Grupul de mercenari Wagner părăsește pozițiile din Siria. "Iranul ar putea prelua controlul"

Joi, 21 Septembrie 2023, ora 14:05
3318 citiri
Grupul de mercenari Wagner părăsește pozițiile din Siria. "Iranul ar putea prelua controlul"
Mercenari Wagner FOTO Ukrinform

Grupul de mercenari Wagner își părăsește pozițiile în Siria, după moartea finanțatorului spu, oligarhul Evgheni Prigojin și a altor importanți lideri ai săi într=un suspec accident de avion lângă Mosova. Iranul ar putea profita de acest lucru pentru a-și extinde controlul asupra regiunii, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Wagner își abandonează pozițiile în Siria pentru a se conforma cu ultimatumul Ministerului rus al Apărării. Iranul ar putea prelua controlul asupra unora dintre aceste poziții pentru a-și asigura activele militare și a-și extinde operațiunile economice.

Președintele sirian Bashar Assad va merge în China pentru „Summitul siriano-chinez” din 21 septembrie, cel mai probabil cu scopul de a stabili legături economice bilaterale.

Pe 27 august, Ministerul rus al Apărării a ordonat forțelor „Wagner” din Siria să părăsească țara sau să se alăture forțelor armate ruse până pe 20 septembrie.

Aproximativ 1.500 de luptători Wagner sunt în Siria și peste 3.000 de sirieni lucrează pentru Wagner.

Potrivit unui raport din 20 septembrie, regimul Assad și-a desfășurat miliția și unitățile forțelor armate siriene în câmpurile de petrol din deșertul central al Siriei.

Grupul Wagner a confiscat o parte din zăcămintele de petrol și gaze din Siria pentru a le proteja pentru guvernul Assad și războiul împotriva propriei populații.

Mercenarii ruși câștigau o parte din veniturile din producție, potrivit oficialilor de informații americani.

Presa arabă și occidentală a relatat pe 28 iunie, că armata rusă și forțele guvernamentale siriene ar fi arestat comandanți ai companiei Wagner din Siria, după revolta condusă de Evgheni Prigojin, în Rusia, la 24 iunie.

Canalul de televiziune panarab Sky News, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a relatat miercuri că "armatele siriană și rusă au arestat mai mulți membri ai Wagner prezenți în Siria", care au fost duși la baza rusă de la Hmeimimim, în Latakia.

Cotidianul panarab Al-Araby al-Jadid din Qatar a adăugat că un colonel și doi locotenent-colonei se numără printre ofițerii grupului paramilitar arestați "ca măsură preventivă". Ziarul a adăugat că aceste arestări, efectuate în colaborare cu serviciile de informații siriene, au permis poliției militare ruse să preia controlul companiei Wagner în Siria.

Presa arabă și sursele siriene consultate de RFI confirmă faptul că contingentele Wagner dislocate în mai multe regiuni din Siria nu au încercat nicio revoltă împotriva trupelor regulate rusești prezente în țară.

Grupul paramilitar rus a ajuns pe prima pagină a ziarelor în plin război sirian atunci când avioanele americane au bombardat coloanele de luptători din provincia estică Deir Ezzor în februarie 2018. Reuters a relatat la acea vreme că 300 de membri ai grupului, inclusiv cetățeni ruși, au fost uciși în acele raiduri.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Siria, #grupul wagner, #Iran , #Siria