Analiză CNN: Contraofensiva Ucrainei poate fi dureroasă, dar succesul este crucial pentru securitatea europeană

Joi, 21 Septembrie 2023, ora 23:35
3025 citiri
Analiză CNN: Contraofensiva Ucrainei poate fi dureroasă, dar succesul este crucial pentru securitatea europeană
Artileria ucraineană/ FOTO: pravda.ua

Forțele Ucrainei nu sunt nici pe departe unde sperau că vor fi, în timp ce toamna se apropie. Luptele grele au avut loc în lunile de vară în jurul Robotîne, la sud de Orihiv și la nord de Mariupol, iar satele eliberate sunt acum o grămadă de moloz, nu mai există clădiri întregi.

Bătălia Ucrainei s-ar putea dovedi hotărâtoare pentru securitatea europeană. Rezultatele din următoarele două luni ar putea decide trendul următorului deceniu în termeni globali.

În timp ce progresul ucrainenilor de-a lungul frontului de sud a crescut la începutul acestei luni, acum pare să fi încetinit din nou parțial. Ei sunt încă la o oarecare distanță de Tokmak, aflat la jumătatea drumului spre Melitopol, pentru a atinge obiectivul de a tăia coridorul terestru care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Forțele Kievului se deplasează încet spre sud, spre Mariupol, dar avansul este chinuitor, luptele se duc în câmp deschis.

Dar lupta este totuși, critică. Până la sfârșitul lunii noiembrie, vremea va deveni rece, iar iarna își va face simțită prezența în curând. Vremea ploioasă riscă să împiedice folosirea blindatelor ucrainene. Dar ultimele progrese majore ale Kievului au fost realizate la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, după retragerea Rusiei de la Herson, așa că putem presupune că mai au încă opt săptămâni de care ar putea profita.

Odată ce sosesc ninsorile, Moscova va încerca să-și consolideze și mai mult linia de front actuală. Frigul va face unitățile de atac ucrainene mult mai vulnerabile, pe măsură ce vor încerca să atace mai adânc liniile rusești. Va fi o sarcină și mai sângeroasă.

Putin așteaptă iarna

Președintele rus Vladimir Putin se bazează, probabil, pe iarnă pentru a-și consolida poziția. Forțele sale au rezistat în această vară cu mai multă vigoare decât anticipau mulți. Este încă posibil să înceapă să se clatine: resursele lor umane nu sunt infinite și ritmul loviturilor ucrainene asupra liniilor lor de aprovizionare riscă să duc la același tip de colaps văzut la Harkov în septembrie anul trecut. Dar Rusia poate rezista.

Occidentul și-a exprimat hotărârea de a sprijini Kievul. Dar fără îndoială, ajutoarele de miliarde de dolari, aparent anunțate săptămânal de Washington, ar putea fi în pericol pe măsură ce campania electorală din 2024 se apropie.

Președintele american Joe Biden ar prefera de departe să facă campanie cu o soluție ucraineană la îndemână, decât un angajament de a investi banii contribuabililor americani într-un viitor nedefinit într-un război pe care câțiva americani îl urmează zilnic. Unii republicani își exprimă deja îndoieli. Donald Trump, un favorit pentru nominalizarea republicană la președinție, crede că poate rezolva magic războiul în 24 de ore, ceea ce riscă să facă concesii severe omului pe car se teamă să-l critice - Putin.

Nici sprijinul european nu este bătut în cuie. În fața presiunilor economice, unitatea totală a blocului cu privire la război ar putea, de asemenea, să se clatine dacă sprijinul SUA va scădea. O altă iarnă cu prețuri ridicate la combustibil și alegeri care se profilează ar putea zgudui și această unitate.

Risc de escaladare

Un front înghețat în sud riscă, de asemenea, să împingă războiul spre escaladare. Ucraina se simte din ce în ce mai confortabilă să lovească Moscova cu drone, să lanseze raiduri transfrontaliere și să lovească Crimeea cu rachete cu rază mai lungă de acțiune. Este o evoluție naturală a răspunsului militar al Kievului față de invadator.

În urmă cu un an, oficialii occidentali se speriau doar la simpla idee ca Rusia să fie atacată. Acesta a fost motivul pentru care nu a furnizat Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune care ar putea lovi Crimeea sau teritoriul rusesc de la granița cu Ucraina.

Acum Crimeea este lovită aproape zilnic, iar Occidentul nu are nimic de spus în această chestiune, deoarece rachetele sunt aparent fabricate de Ucraina. Pe măsură ce se apropie iarna, iar civilii ucraineni suportă greul loviturilor reînnoite asupra infrastructurii rusești, se așteaptă ca cererile pentru daune mai mari aduse teritoriului rus să crească.

Moscova, la rândul ei, pare puțin mai îndrăzneață. Oricare ar fi rezultatul întâlnirii lui Putin cu autocratul nord-coreean Kim Jong-un, simplul fapt că liderul de la Kremlin a mers cu mâna întinsă la un stat paria, să ceară muniție, sugerează că lista lui Putin de lucruri pe care nu le va lua în considerare este într-adevăr foarte scurtă. S-ar putea să nu aflăm niciodată rezultatul acestei întâlniri - și rolul jucat de China în facilitarea sau temperarea ei - până când nu se va simți pe câmpul de luptă ucrainean.

Există un alt risc, mai grav, de escaladare. Două incidente recente din România și Bulgaria, în care fragmente de drone au fost găsite în interiorul granițelor statelor NATO, sugerează din nou că fapte de neconceput acum un an se întâmplă acum.

Dacă pentru opinia publică occidentală războiul este departe, la marginile Europei, rușilor războiul le este prezentat de televiziunea de stat ca o bătălie existențială împotriva NATO. La televiziunile din statele membre NATO, este prezentat mai degrabă ca o șansă de a da Rusiei o lovitură de durată, din fericire, cu mâna altcuiva decât a NATO.

Dar următoarele două luni nu pot fi lăsate de NATO să treacă fără un sentiment mai mare de urgență, dacă Rusia este lăsată să câștige, securitatea europeană este în pericol grav în deceniul următor, consideră CNN.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #Securitate, #Europa , #Razboi Ucraina