UE îi răspunde premierului Viktor Orban: Ungaria nu va primi bani până nu vor fi îndeplinite toate cerinţele

Joi, 23 Noiembrie 2023, ora 23:33
2715 citiri
UE îi răspunde premierului Viktor Orban: Ungaria nu va primi bani până nu vor fi îndeplinite toate cerinţele
Premierul maghiar Viktor Orban FOTO Hepta

Confruntarea dintre Bruxelles și Budapesta cu privire la statul de drept urmează să continue după ce doi comisari europeni le-au spus europarlamentarilor că executivul european nu este încă dispusă să elibereze miliarde de euro în fonduri de recuperare pentru Ungaria.

Ungaria încă așteaptă să primească cele 700 de milioane de euro din fondul UE de redresare post-pandemie. Comisia Europeană își menține linia: fondurile nu vor fi eliberate până când guvernul lui Viktor Orbán nu va rezolva problemele privind imparțialitatea judiciară și statul de drept în țara sa.

Vorbind în fața Parlamentului European, marți, 21 noiembrie, comisarul pentru Justiție Didier Reynders a salutat o lege maghiară prezentată în iunie și elaborată ca răspuns la preocupările Bruxelles-ului cu privire la independența justiției, considerând-o „că este importantă în direcția corectă ”.

„Totuși, acesta nu este sfârșitul procesului ”, a subliniat el, insistând că această lege trebuie acum implementată.

Comisarul pentru buget Johannes Hahn le-a spus europarlamentarilor că „au avut loc deja schimbări importante în Ungaria”. El a citat în special înființarea unei „Autorități de integritate”, precum și „mijloace de a contesta decizia procurorului de a nu mai urmări un caz”. În plus, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are acum „structuri de cooperare îmbunătățite în Ungaria ”, a menționat el.

El a adăugat că „dialogul cu Ungaria este deosebit de tumultuos în ceea ce privește prevenirea riscurilor de conflicte de interese în consiliile de administrație ale organismelor publice și în ceea ce privește amploarea atribuțiilor Autorității de Integritate recent creată”.

Dezbaterea din Parlamentul European a avut loc când partidul Fidesz al lui Orbán tocmai a înaintat parlamentului un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale” pentru a se apăra împotriva a ceea ce numește ingerință politică nejustificată exercitată de persoane sau grupuri străine.

Acest proiect de lege a fost însoțit de lansarea unei campanii de publicitate foarte critică la adresa președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este clar că Ungaria nu a făcut progrese reale sau suficiente în îndeplinirea condițiilor pentru independența justiției. De fapt, guvernul maghiar pare să depună mai multe eforturi pentru a sabota și a deraia reformele decât pentru a le implementa”, a declarat Jeroen Lenaers, un parlamentar din cadrul Partidului Popular European (PPE).

În ultimele săptămâni, politicienii maghiari și-au exprimat sprijinul pentru noul ajutor european acordat Ucrainei, cu condiția ca Comisia să elibereze fondul de redresare.

La începutul acestei săptămâni, Orbán a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, cerând discuții „urgente” și îndemnând alți lideri ai UE să revizuiască programele de ajutor pentru Kiev, precum și regimul de sancțiuni impus Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

Guvernul Orbán a lansat, de asemenea, o consultare publică pentru a-i întreba pe maghiari dacă cred că ar trebui să se acorde ajutor suplimentar Ucrainei până la eliberarea fondului de redresare.

„Folosirea dreptului de veto în scopuri de șantaj este o practică cinică și rușinoasă care ar trebui eliminată și cu siguranță nu răsplătită ”, a spus Lenaers. „Ucraina are nevoie de ajutorul nostru și Ucraina trebuie să primească ajutorul nostru. Pentru aceasta, UE trebuie să găsească modalități de a oferi această asistență Ucrainei fără a recompensa dezmembrarea statului de drept și a Ungariei”, a adăugat el.

Balázs Hidvéghi, europarlamentar Fidesz, a răspuns că refuzul UE de a aproba fondurile este „ șantaj pur”.

„Indiferent ce face stânga [în Parlament], noi vom apăra suveranitatea maghiară ”, a declarat Tamás Deutsch, șeful delegației Fidesz, jurnaliştilor de la Strasbourg după dezbatere.

Orban se dezlănțuie la adresa UE

Europa şi-a pierdut capacitatea de autodeterminare, nu poate stabili care sunt obiectivele sale şi nu îşi poate da seama ce mijloace ar trebui folosite pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Zürich, într-un discurs public susţinut cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de la înfiinţarea săptămânalului elveţian conservator "Weltwoche", relatează MTI.

Viktor Orbán a spus că astăzi Europa nu este stăpână pe sine. Uniunea Europeană nu reuşeşte să se ocupe în mod corespunzător de extindere şi nu poate gestiona nici conflictele regionale, fie că este vorba despre Ucraina sau de Balcanii de Vest, a accentuat politicianul maghiar.

Viktor Orbán a spus că o întrebare importantă este dacă Europa reuşeşte să-şi păstreze suveranitatea strategică. În opinia sa, „soarta Europei este legată astăzi de cea a Americii”, aşadar dacă Washingtonul pierde teren, “vom avea şi noi de suferit”, or, în acest moment, acesta este principalul trend din lume, consideră premierul maghiar.

Ungaria nu e „oaia neagră“, ci „prima rândunică“ din UE

Ungaria, a spus el, are o responsabilitate specifică, pentru că aici nu există hegemonie liberală, nu există bătălii de coaliţie, nici migraţie sau revolte de stradă. “Ungaria are timp să se gândească la viitorul Europei”, a spus Viktor Orbán, prezentând “modelul maghiar”. În Ungaria, în loc de hegemonie liberală progresistă există pluralism, a spus Viktor Orbán, amintind că el personal este prezent în politică de 33 de ani, din care 17 ani au fost petrecuţi la guvernare, ceea ce îl face cel mai experimentat lider din Uniune. În Uniunea Europeană, “Ungaria nu este oaia neagră, ci prima rândunică”, consideră Viktor Orbán.

În cadrul evenimentului de la Zurich, premierul a vorbit şi despre situaţia din Ucraina. Europa ar trebui să fie pregătită ca, în cazul în care în Statele Unite ale Americii va exista o întorsătură politică, să facă faţă singură unui conflict geopolitic uriaş şi va trebui să găsească o soluţie politică la o problemă “aproape imposibil de rezolvat”, suportând totodată şi costurile, a arătat şeful guvernului de la Budapesta. „Ruşii trebuie înţeleşi pentru a şti cum să tratezi cu ei”, iar „China este o mare oportunitate pentru Ungaria”, a mai declarat premierul ungar Viktor Orbán,

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#Ungaria, #UE, #Bruxelles, #Comisia Europeana, #fonduri, #Viktor Orban , #ungaria