Biden ironizează planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina: ”E bun doar pentru Federația Rusă”

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 15:29
3598 citiri
Biden ironizează planul de pace al Chinei pentru războiul din Ucraina: ”E bun doar pentru Federația Rusă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul săi american Joe Biden, la Kiev/ FOTO: Twitter

Președintele american Joe Biden a comentat „planul de pace ” propus de China cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Potrivit liderului SUA, implementarea acestui plan va aduce beneficii doar Rusiei. „Dacă Putin îl aplaudă, cum poate fi bine?”, a spus Biden într-un interviu pentru ABC News.

„Nu am văzut nimic în plan care să indice că implementarea planului chinez ar fi benefică pentru oricine, în afară de Rusia”, a adăugat președintele SUA.

Pe lângă faptul că a criticat „planul de pace”, Biden a respins și ideea că Beijingul ar putea media discuțiile de pace în timpul războiului, considerând-o irațională.

„Ideea că China va negocia rezultatul războiului, care este absolut nedreaptă pentru Ucraina, este pur și simplu irațională”, a spus el.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a remarcat că propunerile Chinei nu inspiră încredere, deoarece nici măcar nu au fost în măsură să condamne invazia ilegală a Ucrainei.

Biden a comentat, de asemenea, rapoartele despre posibilitatea ca China să furnizeze Rusiei arme letale, despre care oficialii americani au avertizat în ultimele zile.

Președintele SUA a refuzat să sublinieze consecințele unui astfel de posibil pas al Federației Ruse, dar a sugerat că Beijingul se va confrunta cu aceleași „sancțiuni severe” ca orice altă țară sau organizație care furnizează Rusiei arme.

SUA au informații despre faptul că guvernul chinez ia în considerare să ofere Rusiei drone și muniție pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost raportat anterior CNN de surse familiare cu informații. Potrivit surselor, nu se pare că Beijingul a luat o decizie finală, dar negocierile dintre Rusia și China privind prețul și volumul echipamentelor sunt în desfășurare.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat deja că țara aplică o „abordare responsabilă” exporturilor militare și nu asigură vânzarea de arme în zonele de conflict. Declarația a venit la o zi după ce presa a scris că Beijingul este în discuții cu Moscova pentru a furniza drone.

Ce arată cele 12 puncte din document

Cu ocazia împlinirii unui an de la invazia Rusiei în Ucraina China a publicat un plan în 12 puncte privind o reglementare pașnică în Ucraina.

Primul punct precizează că suveranitatea tuturor ţărilor trebuie respectată. Toate ţările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membre egale ale comunităţii internaţionale.

Apoi, trebuie abandonată actuala mentalitate de Război Rece. Securitatea unei ţări nu trebuie urmărită în detrimentul altora, iar securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare - o referire cel mai probabil la planul de extindere al NATO. Toate părţile ar trebui să contribuie la formarea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente şi durabile şi să lucreze împreună pentru pace şi stabilitate pe continentul eurasiatic.

Pentru a pune capăt războiului, sunt necesare, totodată, încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor de pace.

Toate părţile ar trebui să sprijine şi Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situaţia şi pentru a ajunge, în final, la o încetare a focului.

China mai recomandă în planul său de pace protejarea civililor şi a prizonierilor de război, dar şi menţinerea în siguranţă a centralelor nucleare. Afirmă cu tărie că nu trebuie folosite armele nucleare şi că nu trebuie purtate războaie nucleare.

Beijingul spune că este necesară şi facilitarea exporturilor de cereale, iar sancţiunile unilaterale trebuie oprite, deoarece, în viziunea Chinei, creează doar probleme. Este important şi menţinerea stabilităţii lanţurilor industriale şi de aprovizionare, precum şi promovarea reconstrucţiei post-conflict, se arată în planul de pace al Chinei.

Ucraina vede favorabil unele părţi ale propunerii de pace chineze, Rusia se declară deschisă la discuţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat vineri favorabil faţă de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an, adăugând însă că numai ţara unde are loc războiul poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei, transmite Reuters.

"Cred că este corect să considerăm că există reflecţii care, într-un fel sau altul, corespund respectării dreptului internaţional, integrităţii teritoriale, atunci hai să lucrăm împreună cu China asupra acestui punct! ", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev.

Totuşi, preşedintele ucrainean a remarcat faptul că China nu a oferit o propunere de plan de pace, ci doar unele "reflecţii", şi a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, şi pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski, în timp ce aliaţii săi occidentali, care şi-au redus drastic stocurile de muniţii prin ajutorul militar oferit Ucrainei, se tem că Beijingul intenţionează să vândă Moscovei arme şi muniţii, ceea ce ar risca să dea trupelor ruse un avantaj în războiul din Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii.

"Acesta este punctul numărul unu", a insistat Zelenski asupra cererii sale ca Beijingul să nu ajute militar Moscova.

El a apreciat în continuare drept promiţător faptul că China doreşte să se implice în medierea unei păci între Ucraina şi Rusia, dar a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabilă pentru Kiev, şi şi-a manifestat intenţia să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping.

"Am intenţia să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Aceasta va fi important pentru securitatea mondială. China respectă integritatea teritorială şi trebuie să facă totul pentru ca Rusia să părăsească teritoriul Ucrainei", a mai declarat Zelenski.

Propunerea Chinei, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Iniţiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, conform unei declaraţii transmise vineri prin Ministerul său de Externe, care îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog, însă în condiţiile recunoaşterii "noilor realităţi teritoriale" din Ucraina (referire la anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi de asemenea la anexarea, pe hârtie, a patru provincii ucrainene pe care armata rusă le controlează parţial), revenirii acestei ţări la "statutul de ţară nealiniată" blocurilor militare, "încetării transferului către Ucraina de armament occidental şi mercenari", în general "eliminării tuturor ameninţărilor care pleacă de pe teritoriul" său la adresa Rusiei.

"La fel precum colegii noştri chinezi, considerăm ilegitime orice măsuri neaprobate de Consiliul de Securitate al ONU. Acestea sunt instrumente grosolane de concurenţă neloială şi război economic", mai notează MAE rus în declaraţia sa, făcând referire la sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei după lansarea campaniei militare contra Ucrainei.

Iniţiativa în 12 puncte prezentată de China a fost primită cu reacţii rezervate de SUA, în timp ce ONU a descris-o drept o "contribuţie importantă", salutând în special apelul de a nu se recurge la armele nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe chestiuni de securitate naţională, John Kirby, a declarat despre iniţiativa chineză că din ea ar fi de ajuns punctul asupra "respectării suveranităţii naţionale", dând de înţeles că pentru Washington pacea în Ucraina trebuie să însemne retragerea totală a trupelor ruse de acolo şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.

Preşedintele Zelenski sugerase anul trecut în decembrie ceea ce a denumit a fi un "plan de pace" în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alţii, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden. Zelenski cerea Rusiei în acest plan să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, aşadar Moscova să accepte înfrângerea.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie anul trecut, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #China, #plan de pace, #SUA, #Joe Biden , #Razboi Ucraina