Apendicita - Ce trebuie sa stim?

Vineri, 22 Octombrie 2010, ora 07:59
54145 citiri
Apendicita - Ce trebuie sa stim?
Foto: feminim.netul.ro

Apendicita acuta este considerata o urgenta chirurgicala, deoarece complicatiile care pot sa apara (peritonita) pot duce fulgerator la alterarea functiilor vitale.

"Apendicele vermicular", cum e denumit in limbajul curent, se afla in partea de inceput a intestinului gros numit "cec". Ca orice tesut limfoid, are un rol esential in reactiile imunitare ale organizmului. Inflamatia apendicelui produce apendicita acuta.

Cele mai numeroase cazuri de apendicita acuta se inregistreaza in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 10 si 30 ani, aceasta fiind perioada de maxima dezvoltare a sistemului limfatic.

Simptomele apendicitei

Primul simptom al apendicitei este durerea abdominala, la inceput difuza, apoi localizata in fosa iliaca dreapta. Fosele iliace sunt cele doua regiuni inferioare ale abdomenului, limitate la exterior de osul iliac. In majoritatea cazurilor, durerea nu are legatura cu efortul fizic, dar creste in intensitate, de la o ora la alta. In primele 8-10 ore de la debutul bolii, durerile se pot localiza in capul pieptului sau langa omblic.

Apar apoi febra, greata, varsaturile si tulburari de tranzit intestinal. Prezentarea la medic este obligatorie, iar acesta va stabili diagnosticul pe baza unui examen clinic al abdomenului. Apendicita falsa "provoaca" adesea interventii chirurgicale inutile pentru ca durerea este un simptom caracterstic mai multor boli.

Astfel, inainte de stabilirea diagnosticului, nu se recomanda administrarea de antispatice si antialergice pentru calmarea durerii. Bolnavului i se poate aplica insa, pe abdomen, o punga cu gheata.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul apendicitei acute este numai chirurgical, deoarece complicatiile acestei afectiuni pun in pericol viata bolnavului. Operatia de apendicita se efectueaza cu anestezie generala pentru copiii mici sau cu anestezie locala, rahianestezie - pentru cei de peste 10 ani. Recuperarea dupa o operatie este rapida, bolnavul fiind externat dupa 24-48 ore.

Cea mai grava complicatie este peritonita bacteriana, care se produce prin perforatia apendicelui si invazia peritoneului in flora bacteriana.

* Peritoneul este o membrana seroasa format din doua foite: peritoneul parietal, care tapeteaza peretii profunzi ai abdomenului si peritoneul visceral, care imbraca organele din abdomen.

* Flora bacteriana este ansamblul de microorganizme care traiesc in corp si a caror prezenta poate fi fiziologica sau patologica. Durerea fiind extrem de violenta in cazul peritonitei.

Peritonta este: reactiva (in 24 de ore de la debut), toxica (24-72 de ore) si terminala (dupa 3 zile de la debut).

Cauzele apendicitei acute

Oricine poate face apendicita! Principala cauza a imbolnavirii este acumularea de bacterii in tubul digestiv.

Astfel, consumul excesiv de alimente bogate in grasimi, de conserve si produse de panificatie poate fi o cauza. In paralel, un consum redus de lichide, fructe si legume creste riscul inflamarii. Alte cauze sunt obstructia apendicelui cu resturi alimentare nedigerate (samburi, coji de seminte) sau infestarea cu paraziti.

Apendicita falsa

Stabilirea diagnosticului de apendicita acuta se face, asa cum am spus, numai de catre medic, deoarece acelasi tip de durere apare si in cazul colicii renale drepte, al colicii biliare, al anexitei sau al sarcinii extrauterine.

Alte probleme medicale care pot duce la ideea falsa de apendicita sunt: ulcerul perforat, colita, hernia inghinala sau pancretita acuta. Pana la prezentarea la medic, bolnavului i se recomanda evitarea efortului fizic si consumarea unor alimente usoare si a multor lichide.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cauze apendicita, #tipuri apendicita, #complicatii apendicita , #boli