de rachetele rusesti/ FOTO: ukrinform.net

Rușii au lansat, vineri 16 septembrie, pentru a treia zi consecutiv, un atac cu rachete asupra Krivoi Rog.

Forțele ruse au atacat cu rachete barajul de pe râul Inhuleț, aflat în amonte de marele oraș Krivoi Rog, localitatea de baștină a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Loviturile au distrus parțial barajul, dar pentru că rachetele s-au dovedit imprecise, n-au reușit să provoace catastrofa scontată. Totuși, pe 14 septembri peste 100 de case au fost inundate pănă ce ucrainenii au stabilizat situația.

Distrugerea barajului din amonte de Krivoi Rog ar fi dus la inundarea potențial catastrofală a orașului de 650.000 de locuitori, care este cea mai mare localitate din centrul Ucrainei.

Rusia a tras asupra barajului 8 rachete de croazieră Iskander și Kinjal, încercând să nimerească infrastructura hidraulică.

E posibil ca atacul să fi avut ca scop distrugerea podului de pontoane pe care ucrainenii l-au construit 100 de kilometri în aval, pe râul Inhuleț, prin crearea unui val de apă care să măture totul în cale. Distanța foarte mare până la respectivul pod de pontoane făcea însă de la bun început improbabilă reușita acestei lovituri. Singurele lucruri care puteau fi obținute clar erau însă distrugerea completă a barajului și inundarea sutelor de mii de oameni din aval sau distrugerea dispozitivelor hidraulice astfel încât orașul Krivoi Rog să rămână fără apă.

Institutul SUA pentru Studiul Războiului notează că ținta rușilor în timpul atacurilor cu rachete a fost barajul de pe râul Inguleț. Astfel, ocupanții încearcă să distruga capul de pod al forțelor armate ucrainene din regiunea Herson.

„Forțele ruse vor continua probabil să lovească barajul ucrainean de pe râul Inguleț pentru a ridica nivelul apei și a „exploda” capul de pod ucrainean din nordul regiunii Herson”, spun analiștii.

Prin astfel de acțiuni, rușii creează același risc pentru rutele logistice ale Forțelor de Apărare ucrainene prin bombardarea punctelor de trecere a Niprului.

Explozii în centrul orașului Herson ocupat de ruși

Agenția rusă de știri TASS relatează că au avut loc explozii în centrul orașului ocupat Herson. „Cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii forțelor armate ale Ucrainei asupra centrului orașului Herson cu rachete HIMARS. Cel puțin cinci proiectile au căzut în apropierea administrației regionale”.

Ekaterina Gubareva, șefa adjunctă a administrației militaro-civile din regiune, a declarat pentru RIA Novosti că una dintre rachete a lovit clădirea administrației militare. Există clipuri video postate pe rețelele de socializare și de RIA Novosti care par să arate pagube la clădiri, cel puțin un cadavru și o persoană rănită. Locul și ora la care a fost făcută înregistrarea video nu au fost verificate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #bombardamente, #baraj, #raul ingulet, #orasul krevoi rog, #Volodimir Zelenski, #Herson , #Razboi Ucraina