Ce provoaca vertijul si cum poate fi tratat - Ce spune medicul

Marti, 02 August 2011, ora 18:13
104298 citiri
Ce provoaca vertijul si cum poate fi tratat - Ce spune medicul

Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca se invarte camera cu tine atat de tare incat aproape ca nu te mai puteai tine pe picioare? Aceasta senzatie de vertij poate avea stadii multiple, de la o simpla ameteala pana la momentul in care persoana simte ca nu se mai poate tine pe picioare si daca nu se aseaza poate cadea.

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, spune ca aceasta este o afectiune des intalnita si nu trebuie neaparat sa iti faci griji, caci nu intotdeauna prevesteste ceva rau. De multe ori el este confundat cu teama de inaltimi, senzatia fiind aceeasi ca si cum te-ai uita in jos de pe un bloc de 10 etaje.

Simptomele vertijului sunt:

- senzatia ca locul in care te afli se invarte cu tine;

- senzatie de greata, mai usoara sau mai grava, in functie de intensitatea episodului;

- pot aparea chiar si varsaturi in cazurile grave;

- nu iti mai poti mentine puterea de concentrare;

- iti este greu sa te mentii in picioare;

- nesiguranta, poate aparea si un usor atac de panica din cauza faptului ca nu mai detii echilibrul si controlul asupra propriului corp.

Cauzele aparitiei vertijului

- vertijul reprezinta o defectiune aparuta in mecanismul echilibrului aflat in urechea interna, din spatele timpanului si putand fi afectata atunci cand o infectie virala, precum raceala sau gripa, se extide;

- daca urechea medie are leziuni sau este inflamata;

- in cazul alcoolului si a anumitor droguri, nu neaparat in perioada in care le consumi, ci si ca urmare a lor;

- migrene puternice, de lunga durata;

- probleme de circulatie, caci creierul nu mai este oxigenat cum trebuie;

- artrita cervicala, mai ales la persoanele in varsta care fac miscari bruste;

- hiperventilatia;

- stresul prelungit;

- raul de miscare;

- stare avansata de oboseala.

- in stadiile grave, vertijul poate aparea ca urmare a unui accident vascular cerebral, scleroza multipla sau o tumora care afecteaza nervii responsabili cu echilibrul. Poate fi asociat cu dificultati de vorbire sau vedere si in acest caz trebuie sa consulti de urgenta un medic.

- daca tocmai te-ai lovit la cap poti suferi un vertij, ca urmare a traumatismului cerebral. Si in acest caz trebuie sa vizitezi cel mai apropiat medic.

In cazul in care ai ameteli usoare si simti ca urmeaza o criza mai puternica este bine sa urmezi cativa pasi:

- nu te apleca sa ridici diverse lucruri de jos;

- nu intinde capul, gatul si evita miscarile bruste;

- dormi sau odihneste-te la orizontala minim o jumatate de ora cu capul usor ridicat, pe doua perne;

- cand te trezesti dimineata nu te ridica brusc din pat, ci stai cateva minute pe marginea acestuia, pana cand functiile organismului isi revin.

Atunci cand mergi la medic, el iti va examina urechile, miscarile oculare si functiile sistemului nervos. Te va ruga sa iti inchizi ochii si sa ramai nemiscat in picioare, pentru a observa capacitatea de echilibru. Se poate face o radiografie in cazul in care esti suspect de artrita iar daca prezinti si tinitus (iti tiuie urechile) iti poate fi recomandat un RMN pentru a exclude o tumora cerebrala.

In functie de gravitatea afectiunii si concluzia la care ajunge medicul in urma controlului, acesta iti va prescrie medicamente care sa combata greata sau ameteala sau te va sfatui sa faci cateva exercitii zilnice pentru imbunatatirea echilibrului, dar si a circulatiei.

In cazul in care este vorba despre o infectie a urechii, cel mai probabil ea va trece de la sine, dar in cazuri speciale este nevoie de tratament cu antibiotice. Boala Meniere este cea mai grava dintre cele care poate provoca vertij, putandu-se ajunge la o interventie chirurgicala de sectionare a nervilor ce leaga o parte a urechii medii de creier.

Totusi, aceasta varianta trebuie intotdeauna pusa pe ultimul loc, caci se poate solda cu pierderea auzului.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#vertij cauze, #vertij simptome, #vertij tratament, #vertij control medical, #vertij ameteala , #boli