Cine se aseamănă, se adună. Cele cinci țări cu regimuri autoritare pe care Rusia le consideră în ”anturajul apropiat”

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 00:55
2703 citiri
Cine se aseamănă, se adună. Cele cinci țări cu regimuri autoritare pe care Rusia le consideră în ”anturajul apropiat”
Foto: Facebook/ Ministerul de Externe al Rusiei

Din anturajul apropiat Rusiei fac parte Iranul, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferința de presă referitoare la rezultatele activității diplomației ruse în anul 2023. „Dacă vorbim despre anturajul nostru apropiat, atunci, desigur, este vorba de țările din Orientul Mijlociu – Iranul, Turcia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatarul“, a spus Lavrov, citat de Ria Novosti.

Ministrul a evidențiat separat legăturile dintre Rusia și China, menționând că acestea trec prin cea mai bună perioadă din istoria lor multiseculară, precum și cu India, cu care se dezvoltă o cooperare strategică, deosebit de privilegiată. Lavrov a adăugat că Moscova este interesată de dezvoltarea unor legături nu numai pe canale bilaterale, ci și cu structuri regionale create de mulți din partenerii Rusiei.

Șeful diplomației ruse a acuzat Occidentul de standarde duble în ceea ce-i privește pe teroriști. Occidentul folosește activ celulele Statului Islamic în Siria într-o serie de atacuri asupra armatei locale, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Noi nu avem standarde duble în ceea ce îi privește pe teroriști. Occidentul are. Acum Occidentul folosește în mod activ celulele Statului Islamic din Siria pentru a efectua acte de diversiune și atacuri asupra forțelor armate ale Republicii Arabe Siriene”, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse.

Şeful diplomaţiei ruse a făcut apel pe de altă parte joi la SUA să înceteze "agresiunea" împotriva Yemenului, după ce armata americană i-a bombardat pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână pe rebelii houthi, a consemnat AFP.

"Cel mai important acum este să se pună capăt agresiunii împotriva Yemenului, întrucât, cu cât americanii şi englezii vor bombarda mai mult, cu atât rebelii vor fi mai puţin dispuşi la tratative", a notat Lavrov în aceeaşi conferinţă de presă.

Armata americană a anunţat miercuri seară că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a "proteja" navigaţia în regiune, al patrulea atac occidental în ultima săptămână.

Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul din largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Acţiuni pe care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie. Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Turcia, #Iran, #arabia saudia, #Emiratele Arabe Unite , #Razboi Ucraina