Contribuția Croației la dezbaterile privind Viitorul Europei

Luni, 20 Iunie 2022, ora 16:55
1636 citiri
Contribuția Croației la dezbaterile privind Viitorul Europei

În afară de dezbaterile din cadrul panelurilor la care au participat reprezentanți ai statelor membre, în marja Conferinței privind viitorul Europei au avut loc diverse evenimente și în statele membre.

În Croația a fost instituit grupul operativ pentru coordonarea activităților naționale din cadrul Conferinței, prezidat de ministrul afacerilor externe și europene. Grupul operativ a compilat ideile și planurile propuse de toți participanții relevanți pentru desfășurarea de activități naționale. Ministerele, birourile centrale ale statului, agențiile de dezvoltare regională, universitățile, ONG-urile și institutele organizează evenimente sub formă de conferințe, dialoguri cu cetățenii și mese rotunde cu cetățenii, dezbateri publice și ateliere educaționale, acordând o atenție deosebită tineretului.

Unele dintre evenimente au fost organizate în cooperare cu alte state membre și cu țări învecinate care nu sunt membre ale UE. Membrii Parlamentului croat, precum și deputații croați în Parlamentul European au contribuit, de asemenea, la discuțiile și activitățile care vizează promovarea obiectivelor Conferinței. În urma finalizării licitației publicate de Ministerul Afacerilor Externe și Europene, au fost selectate 23 de proiecte legate de Conferință ale unor actori neguvernamentali, potrivit futureu.europa.eu.

Pe 11 mai 2021 s-a desșășurat evenimentul cu tema Conferința privind viitorul Europei: viziunea Croației, urmat pe 14 iulie 2021 de Conferința pe tema „Rolul femeilor în crearea Europei viitorului” și pe 20 septembrie 2021 seria de dezbateri publice privind tranziția Croației către neutralitatea climatică.

Și Ministerul de Interne al Croației a organizat o serie de conferințe:

-Gestionarea migrației printr-un sistem previzibil, echilibrat și fiabil, 24 septembrie 2021

-O abordare cuprinzătoare a combaterii infracțiunilor legate de droguri, 15 octombrie 2021

-„Provocările demografice ale Republicii Croația și ale Uniunii Europene în urma pandemiei de COVID-19”, 7 octombrie 2021

-Masă rotundă cu cetățenii: Pregătirea terenului pentru viitor: rolul UE pe plan mondial și regional, 11 octombrie 2021

-Dialog cu cetățenii pe tema „O Uniune mai ambițioasă”, 12 octombrie 2021

- Economia circulară și Al doilea Forum al organizațiilor de tineret din regiunea Mării Adriatice și a Mării Ionice, 26 octombrie 2021

-Conferință pe tema „Tinerii și turismul”, 29 octombrie 2021

Conferința privind viitorul Europei, care a fost lansată cu ocazia Zilei Europei în 2021, s-a desfășurat timp de un an. A fost un exercițiu paneuropean de democrație deliberativă fără precedent – cel mai mare și mai larg de acest tip. Conferința a reunit persoane de toate vârstele, din toate țările și mediile, iar multe dintre acestea nu au mai colaborat niciodată cu privire la Europa sau nu erau familiarizate cu structura instituțională a Uniunii Europene. Toate aceste persoane au contribuit cu poveștile, perspectivele, limbile și identitățile lor diferite, și-au exprimat așteptările cu privire la Europa și au creat împreună o viziune asupra viitorului său.

Propunerile efectuate în cadrul conferinței includ 326 de măsuri pe care instituțiile UE și statele membre ar urma să le transpună în practică în cadrul a nouă domenii: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Uniunea Europeana, #conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #cetateni, #croatia , #Viitorul Europei