Președintele Venezuelei, pe urmele lui Putin. Maduro a anunțat anexarea uneia dintre regiunile Guyanei

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 00:11
3784 citiri
Președintele Venezuelei, pe urmele lui Putin. Maduro a anunțat anexarea uneia dintre regiunile Guyanei

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat anexarea forțată a regiunii Essequibo, ce aparține statului vecin Guyana. Pentru aceasta, el a cerut legiuitorilor să adopte o lege privind „protecția teritoriului în litigiu”. Dictatorul venezuelean a subliniat că ar trebui să devină al 24-lea stat al țării sale, informează Ultimas Noticias.

Mai mult, Maduro a instruit agențiile care emit licențe pentru producția de petrol și gaze să își creeze birouri pe teritoriul Guyana-Essequibo. Iar companiilor care lucrează deja acolo, Maduro a stabilit un termen de trei luni, după care trebuie să plece.

Președintele venezuelean Nicolás Maduro a ordonat companiilor de stat ale țării să înceapă „imediat” să exploreze și să exploateze petrolul, gazele și minele din regiunea Essequibo din Guyana, un teritoriu mai mare decât Grecia și bogat în petrol și minerale pe care Venezuela pretinde ca fiind al său.

Anunțul a venit la o zi după ce Maduro a declarat victoria într-un referendum din weekend cu privire la revendicarea suveranității asupra regiunii.

Maduro a ordonat, de asemenea, crearea unor filiale locale ale companiilor publice venezuelene, inclusiv gigantul petrolier PDVSA și conglomeratul minier Corporación Venezolana de Guayana.

Duminică, venezuelenii au aprobat un referendum convocat de Maduro pentru a revendica suveranitatea asupra Essequibo.

Venezuela a susținut de mult timp că teritoriul, care cuprinde două treimi din Guyana, a fost furat când granița a fost trasată cu mai bine de un secol în urmă.

Guyana a denunțat referendumul ca pretext pentru a anexa pământul. A făcut apel la Curtea Internațională de Justiție, instanța supremă a Națiunilor Unite, care a ordonat vineri Venezuelei să nu ia nicio măsură pentru a schimba status quo-ul până când completul nu se va pronunța asupra revendicărilor concurente ale celor două țări, ceea ce ar putea dura ani.

Au existat rapoarte că secțiile de votare din întreaga țară au fost în mare parte liniștite duminică, deoarece majoritatea alegătorilor au evitat problema. Prezența la vot a fost raportată atât de mare încât guvernul venezuelean a fost acuzat pe scară largă de analiști că a falsificat rezultatele.

Ministrul de externe al Guyanei a declarat luni că venezuelenii i-au „transmis lui Maduro un mesaj foarte puternic”, iar surse din cadrul guvernului Guyanei au declarat pentru The Guardian că sunt „uşuraţi” de participarea surprinzător de slabă la vot.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Venezuela, #nicolas maduro, #anexare, #Essequibo, #Guyana , #stiri externe