Ziare.com

Dat afara de Dancila, mentinut in functie de Curtea de Apel Bucuresti: De ce a respins instanta "mica remaniere" din MAI

de Ionel Stoica
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 08:35

   

Dat afara de Dancila, mentinut in functie de Curtea de Apel Bucuresti: De ce a respins instanta "mica remaniere" din MAI
Chiar daca decizia de revocare din functie a secretarilor de stat apartine premierului, ministrul trebuie sa motiveze propunerea de revocare din Executiv a unui secretar de stat.

Iar nemotivarea propunerii de revocare pune sub semnul intrebarii legalitatea deciziei emise de Viorica Dancila, de a-l elibera din functie pe secretarul de stat din Ministerul de Interne, Adrian Petcu.

Astfel explica magistratul Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti de ce a suspendat decizia premierului Viorica Dancila, iar Adrian Petcu a revenit in functie.

Un caz fara precedent in istoria instantelor, un secretar de stat, functie ocupata eminamente pe criterii politice, a fost mentinut in Executiv, ca urmare a unei deciziii judecatoresti.

Ziare.com a scris despre acest proces inedit de la Curtea de Apel Bucuresti si despre cine este judecatorul din acest caz - Instanta suspenda decizia premierului de eliberare din functie a unui fost secretar de stat MAI. Sotia demnitarului lucreaza la IJ

"Sunt atributul premierului"

Reprezentantii Guvernului au explicat in timpul procesului ca numirile si revocarile din Executiv sunt atributul premierului.

"Adrian Petcu nu a fost numit in functia respectiva ca urmare a promovarii unui concurs sau examen, ci el a fost numit in consideratia calitatilor personale, pe baza increderii acordate intuitu personae de prim-ministrul Romaniei.

Se poate conchide, prin urmare, ca actul administrativ contestat a fost emis cu respectarea principiului simetriei juridice si intruneste cerintele de legalitate, iar ceea ce solicita reclamantul a fi analizat este, de fapt, oportunitatea luarii masurii, ceea ce nu este posibil", au sustinut reprezentantii Guvernului.

Practic, in urma unei analize a Codului Administrativ, judecatorul arata ca revocarea din Guvern este un act administrativ care poate fi contestat in instanta. Motivarea instantei, la finalul articolului.

Procesul

Adrian Petcu a fost schimbat din functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne printr-o decizie a premierului, publicata in Monitorul Oficial pe 14 august. Eliberarea din functie a acestuia a avut loc cu o zi inainte ca fostul ministru de Interne, Carmen Dan, sa demisioneze.

Pe 20 august, Adrian Petcu a contestat in instanta decizia de eliberare din functie. Initial, judecatorul Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel Bucuresti a suspendat provizoriu aceasta decizie, pe 30 august, iar pe 25 septembrie a decis suspendarea hotararii de eliberare din functie.

"Executorie de drept. Cu recurs in 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti", este decizia CAB.

Hotararea

"Incepand cu data intrarii in vigoare a acestei decizii, domnul Adrian Petcu se elibereaza din functia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne", este decizia Vioricai Dancila. Temeiul de drept invocat este Ordonanta de Urgenta nr.57/2019 privind Codul Administrativ.

Unul dintre articole arata ca: "In indeplinirea atributiilor ce ii revin, prim -ministrul emite decizii, care sunt acte administrative".

"Din analiza acestor dispozitii legale rezulta ca numirea si eliberarea din functie a unui secretar de stat, cum este si in cazul de fata, reprezinta prerogativa primului ministru.

Cu toate acestea, aceasta prerogativa nu este una absoluta, deoarece in viziunea legiuitorului roman, materializata in noul Cod Administrativ, adoptat prin Ordonanta de Urgenta nr.57/2019, toate deciziile primului-ministru sunt acte administrative, fara a se face vreo exceptie", explica Nicoleta Nolden.

"Este act administrativ"

Potrivit acesteia, daca legiuitorul ar fi dorit sa excluda din categoria actelor administrative deciziile premierului de numire si eliberare din functiile de "demnitate publica", ar fi trebuit in primul rand, prin noul Cod Administrativ, sa defineasca "functiile de demnitate publica", respectiv pana la ce nivel al aparatului administrativ central sunt intelese acestea (ministru, secretar de stat, subsecretar de stat), iar apoi sa elimine din categoria actelor administrative deciziile referitoare la aceste functii.

