Pericolul care te pandeste din banala pudra de talc

Luni, 07 Martie 2016, ora 17:30
12202 citiri
Pericolul care te pandeste din banala pudra de talc
Foto: Pexels/Pixabay

Un nou studiu vine sa certifice banuiala multor medici ca pudra de talc s-ar afla in stransa legatura cu cancerul.

Un tribunal din SUA a decis, recent, ca renumita companie Johnson & Johnson trebuie sa plateasca despagubiri de 72 de milioane de dolari familiei unei femei din Alabama, decedata, care credea ca s-a imbolnavit de cancer ovarian din cauza pudrei de talc si a altor produse. Desi compania sustine ca produsele sale sunt sigure, un nou studiu demonstreaza contrariul, aratand ca pudra de talc (si nu numai) poate duce la cancer.

Johnson & Johnson trebuie sa plateasca daune uriase intr-un caz de cancer

Pudra de talc este utilizata la scara larga in produsele cosmetice. Are la baza talcul, un mineral care consta in magneziu, silicon si oxigen, fiind folosita pentru absorbtia umezelii si prevenind iritatiile cauzate de frecare. Insa unele pudre de talc contin azbest, o substanta aflata in stransa legatura cu cancerul, mai ales la nivel pulmonar, arata American Cancer Society.

Cercetatorii din Boston afirma insa ca acelasi produs poate duce la cancerul ovarian, mai ales atunci cand pudra este aplicata la nivel genital, informeaza Medical Daily, citand un raport publicat de jurnalul Epidemiology.

Studiul, prin care s-a dorit sa se determine daca pudra de talc este potential cancerigena, a aratat ca nu doar aceasta, ci si servetelele umede de uz intim cresc riscul de cancer ovarian cu o treime.

E drept insa ca factori importanti sunt si greutatea femeii in cauza, administrarea de hormoni de la menopauza, cat si fumatul, a explicat autorul studiului, dr. Daniel Cramer. Acesta a avertizat ca, folosit frecvent la nivel genital, talcul poate fi periculos.

Cramer, care a atras atentia legat de aceasta legatura inca din 1982, a cerut in mod repetat companiilor sa puna un avertisment pe eticheta produselor.

In SUA, cancerul ovarian este al optulea tip de cancer ca frecventa si a cincea cauza de deces. Aproximativ 20.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an, iar situatia nu e diferita in lume.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pudra de talc cancer, #cancer ovarian pudra talc, #pudra talc bebelusi pericol, #pudra talc cancerigena , #cancer