Fumatorii sunt mai predispusi la arterita

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 20:27
4359 citiri
Fumatorii sunt mai predispusi la arterita

Femeile fumatoare sunt mult mai predispuse la dezvoltarea unor cheaguri de sange la picioare, care se transforma in arterita, iar renuntarea la acest obicei nociv le poate feri de boala.

Studiul publicat in Analele de Medicina Interna arata faptul ca fumatorii au de 17 ori mai multe riscuri decat nefumatorii de a face arterita periferica. Aceasta apare, potrivit Fox News, atunci cand arteroscleroza, o ingustare a arterelor, restrictioneaza fluxul sanguin catre picioare. Principalul simptom este reprezentat de crampele aparute mai ales in momentele de antrenament fizic.

Fumatul are o legatura directa cu aceasta boala, la fel ca in cazul problemelor de inima. "Daca renunti la tutun, insa, sansele tale de a te imbolnavi incep sa scada imediat. Aceasta este, de fapt, cea mai importanta veste", sustine dr. David Conen, cercetator la Universitatea Basel.

Cei care fumeaza 15 tigari pe zi prezinta un risc de 9 ori mai multe de a se imbolnavi de arterita de-a lungul vietii comparativ cu nefumatorii. La cei care fumeaza mai mult de 17 tigari, pericolul creste considerabil. Cei care nu au fumat niciodata sunt in avantaj fata de cei care s-au lasat dupa o perioada. Femeile care nu au avut niciodata acest viciu prezinta un risc aproape nul de a se alege cu arterita.

In cadrul studiului realizat in Statele Unite au fost monitorizate 40.000 femei de peste 45 ani, care nu sufereau de boli de inima sau alte probleme de sanatate. In decursul a 13 ani, doar 178 au fost diagnosticate cu arterita. In cazul fumatoarelor inraite, riscul era cu mult mai mare de a se imbolnavi comparativ cu subiectele fara acest viciu.

Fumatul este puternic legat si de aparitia diabetului, a bolilor de inima si a inflamarii vaselor de sange.

Alte simptome ale bolii mai pot fi reprezentate de rani care se vindeca foarte greu, senzatie de raceala a membrelor inferioare, cadere a parului sau incetenire a cresterii acestuia.

Odata ce un pacient este diagnosticat, va fi nevoit sa isi schimbe drastic modul de viata, renuntand la obiceiurile nesanatoase. I se poate administra aspirina pentru a subtia sangele si a evita formarea cheagurilor.

Boala este foarte grava, in unele cazuri neputand fi tratata cu medicamente. Astfel, trebuie ca doctorii sa recurga la angioplastii si operatii.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#fumat arterita, #fumat riscuri sanatate, #fumat efecte secundare, #fumat vase de sange, #arterita prevenire, #arterita tratament , #boli