Rusia are o gaură în sistemul său de apărare antiaeriană din Crimeea, iar Ucraina profită și dă lovitură după lovitură

Vineri, 22 Septembrie 2023, ora 22:45
6114 citiri
Rusia are o gaură în sistemul său de apărare antiaeriană din Crimeea, iar Ucraina profită și dă lovitură după lovitură
Sistem antirachetă S-400 distrus/ FOTO: Twitter

În noaptea de 13-14 septembrie, Ucraina a distrus elemente cheie ale complexului rusesc de apărare aeriană S-400 Triumph din Evpatoria, Crimeea – a doua dintre cele două operațiuni similare de succes în Ucraina . Înainte de aceasta, pe 23 august, elemente cheie ale aceluiași sistem, inclusiv un radar și un lansator S-400, au fost distruse lângă Capul Tarhankut din peninsulă.

Rusia se confruntă acum cu o gaură în sistemul său de apărare aeriană din Crimeea, care ar fi permis Ucrainei să atace docul uscat al Șantierului Naval Sevastopol, unde două nave ale flotei ruse de la Marea Neagră erau în curs de reparații.

Acestea au fost marea navă rusă de debarcare „Minsk” și submarinul „Rostov-pe-Don”, capabil să transporte patru rachete Kalibr care ar fi putut viza teritoriul Ucrainei. Potrivit rapoartelor serviciilor de informațiile ucrainene, navele ar putea să nu poată fi salvate din cauza avariilor grave, provocând dureri de cap severe pentru Kremlin.

Toate aceste evenimente sunt, fără îndoială, legate. După distrugerea unor complexe importante de apărare rusești, Ucraina a reușit să dea mai multe lovituri asupra instalațiilor militare rusești din Crimeea. Daunele aduse sistemelor de apărare antiaeriană ale inamicului vor avea probabil un efect secundar asupra activității mai largi din Crimeea ocupată. Ar putea fi un preludiu pentru distrugerea totală a flotei ruse de la Marea Neagră.

Ce este S-400 Triumph?

Armata rusă a adoptat sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumph, omologul sistemului Patriot american, încă din 2007. La acea vreme, sistemul era descris ca o continuare evolutivă a predecesorului său - sistemul sovietic de apărare aeriană S-300, dar cu capacități și caracteristici de luptă îmbunătățite.

Caracteristica structurală a lui S-300 a fost păstrată în configurația de bază a lui S-400. Sistemul include un centru de comandă și control, un radar de detectare a țintei, un radar multifuncțional și până la 12 lansatoare.

Fiecare lansator conține patru rachete antiaeriene. Procesul de control și lansare a rachetelor este automatizat și se desfășoară în conformitate cu instrucțiunile de la centrul de comandă și control.

Producătorul – Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation – declară că sistemul de apărare aeriană S-400 este conceput pentru a distruge aeronave strategice și tactice, precum și rachete balistice și de croazieră, în condiții de contramăsuri electronice și de altă natură.

Potrivit armatei ruse, 70% din sistemele de apărare antiaeriană S-300 învechite au fost înlocuite cu S-400 moderne și au fost produse în total aproximativ 600 de lansatoare S-400 Triumph.

S-400 poate utiliza șapte tipuri diferite de rachete antiaeriene. De exemplu, 40N6E – care a intrat în funcțiune relativ recent în 2018 – este capabil să lovească ținte aerodinamice la o distanță de până la 380 de kilometri la o altitudine de 30-35 de kilometri. Poate doborî chiar și rachete balistice la o distanță maximă de până la 60 de kilometri.

Între timp, rachetele 9M96E și 9M96E2 sunt concepute pentru a neutraliza aeronavele și rachetele balistice tactice la distanțe mai apropiate, cu posibilitatea de a le doborî la altitudini extrem de scăzute. Aceste rachete sunt mult mai mici decât 40N6E, așa că pot fi găzduite până la 16.

A devenit obișnuit ca armata rusă să folosească sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune în scopuri de atac. Din păcate, rachetele de apărare antiaeriană care lovesc ținte terestre nu funcționează cu acuratețe, ceea ce duce la distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile. Acest lucru nu i-a oprit pe ruși și astfel de lovituri continuă, în special în direcția Mikolaiv și Zaporojie.

Când sistemele S-400 au fost avariate în Crimeea, stațiile lor radar au fost eliminate. Acest lucru a lăsat lansatoarele „oarbe”, deoarece informațiile despre ținte ajung la centrul de comandă de la stațiile radar. Deteriorarea sau distrugerea radarului paralizează, prin urmare, funcționarea întregului complex.

Propaganda Rusiei S-400

Odată cu apariția S-400, rușii au început să promoveze activ sistemul de export. Propaganda rusă la toate nivelurile a distribuit informații subliniind că sistemul de apărare aeriană este unul dintre cele mai puternice din lume.

Cu toate acestea, un adevărat scenariu de război a scos la iveală deficiențele acestui sistem, mai ales în fața atacului dronelor ucrainene în Crimeea ocupată.

Practica arată că pretențiile propagandei ruse despre superioritatea S-400 față de complexul american Patriot nu s-au concretizat, deoarece rușilor le este greu să lupte chiar și contra dronelor.

Experții de la Agenția Suedeză de Cercetare pentru Apărare raportează că Rusia supraevaluează în mod deliberat caracteristicile S-400 pentru a crea un efect publicitar mai puternic și pentru a stimula exporturile sistemului în alte țări. Un beneficiu secundar este încercarea Rusiei de a intimida NATO și SUA.

Experții suedezi sugerează că raza reală de acțiune a rachetelor S-400 este de aproximativ 150-200 de kilometri, ceea ce diferă de cei 380 de kilometri declarați de producător. În plus, experții scandinavi se îndoiesc de posibilitatea interceptării țintelor balistice la o distanță de 60 de kilometri. Potrivit acestora, 20 de kilometri este probabil mai realist.

Situația rușilor se poate complica dacă Ucraina primește rachetele balistice americane ATACMS . Este foarte posibil ca S-400 să nu fie suficient de eficient atunci când este folosit pentru a doborî astfel de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #aparare antiaeriana, #sistemul s 400, #Crimeea , #Razboi Ucraina