Viktor Orban își amenință adversarii politici cu închisoarea. Premierul iliberal promovează legi după modelul Putin

Miercuri, 22 Noiembrie 2023, ora 23:57
2772 citiri
Viktor Orban își amenință adversarii politici cu închisoarea. Premierul iliberal promovează legi după modelul Putin
Premierul maghiar Viktor Orban/ FOTO: journalofdemocracy.org

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban caută să se doteze cu noi instrumente pentru a detecta și pedepsi ceea ce el numește ca fiind influențe străine în țară. Este cea mai recentă mutare dintr-o serie de mișcări din ce în ce mai autocratice de când se află la conducere de peste zece ani, scrie Bloomberg.

Budapesta va crea o nouă Agenție pentru Protecția Suveranității, cu sprijin bugetar și instituțional amplu, inclusiv din partea serviciilor de informații, pentru a identifica pretinse eforturi străine de a influența politica, potrivit unui proiect de lege depus de partidul de guvernământ Fidesz.

Iar premierul Orban îl va numi pe șeful agenției. Proiectul de lege, care este aproape sigur că va fi aprobat, deoarece parlamentarii lui Orban dețin o supramajoritate în legislativ, va impune și o pedeapsă de închisoare de până la trei ani politicienilor care acceptă fonduri străine în alegeri. De asemenea, va permite autorităților să închidă grupurile civile despre care se consideră că încalcă noile reglementări.

În timp ce oficialii partidului lui Orban au declarat anterior că așa-numitul proiect de lege privind protecția suveranității ar încerca să vizeze și finanțarea străină a mass-media, proiectul de lege nu menționează acest lucru în mod explicit. O parte din portalurile independente în continuă scădere depind de finanțare din străinătate pentru a putea funcționa, în timp ce cabinetul lui Orban și companiile de stat canalizează fonduri vaste către o mass-media pro-guvernamentală, notează Bloomberg.

Legislația accelerează consolidarea puterii fără precedent a lui Orban începând cu 2010, extinzându-și influența în toate categoriile sociale din Ungaria, de la politică, afaceri, justiție și chiar educație și cultură.

Principalele prevederi ale proiectului de lege

Principalele puncte ale pachetului au fost deja prezentate de liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Máté Kocsis la o conferință privată a Fundației Századvég, lunea trecută. Fidesz propune amendamente la patru legi:

În Legea fundamentală ar extinde partea privind protecția identității constituționale și cea privind protecția culturii creștine cu o secțiune privind recunoașterea suveranității;

În Legea electorală, domeniul de aplicare al reglementărilor aplicabile partidelor politice ar fi extins pentru a include ONG-urile și candidații electorali, astfel încât toți cei care candida la alegeri ar trebui să respecte aceleași legi.

Codul penal ar include infracțiunea de acceptare de finanțare străină în calitate de membru, reprezentant sau ofițer al unei organizații candidate la alegeri. În urma adoptării amendamentului o astfel de faptă ar fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani.

O instituție separată ar fi înființată pentru a proteja suveranitatea și pentru a investiga procesele care sugerează interferențe străine.

Deciziile, împreună cu relațiile strânse ale lui Orban cu lideri autoritari de la Moscova la Beijing, au făcut din Ungaria oaia neagră a Europei. De asemenea, a stârnit tensiuni cu aliații occidentali din UE și alianța militară NATO, în special după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului din Budapesta, Hungarian Helsinki Committee, care a fost adesea o țintă a atacurilor guvernului, a spus că proiectul de lege servește la aducerea la tăcere a criticilor regimului, mai degrabă decât pentru a apăra împotriva influențelor străine.

„Jurnaliştii, companiile, bisericile, sindicatele şi administrațiile locale pot deveni, de asemenea, ţinta noii agenţii”, a spus Hungarian Helsinki Committee într-un comunicat. „Limbajul proiectului de lege, la fel ca proiectele de lege elaborate în ultimii ani din motive similare, este intenționat imprecis, plin de concepte vagi care pot fi interpretate larg.”

„Trebuia să învățăm lecția că nu va exista suveranitate în timp ce există hegemonie liberală”, a spus premierul maghiar într-un discurs de săptămâna trecută, în care aproape că a echivalat suveranitatea cu propria sa guvernare. „Am fost în guvern, dar nu la putere”, a subliniat el.

Orban a creat ceea ce este considerat cea mai puternică mașină de propagandă din Europa care cuprinde un aparat mediatic aliniat și un grup de peste 500 de portaluri, de la presă scrisă la canale televiziune și platforme digitale, controlate de o fundație condusă de partidul de guvernământ.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
#Ungaria, #Viktor Orban, #proiect de lege, #finantare, #Agen ie pentru Protec ia Suveranita , #ungaria