"Neprocedand astfel, instanta nu poate privi decizia a carei suspendare se solicita decat ca un act administrativ, cu toate consecintele legale ce decurg de aici", explica instanta.

Judecatorul arata ca motivarea unui act administrativ este una dintre cerintele fundamentale, pentru ca actul respectiv sa poata fi considerat valabil si producator de efecte juridice.

"Analizand actele si lucrarile dosarului, Curtea retine faptul ca reclamantul prezinta cazul bine justificat, avand in vedere nemotivarea actului administrativ, acest aspect fiind apt sa fundamenteze concluzia unei indoieli serioase in privinta legalitatii deciziei nr.201/14 august 2019.

Chiar daca am trece peste nemotivarea actului, asa cum reiese din jurisprudenta europeana invocata de catre reclamant, potrivit careia daca nu se cere ministrului sa motiveze actele, se vor solicita ansamblul documentelor in baza carora a fost luata masura (CE 10 mai 1912, Abbe Bouteyre; 8 decembrie, Delle Pasteau etc), in aceeasi cauza, s-a aratat ca, daca nu se cere ministrului sa motiveze actele, atunci se vor cere ansamblul documentelor in baza carora a fost luata masura, retine instanta din adresa emisa de catre paratul Ministerul Afacerilor Interne ca nu exista niciun dosar administrativ care sa fi fundamentat propunerea adresata primului-ministru de eliberare din functie a reclamantului, deci standardul minim acceptat de jurisprudenta europeana nu este nici acesta indeplinit", conchide Nicoleta Nolden.

Dupa decizia CAB, Adrian Petcu s-a intors in conducerea MAI.

Foto: Site-ul MAI


Curtea a apreciat ca se justifica suspendarea executarii masurii pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de fond, avand in vedere posibilitatea ca "executarea acesteia produce o dauna severa reclamantului, avand in vedere cuantumul venitului realizat de catre acesta ca secretar de stat si cea de consilier, functia in care acesta ar fi revenit la eliberarea sa din functie, un prejudiciu greu de reparat, pe care echitatea il impune sa fie evitat".

Ce functii a mai ocupat Petcu

Conform CV-ului publicat pe site-ul MAI, din 26 octombrie 2018, Adrian Petcu a coordonat Directia Generala pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului, Directia Generala de Pasapoarte, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, Institutiile Prefectului.

Anterior, el mai ocupase functiile de prefect al Capitalei, prefect al judetului Ilfov si consilier superior in Prefectura Ilfov.

Sotia lui Adrian Petcu este judecatorul Roxana Ioana Petcu. Aceasta lucreaza in prezent la Inspectia Judiciara, iar anterior a fost incadrata la Serviciul Resurse Umane pentru instantele judecatoresti din cadrul CSM. Inainte de a ajunge in CSM, Roxana Ioana Petcu a fost presedinte al Judecatoriei Buftea si Tribunalului Ilfov.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Justitia frantă !!!

Clanurile de interese din "justie" sunt la butoane!!!

 

 

Astept cu drag si interes ziua in care un magistrat, o curte,

va binevoi sa dea o sentinta, la cererea altor magistrati sa li se dubleze salariile si pensiile !
Ce ar putea sa faca executivul decat sa se execute !
Tara confiscata de magistrati corupti !

 

 

ehei,chestia asta e cu bataie lunga

daca se va schimba puterea,guvernul va trebui sa lucreze
cu zdrentele psdiste care nu vor putea fi inlaturate :)

dancila a regizat demiterea lui petcu in cirdasie
cu "judecatoarea" respectiva :)

au scoala in ei psdeii,scoala de banditi in lege :)

 

 

afara din MAI

astfel de specimene care se agata de dunctii onorifice, pentru avantaje personale, si vor sa fie neaparat persoane publice nu au ce cauta in mai. probabil nu este de formatie militar. si nu stie ce este onoare si secretul mde serviciu.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor