Ziare.com

Barbatii fumeaza de doua ori mai mult ca femeile

Marti, 11 Mai 2010, ora 15:26

   

Barbatii fumeaza de doua ori mai mult ca femeile
Un barbat roman fumeaza in medie cat doua femei, conform rezultatelor Eurobarometrului realizat de Comisia Europeana.

Potrivit Societatii Romane de Pneumologie, in Romania peste o treime dintre barbati sunt fumatori, respectiv 37,6%, comparativ cu 12,5% dintre femei, care au acelasi viciu.

Pe de alta parte, specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati.

"Este dovedit ca incidenta cazurilor de fumat este mai mare in randurile barbatilor, iar Romania nu face exceptie. Totusi, femeile renunta mai greu la acest obicei din motive de ordin emotional. In special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar in cazul renuntarii la fumat", spune dr. Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si al Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Reprezentantii Societatii Romane de Pneumologie citeaza rezultatele cercetarilor realizate de catre Universitatea de Medicina din Hong Kong, potrivit carora femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea se datoreaza faptului ca femeile apeleaza la tigara in momente incordate cand aceasta este transformata, la nivel psihic, intr-un sprijin pentru depasirea stresului si a depresiei.

Studiile de profil realizate in ultimii 20 de ani arata ca femeile fumatoare sunt mai vulnerabile in fata cancerului si a bolilor respiratorii decat barbatii fumatori.

De asemenea, conform raportului Eurobarometru, moartea cauzata de fumat poate fi evitata daca se iau masuri eficiente din timp. Raportul mai arata ca in Europa, Grecia ocupa primul loc ca procentaj de fumatori - 42%, pe cand in Romania, 36% din populatie este fumatoare.

Sursa: rNews

Articol citit de 631 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor