Rușii sunt sfătuiți să nu-și anuleze vacanțele în Crimeea după atacarea Podului Kerci. Rutele recomandate prin teritoriile ucrainene ocupate

Miercuri, 19 Iulie 2023, ora 23:57
2116 citiri
Rușii sunt sfătuiți să nu-și anuleze vacanțele în Crimeea după atacarea Podului Kerci. Rutele recomandate prin teritoriile ucrainene ocupate
Podul Kerci din Crimeea, deteriorat după un atac cu drone FOTO / Twitter Filip Horký

Agențiile de turism ruse au cerut turiștilor să nu-și abandoneze călătoriile planificate în Crimeea, după ce podul Kerci a fost deteriorat în urma unor noi lovituri puse pe seama Ucrainei.

„Avem anulări pentru sfârșitul lunii iulie și august”, a declarat Elena Bajenova, șefa companiei de turism Laspi Crimeea, potrivit Uniunii Ruse a Industriei Turistice. „Anulările pentru aceste date sunt posibile numai cu penalități.”

„Încercăm să-i convingem pe turiști să nu ia decizii bazate pe emoții”, a spus Bajenova. „Ne așteptăm ca situația să se normalizeze în zilele următoare.”

Crimeea este o destinație populară în Rusia pentru vacanțele de vară. Dar distrugerea unei porțiuni din podul Kerci a schimbat principala rută de circulație auto. Astfel, în acest moment, traficul rutier se desfășoară cu greutate pe pod, în timp ce traficul feroviar nu a fost întrerupt, dar are întârzieri.

Potrivit unor site-uri de informații din Rusia, mii de cetățeni ruși și-au întrerupt concediile și încearcă să fugă din Peninsula Crimeea, creând ambuteiaje kilometrice și haos la punctele vamale. Problema este la ieșirea standard spre Rusia, podul peste strâmtoarea Kerci este deschis doar parțial traficului, neputând suporta un aflux atât de mare de mașini.

Autoritățile ruse le-au recomandat turiştilor blocaţi în Crimeea după atacul asupra podului care leagă peninsula anexată de Rusia să se întoarcă acasă prin alte teritorii ucrainene ocupate de forţele de invazie ale Moscovei. „Rog, din motive de securitate, pe rezidenții și vizitatorii peninsulei (...) să aleagă o rută alternativă terestră prin noile regiuni” – a declarat așa-zisul guvernator rus al Crimeei anexate în 2014, Serghei Aksionov, folosind terminologia Moscovei pentru a desemna teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Zborurile comerciale de la Moscova în Crimeea au fost suspendate după declanșarea, luna trecută, a contraofensivei ucrainene și majoritatea turiștilor ruși merg în peninsulă cu mașina, pe tronsonul de pod rezervat traficului rutier.

Conform agenției oficiale de presă RIA Novosti, în Crimeea sunt 50.000 de turiști, cei mai mulți dintre ei ajunși din Rusia peste podul parțial distrus în noaptea de duminică spre luni. Dornici să revină acasă, unii dintre aceștia au format cozi kilometrice. Traseul propus de Aksionov are 400 de kilometri și trece prin teritorii afectate de luptele dintre armatele ucraineană și rusă. Televiziunea rusă a difuzat o hartă a acestui traseu, care trece prin orașele ucrainene ocupate Melitopol și Mariupol, înainte de a ajunge la Rostov pe Don, în sudul Rusiei

Televiziunea rusă a difuzat o hartă a traseului, care trece prin orașul Melitopol, în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, și prin Mariupol, marele oraș-port distrus în mare parte de bombardamente, înainte de a ajunge la Rostov pe Don, în sudul Rusiei.

Vladimir Saldo, oficialul desemnat de autoritățile ruse să conducă partea controlată de Rusia din regiunea Herson (sudul Ucrainei), a anunțat că orele de interdicție vor fi reduse pentru a permite trecerea autovehiculelor și că armata rusă va spori securitatea.

El a avertizat că vor exista puncte de control pentru a evita „sabotajele”, dar că formalitățile vor fi reduse.

În regiunea vecină Zaporojie, ținta contraofensivei ucrainene, guvernatorul numit de Moscova, Evgheni Balițki, a dat asigurări că autoritățile vor asigura „securitatea” drumului.

Autoritățile pro-ruse din Crimeea i-au sfătuit pe călători să „stea departe de vehiculele armatei și de coloanele” de soldați.

Autoritățile din Crimeea i-au asigurat pe automobiliști că traseul este fiabil.

„Este un drum celebru. Este excelent, merge de-a lungul Mării Azov, cu peisaje magnifice”, a dat asigurări președintele Parlamentului Crimeii, Vladimir Konstantinov. „Nu vedem nimic care să ne îngrijoreze”.

Televiziunea rusă a difuzat imagini ale unor cozi, cu automobiliști hotărâți să ajungă acasă.

„Ei ne-au spus: Mergeți înainte! Totul va fi bine, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a declarat un bărbat la televiziunea de stat.

Însă alții păreau mai ezitanți. „Ne gândim la ce vom face”, a declarat o femeie pentru același post de televiziune de stat. „Să ne întoarcem în vacanță sau să mergem la Melitopol?”.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Crimeea, #podul kerci, #distrugeri, #turisti , #Razboi Ucraina