Interviu Monica Davidescu: In Prahova te uiti pe unde calci din cauza gropilor

Marti, 17 August 2010, ora 10:48
2098 citiri
Interviu Monica Davidescu: In Prahova te uiti pe unde calci din cauza gropilor
Foto: zodiac-travel.ro

Monica Davidescu vorbeste in cadrul unui interviu despre Romania, despre calitatea drumurilor din zonele turistice si despre oamenii de aici.

Pe Monica Davidescu, de-a lungul vietii, pasii au purtat-o prin Cairo, Amsterdam, Paris, Londra, Roma, Beijing, Buenos Aires sau New York. Si totusi, pentru actrita, "calatoriile" imaginare din varful imensului nuc din gradina bunicului, pe care le facea adesea in vacante, au ramas printre cele mai pretioase amintiri.

- Unde ai petrecut cel mai recent concediu?

- La Bran si la Cheile Dambovicioarei; impreuna cu Aurelian am reusit sa ne gasim trei zile comune libere si am mers la Bran, acolo unde erau si parintii lui. Am facut un miniconcediu in familie, in care am avut parte de multa liniste, aer curat, relaxare, povesti de familie, plimbari, vizita pesterei.

- Orase moderne, pline de viata, sau locuri izolate si salbatice?

- Nu ma pot lauda ca in ultimii 20 de ani am avut un concediu propriu-zis. Perioadele de vacanta au fost valorificate la maxim, fie cu un job de vara, inainte de studentie si in timpul studentiei, fie cu turnee de vara si cu spectacole in tara sau strainatate, dupa ce am terminat facultatea.

Aceste deplasari au imbinat utilul cu placutul - dealtfel asa este concediul meu preferat - alternand partea profesionala cu relaxarea, vizitarea unor obiective importante, distractii cu colegii si prietenii, timp liber pentru citit.

Astfel de concedii le-am petrecut in mod special in orase, mai mari sau mai mici, in tara sau in strainatate. Am fost la Cairo, Amsterdam, Paris, Londra, Roma, Perugia, Beijing, Buenos Aires, New York, Iasi, Timisoara, Cluj, Brasov, Craiova, Ploiesti, dar si la Roman, Campina, Breaza sau Caracal. In cele din strainatate am stat mai mult, intre o saptamana si o luna, iar in cele din tara doar cate doua-trei zile.

Am mers rar in locuri izolate si cu toate ca imi place linistea, mi-e putin teama de izolare si indepartarea de lume.

- Orasul preferat (din afara Romaniei)? Motiveaza, te rog.

- Roma, pentru ca este un muzeu in aer liber, pentru ca este usor sa te intelegi cu oamenii, pentru ca te poti opri oriunde sa mananci ceva bun si pentru ca te poti relaxa in orice loc privind un obiect de arta sau o constructie antica. Imi place Roma si pentru ca nu te impiedici de mall-uri la orice pas.

- Tara preferata (excluzand Romania). De ce?

- Australia, tara in care n-am reusit, deocamdata, sa ajung. O prefer pentru varietatea faunei si pentru ca intregul relief pare aparat si protejat.

Nu-mi place sa vad locuri lasate in paragina de oameni, in mod intentionat. Din pacate, prea multe locuri de acest fel gasim in tara noastra.

- Cum ai "lauda" locurile natale, ce ai recomanda unui turist? Promoveaza zona Prahovei ca pe o destinatie turistica obligatorie, te rog.

- Este adevarat ca sunt nascuta pe Valea Prahovei si cunosc foarte bine locurile. As vrea sa spun ca merita totul sa fie vizitat si apreciat, dar nu e asa. Oamenii isi vad de partea de ambalaj, care sa atraga la prima vedere turistul, dar serviciile lasa de dorit de multe ori. Nu mai spun ca la varietatea culinara suntem "zero". Pentru un vegetarian este un chin pentru ca ceea ce poate manca, maxim, in zona asta, sunt cartofii prajiti cu salata si branza, uneori mai poti adauga zacusca de ghebe sau vinete, si cam atat. In rest toate preparatele se bazeaza pe gratar sau alte specialitati pe baza de carne.

Nu pot spune lucruri bune nici despre drumurile din Prahova, care sunt fie supraaglomerate - daca sunt cat de cat reabilitate si se poate circula pe ele - fie sunt pline de gropi sau neasfaltate, motiv pentru care nu mai poti privi in jur pentru ca esti nevoit sa te uiti mereu pe unde calci.

In satele si in orasele de pe Valea Prahovei, infrastructura lasa mult de dorit, nu sunt drumuri, canalizari, nu este apa potabila, uneori curentul se intrerupe in mod repetat. Pe de alta parte peisajul este mirific (daca nu se vor mai taia padurile). Plimbarea prin padure te relaxeaza, coloritul copacilor - mai ales toamna - este absolut feeric.

Pe Valea Prahovei veti gasi doua mari categorii de oameni: bunii gospodari, cei care chiar fac treaba asa cum trebuie si... consumatorii de prune in stare lichida. E o zona cu multi pomi fructiferi, iar localnicii fac tuica pe care multi dintre ei o si beau pana uita de toate. O sa-i intalniti des pe drumuri: strica peisajul si plimbarea exact atunci cand ti-e lumea mai draga.

- Care este cea mai frumoasa amintire a copilariei tale?

- Calatoriile imaginare din varful imensului nuc din gradina bunicului. Erau zile de neuitat in timpul vacantei si nu numai, atunci cand abia asteptam sa ma urc in nucul de unde se vedea intreaga comuna si sa "ratacesc" in imaginatie pe toate potecile si ulitele satelor din jur, sa beau apa din fiecare fantana, sa am conversatii dintre cele mai speciale cu oameni din ,,cutia magica'' carora le gaseam un motiv bine intemeiat sa vina in satul meu.

- Cel mai spontan lucru pe care l-ai facut vreodata in vacantele tale a fost.

- Sa-mi fac bagajele si sa plec din locul respectiv.

- Esti cheltuitoare in vacanta?

- Deloc. Nu-mi place sa fac cumparaturi, asa ca ma tin departe de magazine, cheltuiesc pe cazare si masa sau pe bilete la spectacole sau la muzee.

- Dar Aurelian?

- Nici el. Daca intra intamplator intr-un magazin si ii place ceva in mod special cumpara, altfel... ii place sa aduca mici cadouri celor de acasa, amintiri ale locului respectiv, dar care, dupa parerea mea, devin inutile in cateva zile si le regasesti cateva luni mai tarziu aruncate prin diverse cutii prafuite.

- Care este lucrul pe care nu l-ai facut niciodata, dar iti doresti neaparat sa-l faci intr-o vacanta?

- Nu stiu. In vacanta nu-mi planific in mod special lucruri. Las viata sa ma surprinda.

- Citeam ca anul acesta nu ti-ai pregatit bagajele de vacanta pentru vreo destinatie exotica si ca planurile tale sunt legate de aplicarea proiectelor pentru cainii abandonati. Poti sa ne spui mai multe?

- Imi doresc sa se realizeze toate promisiunile autoritatilor si-mi mai doresc sa nu mai moara atatea suflete nevinovate de langa noi. Chiar as vrea ca acest popor sa se trezeasca si sa constientizeze importanta vietilor de langa noi. Chiar maine urc in zona unde se afla terenul pe care eu il pun la dispozitie in folosul animalelor comunitare si unde autoritatile vor construi, cu bani putini, sanctuarul pentru cainii agresivi si bolnavi. Intre timp lucrez la perfectionarea proiectului care va informa cetateanul despre cum trebuie sa se poarte civilizat si cat de putin are de facut pentru ca lucrurile sa functioneze in armonie, atat pentru oameni cat si pentru animale.

In toata perioada asta de vacanta nu am incetat sa duc catei de pe strada la sterilizat sau alte operatii necesare si chiar sa-mi iau un prieten si sa-l duc la tara ca sa sterilizeze cainii rudelor. Nu este o munca usoara, nici placuta, dar este necesara daca vrem ca numarul cainilor de pe strazi sa scada.

- Pentru ce greseala umana ai cea mai mare toleranta?

- Am pretentii mari de la oameni, mai ales pentru ca se bat cu pumnii in piept spunand ca sunt fiinte rationale. Tolerez doar greselile oamenilor care au probleme cu sanatatea mintala.

- Pentru ce greseli ai toleranta "zero"?

- Pentru crima, viol, abuz, bataie, furt, minciuna, prostie, si pentru politica propriilor interese, cea care conduce Romania. As schimba legile si as cere pedeapsa capitala pentru multe dintre acestea.

- La ce proiecte artistice lucrezi acum?

- Sunt in relas de la teatru, astept toamna si propunerile ei. Din septembrie ne revedem la Teatrul National pentru "Sanziana si Pepelea", "Visul unei nopti de vara", "Molto, gran' impressione", "Comedia Norilor", iar la Metropolis pentru "Pijamalele", "Fantoma, dragostea mea" si "Celalalt".

- Daca nu ar fi fost teatru, ce ar fi fost?

- Medicina veterinara.

Agentia Zodiac Travel

www.zodiac-travel.ro

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Monica Davidescu interviu, #Monica Davidescu, #Monica Davidescu vacanta , #vedete romanesti
Comentarii